Redactorul-şef al GSP, Cătălin Tolontan, a acordat Jurnalului Naţional un interviu în care vorbeşte despre ameninţările ministrului Turismului, Elena Udrea, care i-a spus luni la Parlament că "se va ocupa personal informativ" de el.
Jurnalul Naţional: Explicaţi-ne contextul şi cum a debutat discuţia cu Elena Udrea. Cum a sunat exact exprimarea dumneaei? Doamna Udrea a început direct cu ameninţarea că "se va ocupa personal informativ" de dvs.?
Cătălin Tolontan: A venit la mine pe holul Parlamentului, înainte de discursul Monicăi Ridzi. Ne vedeam pentru prima oară.
Mi-a spus: "Mă voi ocupa personal de dumneavoastră şi voi dovedi că aţi fost de rea-credinţă în cazul anchetei MTS". I-am explicat că deja unii băieţi din PD-L s-au ocupat şi n-au găsit nimic compromiţător într-o lună de zile. "La cum se mişcă PD-L...", mi-a spus dânsa.
Ne-am spus mai multe. A fost un dialog dur, dar civilizat. Nu am spus că mi-a zis că "Mă voi ocupa informativ". A fost rezumatul meu. Mi-a spus: "Voi căuta informaţii despre dumneavoastră, pentru că să ştiţi că avem şi noi informaţii".
Credeţi că Elena Udrea are posibilitatea de a vă "lucra informativ"?
Da, cred că Elena Udrea are capacitatea de a strânge informaţii, şi e dreptul ei.
Există ceva adevărat în aceste acuzaţii referitoare la interesele personale ale dvs. în cazul Ridzi? Doamna Udrea spune că aveaţi un interes direct pentru o firmă apropiată dumneavoastră pentru a obţine un contract de tipărituri. Săptămâna trecută, preşedintele Băsescu a vorbit, răspunzându-vă la o întrebare, despre soţia unui ziarist care ar avea o firmă de publicitate prin care voia publicitate de la stat.
Nu fac afaceri. Nimeni din familia mea nu face afaceri cu statul. Soţia mea are cariera sa şi este parteneră la o firmă, parte a unei reţele internaţionale de audit de media. Nu vinde şi nu cumpără publicitate, nu organizează evenimente şi nu face afaceri cu statul. Am auzit şi eu în răspunsul preşedintelui trimiterea aceea, dar n-am zis nimic, pentru că eram la o conferinţă de presă, nu la o dispută. Mi-e jenă, pur şi simplu, că un şef de stat face asemenea insinuări ridicole, culese de pe sub covoarele persane de la Cotroceni.
Credeţi că este o legătură între cele două acuzaţii, a preşedintelui Băsescu şi cea a Elenei Udrea ?
Cred că preşedintele Băsescu, din respect pentru munca, integritatea şi inteligenţa publicului care l-a adus la Cotroceni, ar trebui să primească informaţii şi idei de la Sebastian Lăzăroiu, Cristian Preda, Sever Voinescu sau Traian Ungureanu, nu de la Elena Udrea sau Monica Ridzi. El e favoritul prezidenţialelor, dar e posibil să devină preşedintele unei ţări amputate, ţara insuficientă despre care pomenea Adrian Năstase în 2004. Obsedat să tot obţină ceea ce americanii numesc "majoritatea zilnică", Traian Băsescu uită că există obiective peste cel al realegerii. De pildă, să fie reales ca să ce?!
De ce credeţi că Elena Udrea "v-a ales" pe dvs. pentru a vă ameninţa? Pregătiţi alte dezvăluiri şi în cazul Udrea?
Observ că politicienii personalizează orice scandal care îi priveşte. Ei nu au o problemă cu presa, ci oamenii au o problemă cu felul în care unele persoane din Guvern îşi bat joc de banul public. Nu Tolontan e necazul lor, ci faptul că există oameni mai deştepţi, mai buni profesional şi mai puţin naivi decât mine. Şi sunt mulţi.
V-a intimidat ameninţarea Elenei Udrea?
Nu mă voi intimida niciodată în faţa unui ministru sau a unui preşedinte pe care-l plătesc alături de milioane de români.
Dacă Elena Udrea e nervoasă că trebuie să explice ce face cu banii, dacă nu suportă controlul Parlamentului şi îl ia peste picior, spunându-i că a cumpărat abace şi rulete pentru Comisia de Anchetă, atunci să plece!
