Crescatorii de pasari au inceput sa aiba pierderi inca de la prima declaratie
oficiala a ministrului Agriculturii privind depistarea virusului gripei aviare. In numai o saptamana, vanzarile la carnea si produsele din pui au scazut cu 50%.
Populatia a fost "intoxicata" cu informatii contradictorii, care au dus la scaderea consumului de carne de pasare, potrivit lui Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari. Pentru crescatori vestea proasta a venit insa ieri, cand Comisia Europeana a anuntat ca va interzice importurile de produse avicole provenite din Romania, dupa ce autoritatile romane au informat ca virusul gripei aviare a fost identificat la probele prelevate de la pasari din Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. Potrivit unui comunicat al executivului european, Comisia va adopta aceleasi masuri ca si in cazul Turciei, pentru care au fost interzise importurile de pasari vii, carne de pasare si alte produse provenite de la pasari.
DECIZIE. Un embargo de 6 luni, conform procedurilor standard ale Comisiei Europene, si pierderi de sute de milioane de euro. Comisia Europeana a anuntat ca are in vedere crearea unui "fond de solidaritate" in valoare de 1 miliard de euro pentru a contribui la finantarea utilizarii de antivirale in cazul unei pandemii. "Exportul este interzis de azi dimineata, pierderile sunt uriase, de zeci, chiar sute de milioane de euro", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
Asta, desi riscurile unei epidemii sunt minime cat timp populatia consuma doar carne de pui verificata sanitar-veterinar. "Oamenii nu se mai apropie de galantarele cu carne de pui, desi produsele aflate in magazine au fost controlate", spune Minea.
PIERDERI. In ceea ce priveste veniturile, "vanzarile au scazut simtitor, din cauza receptiei gresite a faptului ca aceasta boala este imediat transmisa la om si provoaca pandemie, caci oamenii au incetat sa manance carne. Vanzarile de produse avicole au scazut la 50% fata de cele de la 30 septembrie", afirma Ilie Van.
Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania spune ca, in cazul declansarii unei epidemii, va fi izolata zona in care este depistata boala si va incepe programul de eradicare, adica de sacrificare a tuturor pasarilor si de creare a unor cordoane de siguranta, fiind impuse restrictii de circulatie in zona respectiva. Pentru restul tarii, se lanseaza programe de preventie foarte riguroase, se limiteaza circulatia materialului biologic avicol, ceea ce ii va incurca foarte mult pe fermierii avicoli.
FARA EXPORT. "Ne vor creste costurile automat, pentru ca vom cheltui, fiind vorba despre sistemul organizat
industrial agricol. Vom creste costurile pentru ca avem nevoie de mai multi bani pentru preventie, pentru biosecuritate, vom cheltui mai mult pentru dezinfectante, pentru echipamente, utilaje de dezinfectie, diferite substante chimice de tratare a materiilor prime furajere", afirma Van.
Romania a exportat in 2004 circa 4.000 tone de carne de pasare si aproximativ 5.000 tone de preparate din carne de pasare. Pe lista exportatorilor se afla doar cateva firme, potrivit informatiilor UCPR. Principalele destinatii la export sunt Olanda, Marea Britanie si Germania.
Turistii fug din Delta cu banii
|
PUSTIU. Desi este sezon, pescarii si-au amanat vacantele |
Cazurile de mortalitate in randul pasarilor inregistrate in ultima saptamana in localitatile din Delta Dunarii au dat o puternica lovitura turismului din zona Rezervatiei. De cand cu amenintarile de gripa aviara, mai bine de doua treimi din turistii care isi facusera rezervari pentru a veni in Delta s-au razgandit. Astfel, desi aveau contractele gata semnate, iar hotelurile si pensiunile ar fi trebuit sa fie pline cel putin pana la sfarsitul lunii, patronii si-au vazut planurile date peste cap de anulari. Cei mai multi dintre ei spun ca anularile sunt rezultatul cazurilor suspecte de gripa aviara din Tulcea. "Asteptam oameni care sa vina la pescuit pentru ca suntem in plin sezon. Rezervarile erau facute inca de asta vara. Au telefonat sa spuna ca nu mai pot veni, pentru ca se tem sa nu se imbolnaveasca de la pasarile care au murit. Unii au spus chiar ca se tem sa nu gaseasca ei insisi pasari moarte. I-am intrebat cand au pus mana ultima data pe o pasare moarta si abia atunci si-au dat seama ca anularea rezervatiei este o masura exagerata. Toata psihoza asta nu a facut decat rau economiei. Nu numai turismul are de suferit, ci multe domenii", a spus Robert Raduta, care detine pensiuni in zonele Matita-Merhei si Periprava din Delta Dunarii.
ANULARI. Turistii romani si straini si-au anulat rezervarile in Delta Dunarii, dupa anuntul Ministerului Agriculturii. "Aveam 120 de locuri ocupate, iar acum sunt numai 40", spune Cornel Gaina, proprietarul complexului Cormoran de pe bratul Sfantu Gheorghe. Pierderile pentru cei ce detin pensiuni in Delta sunt insemnate. Cornel Gaina spune ca numai pana la sfarsitul anului avea inscrieri de 350.000 de euro, la care se adauga rezervarile din perioada Revelionului.
Nici proprietarii de pontoane plutitoare nu stau mai bine in ceea ce priveste numarul de turisti. Hotelurile din Tulcea si companiile care asigura transportul spre oras din Bucuresti si Constanta au avut din ce in ce mai putini clienti de la anuntarea primelor cazuri suspecte de gripa aviara.
ESTIMARI. "Ar putea fi o problema, dar speram ca lucrurile sa se incheie rapid, carantina sa se ridice si in afara de Delta sa nu mai fie afectate si alte zone. Deocamdata nu s-a simtit o retinere din partea turistilor de a vizita aceasta zona, insa perioada turistica in Delta dureaza pana in jurul datei de 15 noiembrie", a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. In timp ce patronatele din turism spera ca panica va trece repede si se por putea recupera pierderile pana la finaluil sezonului, proprietarii fac estimari sumbre.
Iar anul viitor se anunta devastator. "Acum nu e mare lucru, pentru ca suntem in extrasezon, dar anul viitor va fi afectata in primul rand Delta, dar si Litoralul", adauga Cornel Gaina. Proprietarii solicita masuri compensatorii de la statul roman si mai multi bani pentru publicitate turistica pentru Delta Dunarii. (
Eugenia Mihalcea, Alex Nastase, Iohanna Purdea)