Poate deveni sexul un exercitiu de marketing poetic? Raspunsul este da, poezia poate deveni un brand, intr-o lume care "inghite" orice. Emil Brumaru, cel mai in voga poet erotic, invadeaza si in-ternetul, dovedindu-se adaptabil si cu succes la tine-ret. Un interviu inedit cu Brumaru, despre sex, poe-zie, dragoste. Intr-o societate de consum, toate... consumabile!
Din lazile cu manuscrise de la Dolhasca, pe internet. De ce nu mai scrie Emil Brumaru si tot scoate de la saltea batrana-i poezie erotica mereu reambalata? Un raspuns il da chiar poetul. Intr-o scrisoare, Nichita Stanescu l-ar fi avertizat ca acest tip de "poem epic" este epuizabil, cu alte cuvinte se va ivi un prag peste care nu va mai putea scrie. De cate ori i se impiedica tocul, Brumaru isi aminteste de vorbele lui Nichita si mustaceste. Pana una-alta, de cateva zile, brand-ul Brumaru se acomodeaza si electronic in e-volumele 2 si 3 ale integralei sale poetice. Trendy si pentru internautii indragostiti. Altfel spus, poetul crescut pe sub bisericile Iasului da piept cu recentul consumism electronic si se dovedeste adaptabil.Jurnalul National: De unde a pornit poezia erotica a lui Brumaru?
E.B.: De la Dolhasca, unde am fost medic si unde m-as intoarce. Acolo am descoperit o placere nebuna a scrisului. Nu erau femei frumoase. Erau tarancile alea⦠unele erau foarte frumoase⦠dar majoritatea erau muncite, obosite⦠majoritatea timpului stateam in curte⦠stateam in gazda la un om care era foarte gospodar. Avea gradina⦠avea fantana - de unde am scris eu fantana lui Julien Ospitalierul⦠avea si o magazie, unde isi tinea lemnele, un closet extraordinar de spatios si din lemn⦠era parfumat⦠Tipul repara ceasornice, avea un atelier de dulgherie, facea si usi, avea si o motocicleta. Deci, eu aveam toate elementele astea langa mine.
Aveam doua sezlonguri⦠unu era gol in permanenta⦠stateam ceasuri intregi acolo si pandeam⦠dar era o panda foarte fericita⦠mai si adormeam, citeam ziare⦠eram abonat la toate ziarele. Dar nimeni nu stia din Dolhasca ca scriam versuri⦠Pana cand s-a aflat⦠am luat un premiu si au dat telefon la spital⦠si o asistenta imi zice cica domnuâ doctor⦠unul⦠Banusescu⦠zic Banulescu, poate⦠v-a sunat sa va spuna ca ati luat premiul pentru debut⦠era in 1970.
Ce v-a adus in Iasi?
Sexul, exercitiu de marketing poetic
PRIMUL VERS. "Eu, Brumaru Emil/ care sunt doar un copil/ jur pe Sfanta Cruce a mea/ sa iubesc material" |
Ce va bucura mai mult: scrisul sau femeia?
Cand eram la Dolhasca, aveam un prieten foarte bun, adica el venea la Dolhasca la mine, el era tot poet... nu-i bine zis poet... nici nu stiam ca vom fi poeti⦠si asta spunea ca: "Bai, mie imi place atat de mult sa scriu o poezie, incat gasesc ca e mai misto ca atunci cand te culci cu o femeie". Eu il combateam⦠nu se poate, mai, nu se poateâ¦, dar el era ala care avea mult mai multa experienta, daca le numaram, eu ieseam intr-o pabuga imensa. Dar el scria foarte rar. Compara fericirea asta teribila a scrisului cu cea carnala. Eu nu-l credeam⦠totusi fericirea cea mai mare e cea a scrisului.
Care sunt fructele și legumele toxice. Numărul celor cu pesticide peste limitele legale s-a dublat față de anul trecut
Citește pe Antena3.ro
E un artificiu de marketing limbajul lui Brumaru? Altfel spus, mizati pe faptul ca sexul vinde?
Posibil⦠dar nu la inceput⦠nu a fost⦠de asta Dinescu cand a aparut Plai cu boi zice⦠cica tu esti bun pentru revista asta⦠trimite sonetele⦠ca eu te fac om⦠si intr-adevar⦠ma duceam sa-mi iau sange la nu stiu ce clinica si aia spunea⦠a domn Brumaru⦠v-am citit in Plai cu boi⦠zic: stai, bai, ca n-am scris doar in Plai cu boi⦠plus ca Plai cu boi a disparut de ani de zile si eu am fost anuâ asta sa iau sange.
