Motivarea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare a pus coalitia pe foc, care cauta acum solutii de iesire. Una dintre variantele luate in calcul este organizarea alegerilor parlamentare in iunie, o data cu cele locale, ceea ce implica demisia premierului Boc. De altfel, informatii neoficiale privind iminenta demisie a premierului Boc au circulat insistent in acest week-end.
Desi Boc e evitat sa le comenteze, deputatul PSD Adrian Nastase scrie pe blogul personal ca premierul va demisiona, iar consultarile de la Cotroceni programate astazi sunt organizate tocmai pentru a desemna un nou prim-ministru. "Remanierea este necesara. Si Emil Boc poate fi schimbat", a declarat pentru NewsIn presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, prim-vicepresedinte al PDL, dand astfel glas nemultumirilor deja existente in partid.
Curtea Constitutionala a dat vineri publicitatii motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.
Principalele obiectii ale magistratilor CCR sunt:
n) Comasarea alegerilor locale si parlamentare ar putea crea dificultati privind exercitarea dreptului de vot, care in final duc la restrangerea acestui drept, complexitatea si durata operatiunilor putand afecta procesul de vot;
n) Organizarea alegerilor locale si parlamentare la aceeasi data determina incalcarea dreptului de a fi ales, prevazut de articolul 37 din Constitutie;
n) Prelungirea mandatelor alesilor locali cu aproximativ sase luni nu se incadreaza in situatiile strict si limitativ prevazute de Constitutie si Legea 215/2001 si incalca principiul periodicitatii alegerilor, iar redimensionarea mandatelor incalca principiul neretroactivitatii legii;
n) Instituirea sanctiunii decaderii instantelor judecatoresti investite cu solutionarea actiunii impotriva hotararilor de guvern prin care sunt delimitate colegiile uninominale reprezinta o sanctiune incompatibila cu rolul si statutul instantelor, nefiind opozabila acestora.
Oficial, reprezentantii coalitiei declara ca respecta decizia Curtii. "PDL respecta decizia CCR. Noi nu sustinem alegerile anticipate. Asa cum a iesit decizia Curtii Constitutionale, se preconizeaza, in mod cert, alegeri locale in iunie si parlamentare in noiembrie, cel putin din punctul de vedere al PDL, dar si al coalitiei. Ne vom intalni luni in coalitie si in sedinta Biroului Permanent, pentru a stabili noua strategie. In momentul de fata, alegerile trebuie sa se desfasoare la termen si vom vedea cum ne vom replia dupa aceasta motivare", a declarat secretarul general al PDL, Ioan Oltean, citat de Hotnews.ro. O opinie similara are si Mircea Toader, liderul deputatilor PDL, care a precizat ca "legea se intoarce in Parlament, potrivit procedurilor, dar decizia de comportament politic o stabilim tot in forul politic". La randul sau, liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, spune ca nu se mai poate rezolva nimic in Parlament, pentru ca toata legea este declarata neconstitutionala.
In schimb, Daniel Buda (PDL), presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, spune ca Parlamentul va avea ultimul cuvant, aratand ca in decizia CCR nu se precizeaza expresis verbis ca se interzice organizarea de alegeri comasate. "Parlamentul este cel care va avea ultimul cuvant. Pot sa va spun doar ca, in acest moment, este posibil orice", a declarat Daniel Buda pentru Agerpres.
Intrebat de Jurnalul National daca in acest context e posibil ca alegerile locale si parlamentare sa fie comasate in iunie, astfel incat in acelasi week-end, respectiv sambata, sa fie organizate alegeri locale, iar duminica, cele parlamentare (sau invers), dupa modelul referendumului constitutional din 2003, cand s-a votat sambata si duminica, Daniel Buda a raspuns: "Parlamentul are ultimul cuvant, se poate intampla orice, dar in limitele deciziei Curtii Constitutionale. Nu exista o astfel de varianta in lucru".
UDMR ar vrea comasate in iunie
Neoficial insa, UDMR sustine declansarea alegerilor anticipate la parlamentare si comasarea cu alegerile locale in iunie, dar solutia nu este agreata in PDL. Aceasta varianta implica demisia premierului Emil Boc din Guvern, respingerea a doua propuneri de guverne si dizolvarea Parlamentului de catre Traian Basescu. Potrivit unor surse politice citate de HotNews.ro, udemeristii vor pleda in coalitie pentru o astfel de varianta, insa au nevoie de acceptul premierului si al sefului statului. De altfel, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a recunoscut public ca varianta organizarii alegerilor anticipate poate fi discutata in coalitie doar in conditiile in care ar exista un pact politic inclusiv cu seful statului.
"Trebuie un dialog inclusiv cu presedintele, fiindca presedintele poate sau nu dizolva Parlamentul. Si trebuie o intelegere, fiindca nu mai este treaba doar a coalitiei, daca vorbim de anticipate, cu toate ca, daca am avea majoritate, si avem, am putea merge in aceasta directie. Dar nu este bine sa facem asa ceva fara o intelegere, un pact politic daca vreti. Este posibil, in continuare, sa ne gandim la alegeri anticipate, dar in conditiile in care ar exista un pact politic, inclusiv cu presedintele Basescu", a declarat liderul UDMR, citat de Agerpres.
