x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Elev de clasa a treia, lăsat să terorizeze o școală din Târgoviște

Elev de clasa a treia, lăsat să terorizeze o școală din Târgoviște

de Diana Scarlat    |    28 Feb 2023   •   06:40
Elev de clasa a treia, lăsat să terorizeze o școală din Târgoviște

Modificările legislative din ultima perioadă au făcut imposibilă îndepărtarea elevilor cu probleme grave din școli, iar ceilalți copii trebuie să suporte.

Au fost mai multe astfel de cazuri, în ultimii ani, în multe școli și licee din toată țara, dar nimeni nu găsește soluții. Instituțiile au început să arunce vinovăția de la unele la altele. Cel mai grav caz din ultima perioadă este la o școală cotată până acum drept cea mai bună din Târgoviște, județul Dâmbovița. Un elev de clasa a treia este extrem de violent, iar părinții au ajuns să protesteze în stradă, cerând exmatricularea acestuia. Inspectoratul Școlar spune că e vina părinților care nu vor să colaboreze cu școala, iar Ministerul Educației nu intervine, cu o soluție.

Școala Coresi, din Târgoviște, a devenit loc de proteste pentru părinții elevilor din această instituție de învățământ, pentru că nu s-a găsit o rezolvare, la nivel instituțional, pentru situația unui elev de clasa a treia, extrem de violent. Copilul își agresează în fiecare zi colegii și profesorii. Chiar a aruncat cu un ghiveci de flori după directoarea școlii, profesoara Georgeta Gogeanu. Săptămâna trecută, copilul a bătut mai multe eleve de la clasa întâi, iar pe una dintre ele a tras-o de păr și a dat-o cu capul de bancă.

Părinții elevilor din școala târgovișteană au protestat, pe 21 februarie, cerând exmatricularea copilului cu probleme, însă noua legislație elimină posibilitatea segregării și chiar soluția exmatriculării, pentru că principiile UE impun integrarea acestor copii în mediul social și în mediul  școlar. În ultimele luni, conducerea școlii a promis că va face toate demersurile posibile pentru a rezolva situația, dar nu are ce să facă, din cauza legislației. Elevul are acest tip de comportament încă de când era la grădiniță și a ajuns la Școala Coresi după ce a fost mutat disciplinar din altă școală, unde a avut un comportament similar. Problema este bine cunoscută și de actualul secretar de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, fost inspector școlar general în județul Dâmbovița, dar tot nu se poate interveni pentru înlăturarea elevului din școală.

 

Toate instituțiile sunt neputincioase

 

În timpul protestului, au ajuns la Scoala Coresi trei inspectoare, dar le-au explicat părinților disperați că singurele măsuri care se pot lua sunt mustrări scrise și scăderea notei la purtare. Părinții se tem, însă, de ceva mult mai grav, având în vedere faptul că acel copil are nevoie de expertiză psihiatrică. Dar nici această expertiză nu se poate face decât cu acordul părinților, conform legii. Iar părinții nici nu își dau acordul, nici nu vor să colaboreze cu școala.

Mai mult, părinților care au protestat li s-a comunicat că elevul a fost consultat de un psihiatru și are o expertiză certificată de Colegiul Psihologilor, care arată că nu are nicio problemă de sănătate mintală. Școala a angajat și un avocat, pentru a rezolva acest conflict prelungit, însă tot legislația este cea care îngreunează orice decizie radicală. Singurul lucru care se poate decide este consilierea psihologică. Părinții ai căror copii au fost agresați vor să depună plângeri penale, în urma rezultatelor de la expertizele medico-legale, spunând că există și traume psihologice cauzate de agresiunea respectivului elev, iar copiii lor au început să refuze să mai meargă la școală.

Mai sunt și alte instituții ale statului care, teoretic, ar putea interveni în acest conflict, dar legislația le face la fel de neputincioase. 

DGASPC Dâmbovița susține că, în baza sesizărilor primite, a evaluat situația copilului, conform prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, constatând că nu se află într-o situație de abuz, neglijare sau exploatare alături de părinți. Dacă aceste lucruri nu s-au constatat, DGASPC nu poate lua nicio măsură. Au putut doar să le ofere părinților elevului un psiholog din partea instituției, dar aceștia au răspuns în scris că preferă unul privat. Ce a mai putut să facă DGASPC, conform cadrului legislativ, a fost să încurajeze „menținerea colaborării dintre părinți și unitatea de învățământ” - despre care Tică Dan Alexandru, inspectorul școlar general adjunct din județul Dâmbovița, a declarat, într-o conferință de presă, că este inexistentă, din cauza refuzului părinților acestui copil de a colabora cu școala.

 

Violența e în creștere în școli și nu poate fi oprită

 

În luna ianuarie a fost un scandal similar la un liceu din Oradea. Ca o coincidență, tot despre cel mai bun liceu din oraș este vorba. Nici în cazul respectiv nu s-a găsit o rezolvare pentru problema agresivității adolescentului care își terorizează colegii și profesorii, fiind imposibilă și exmatricularea lui. Dar acestea sunt cazurile care ajung în mass-media, fiind situații din instituții de învățământ foarte bune, în timp ce multe alte cazuri similare din alte școli și licee ajung în presă doar după ce se întâmplă tragedii, pentru că nimeni nu le poate opri. 

În ultimii 15 ani au fost zeci de atacuri ale elevilor asupra profesorilor și sute de agresiuni ale elevilor asupra colegilor, în unele cazuri ajungându-se la crimă. În multe școli sunt elevi care merg la ore având cuțite asupra lor sau spray-uri paralizante. Din nefericire, nici polițiștii care adesea sunt chemați să intervină în unele școli unde se ajunge la acte de violență nu pot face prea mult pentru a le interzice elevilor să poarte cu ei obiecte periculoase. Într-un astfel de caz, când polițiștii au încercat să caute cuțite și spray-uri în ghiozdanele unor elevi de clasa a șasea dintr-o școală, s-au ales cu dosare penale făcute de părinții elevilor. S-a întâmplat anul trecut, în octombrie, în comuna Jilava, din județul Ilfov.

Din fața școlii, părinții protestatari au plecat în marș către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmboviţa și către Prefectură – la această instituție fiind angajat tatăl copilului violent, iar prefectul și subprefectul au primit o delegație formată din trei reprezentanți ai protestatarilor. Dar situația nu se poate rezolva nici la Prefectură.



 

×
Subiecte în articol: elev targoviste