De ce n-ati mai scris poezie?
In â89, in fierberea aia, am scris extraordinar de mult. Ceea ce am publicat in â98 au fost scrise atunci. Bine⦠ma indragostisem si de o tipa, voiam sa ma dau si de mare, dar chestia e ca atunci toti erau disidenti⦠iar eu scriam poezii pentru iubita⦠si asta m-a tinut cumva ferit de vanzoleala aia. Desi eram bagat si eu cumva, dar tangential, pentru ca il stiam pe Dinescu⦠ma duceam pe la el⦠Si inainte eram cu pauze mari in scris⦠Intr-o scrisoare Nichita Stanescu mi-a scris o chestie⦠ma apasa chestia asta⦠tu ai sa mergi pana la un anumit punct, a zis⦠de acolo nu o sa mai poti merge mai departe⦠cu poemul epic, asa il considera el⦠nu era totusi chestia de poem epic⦠ci de mine, era o chestie personala⦠dupa pragul ala o sa ma plafonez. De cate ori intru in panica si vad ca nu mai pot sa scriu⦠si vad ca ma repet⦠mi-aduc aminte de Nichita. Anul trecut am fost foarte obosit⦠mi-a aparut o editie a operei poetice in trei volumase⦠mi-a aparut "Submarinul erotic", "Infernala comedie"⦠aveam rubrica la Romania literara, la Suplimentul de culturaâ¦
Cand ati scris ultima poezie?
Am scris si ieri o poezie⦠desi nu am mai scris de foarte mult timp⦠ieri am scris o poezie pe strada.
In afara erosului
Ati avut momente in care ati incercat sa virati de la poezia erotica?
Eu scriu si despre obiecte foarte mult⦠nu numai despre eros⦠la tara⦠vedeam o putina de apa, scriam⦠sau balariile⦠sau un stalp de telegraf⦠sau bariera care se ridica⦠sau trenuâ⦠sau mirosuâ dinspre searaâ¦
Brumaru pe messenger⦠interesant e-dialogul dintre hobbitul si absurdica din Suplimentul de Cultura⦠de unde ideea rubricii?
In 2004 a venit Ada Milea la Iasi cu Dorina Chiriac. Atunci mi-a zis ca vrea sa-mi cante colinde horror. Are niste ochi foarte frumosi⦠atunci n-am stat cu ea⦠a doua zi a avut un concert la Televiziune⦠I-am dat o carte atunci, ea a uitat-o pe masa⦠Dorina ii zice: stai, bai, fato, ca ti-ai uitat cartea⦠si salut⦠si apoi ne-am chat-uit⦠ea era in mare criza⦠lucra la Don Quijote⦠si nu-i iesea nimic. La un moment dat mi-a spus ca le-a listat toate discutiile noastre⦠ea m-a invatat 1.000 de smecherii pe computerâ¦
Si cu Tamara vorbesc pe net destul de des.
Si cu Tamara vorbesc pe net destul de des.
V-ati intoarce la Dolhasca?
M-as intoarce daca as avea bani foarte multi, sa am acolo o casa sa ma duc cu o masina, ca in filmele americane⦠sa stau singur, sa nu ma bata nimeni la cap⦠si sa vin inapoi sa-mi iau carti si ziare.
| ||
Emil Brumaru despre capriciile inspiratiei |
|
Cersetorul de cafea al Iasiului, de la medicina la poezie eroticaEmil Brumaru (n. 1 ianuarie 1939, Tighina, Basarabia) este autorul a peste 15 volume, printre care Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cantece naive (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978), Dulapul indragostit (1980), Ruina unui samovar (1983), Dintr-o scorbura de morcov (1998), Infernala comedie (2005). Detine rubricile Cersetorul de cafea in Romania literara si Crepusculul civil de dimineata in Suplimentul de cultura. A absolvit Facultatea de Medicina Generala din Iasi, in 1963. A fost medic in comuna Dolhasca (1963-1975), apoi corector si redactor la revista Convorbiri literare. Din 1975 renunta la medicina pentru a se dedica scrisului. Poemele sale au fost incluse in antologii publicate in Germania, Franta si Marea Britanie. Este laureat al Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" (2001), pentru Opera Omnia. |