Dacă Traian Băsescu, la capătul unei investigaţii de presă în care bugetul va primi înapoi peste 300.000 de euro, se apucă să dea lecţii de dirigenţie presei, atunci să plece!
(Aniela Nine)
Conversaţia dintre Elena Udrea şi Cătălin Tolontan a avut loc luni, la Camera Deputaţilor, exact în ziua în care forul legislativ a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentare care să verifice modul în care Ministerul Turismului a cheltuit banii publici.
"A fost foarte ameninţătoare. Mi-a transmis că se va ocupa personal, informativ, de mine, pentru a demonstra că am pus multă rea-credinţă la fundamentul cazului Ridzi. I-am spus că PD-L investighează de o lună şi jumătate de ce ne ocupăm cu atât de multă ardoare de cazul Ridzi, dar ea a spus că are cu totul alte metode", a povestit jurnalistul.
În replică, Udrea a spus că jurnalistul Cătălin Tolontan ar fi scris pe blogul său că Ministerul Turismului dă diurne jurnaliştilor. "Am încercat să intrăm pe blogul dânsului şi să spunem exact ce conţine comunicatul de presă dat de noi. Am reproşat domnului Tolontan că, deşi exista un comunicat public şi trebuia să se informeze dacă ar fi fost un jurnalist corect, dânsul a preferat să ignore comunicatul nostru. I-am spus domnului Tolontan că dacă se bazează pe zvonuri în demersul pe care îl face, la fel de adevărat este şi zvonul că dumnealui ar fi avut un interes direct pentru o firmă apropiată domniei sale pentru a obţine un contract de tipărituri", a spus Elena Udrea.
Ea a povestit că jurnalistul Cătălin Tolontan ar fi spus: "Dacă faceţi această informaţie publică, vă dau în judecată". Udrea a promis că va verifica dacă această informaţie este adevărată sau nu. La insistenţele redactorului-şef al GSP ca Udrea să anunţe public dacă nu se va verifica această informaţie, minis-trul Turismului a declarat că "dacă se va dovedi că nu este adevărat, voi spune acest lucru".
În ciuda explicaţiilor date oficial de Udrea, ameninţările ei la adresa lui Cătălin Tolontan nu sunt de neglijat. De-a lungul timpului, ea a făcut o serie de dezvăluiri menite a compromite o serie de oameni politici, folosind informaţii din cercurile înalte ale puterii. În 2005, Udrea a fost cea care a dezvăluit, într-o emisiune televizată, că premierul Tăriceanu i-a telefonat procurorului general al României pentru a cere ajutor în privinţa anchetei care îl viza pe omul de afaceri Dinu Patriciu. Udrea explica atunci că premierul a avut o întâlnire la Guvern cu ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi cu liberalul Dinu Patriciu. Imediat după discuţia cu Tăriceanu, procurorul general de la acea vreme, Ilie Botoş, i-a telefonat şefului statului relatându-i convorbirea.
ACUZATĂ DE TĂINUIRE DE INFORMAŢII
De altfel, în discursul ţinut luni seară în Parlament, Udrea a dat de înţeles că deţine informaţii despre risipirea banului public în timpul guvernării PNL, dar şi de o serie de ministere conduse de reprezentanţii PSD. Ea a afirmat că de săptămâna viitoare se poate trece la înfiinţarea altor comisii de anchetă care să verifice cheltuirea banului public şi la ministerele gestionate de PSD, enumerând, în acest sens, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Udrea a adăugat că speră ca aceste verificări să aibă loc până la alegerile prezidenţiale, apoi să se treacă la verificarea ministerelor din timpul guvernării PNL, ea făcând referire la Crin Antonescu, fost ministru al Tineretului şi Sportului, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, şi Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii.
Înghesuită de viceliderul grupului parlamentar al PSD din Cameră, Aura Vasile, care a acuzat-o de tăinuire de informaţii, Udrea a spus că le are din presă. "În acest moment, o acuz de tăinuire pe doamna ministru Elena Udrea, pentru că a cunoscut aceste date, a cunoscut risipirea banului public şi nu a adus la cunoştinţa Parlamentului aceste lucruri. în condiţiile în care ai astfel de informaţii de felul în care se risipeşte banul public, grupul PSD solicită acuzarea de tăinuire a doamnei deputat Udrea", a spus Aura Vasile.