Si europarlamentarul PDL Cristian Preda afirma, pe blog, ca UDMR vrea alegeri comasate. "UDMR vrea comasare, insa in iunie! Anul trecut, prin august, am afirmat eu insumi ca o asemenea varianta ar fi fezabila, gandindu-ma la dizolvarea Parlamentului inainte de termen. Ulterior, s-a luat decizia de a face comasare prin prelungirea mandatului alesilor locali, si datele problemei s-au schimbat radical", scrie Preda pe blogul personal. Potrivit acestuia, aspectele legale semnalate in motivarea deciziei CC nu lasa loc pentru discutii. "Ideea comasarii nu a fost doar o proasta situare in raport cu Constitutia, ci si o greseala politica grava. Cine si-o asuma? Personal, nu stiu cine a nascocit-o. In democratie, responsabilitatea inseamna nume si prenume. Ar trebui sa le aflam, macar in ceasul al 12-lea...", scrie Preda.
Nastase: Consultari pentru un alt premier
Fostul premier Adrian Nastase pluseaza si scrie pe blogul sau ca presedintele Traian Basescu ar putea anunta astazi ca "Boc si-a dat demisia, iar consultarile sunt pentru a desemna un nou premier". In opinia lui Nastase, "Basescu va incerca sa schimbe doar primul-ministru, nu si pe cei mai importanti membri ai Guvernului, ca sa nu se supere cu partidul…". Deputatul PSD precizeaza insa ca este "doar o varianta de scenariu". "Luni, ora 12 si apoi la ora 13, consultari formale cu partidele, in principal ca sa le spuna si personal ce a spus in conferinta de presa despre Tratatul fiscal (al carui viitor, fie vorba intre noi, nu este inca foarte clar). SURPRIZA – el ar putea anunta ca Boc si-a dat demisia, iar consultarile sunt pentru a desemna un nou premier. Evident, Basescu va incerca sa schimbe doar primul-ministru, nu si pe cei mai importanti membri ai Guvernului, ca sa nu se supere cu partidul… Unii vor spune ca nu este elegant si ca, dupa Roman, Stolojan, Baconschi etc., el il sacrifica si pe Boc. Altii vor raspunde, resemnati, ca asa sunt Scorpionii… Evident, lipsa opozitiei din Parlament va crea o problema pentru acordarea votului de investitura pentru noul Guvern. Acesta este un al doilea motiv pentru care Basescu organizeaza consultarile. Oricum, va rog sa nu va faceti program luni dupa-amiaza, pentru ca Basescu va face o conferinta de presa sa va anunte aceste schimbari minunate. Sacrificiile rituale de pana acum nu au dus la linistirea multimii. Sacrificarea lui Boc va fi suficienta?", scrie Nastase.
Presiuni in PDL, Boc nu comenteaza
Premierul Emil Boc a fost intrebat sambata, dupa videoconferinta de la MAI, daca demisioneaza in zilele urmatoare. "Nu comentez asemenea decizii sau asemenea speculatii. Stiu ce am de facut", a raspuns Emil Boc. El a evitat un raspuns clar privind o eventuala demisie. "Fiti siguri ca voi spune in primul rand in fata colegilor, si dupa aceea presei, ce are de facut Guvernul si partidul in perioada urmatoare", a spus Boc. Pe de alta parte, cei mai multi democrat-liberali doresc plecarea urgenta a lui Emil Boc din postul de premier si sustin inclusiv inlaturarea acestuia din fruntea partidului, generand o presiune pentru acest lucru, au declarat, pentru Mediafax, surse din partid, potrivit carora o decizie este asteptata in curand. Pe langa nemultumirile generate de impartirea fondurilor in teritoriu, cei mai multi s-au plans si de proasta comunicare a Guvernului cu partidul. Cei care sustin plecarea lui Boc spun ca acesta este "erodat" si imaginea sa nu ajuta partidul. Potrivit surselor citate, o decizie privind demisia lui Boc din Guvern ar putea fi luata dupa plecarea din tara a delegatiei FMI, BM si CE.
Votul prin corespondenta, o prioritate
In motivarea privind legea de comasare a alegerilor, Curtea Constitutionala reitereaza ca "actuala reglementare a sistemului electoral romanesc prezinta o serie de imperfectiuni, acolo aratate, si, ca atare, se impune o reconsiderare a acesteia din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2012, care sa asigure, sub toate aspectele, organizarea si desfasurarea unor alegeri democratice in Romania. (…) Curtea Constitutionala subliniaza ca in cadrul preocuparilor de revizuire a legislatiei electorale, o atentie sporita trebuie acordata posibilitatii cetatenilor romani cu drept de vot care domiciliaza in strainatate de a-si exercita dreptul de vot, in cadrul unei proceduri speciale, care sa se desfasoare in corelare cu orele oficiale ale Romaniei intre care se desfasoara procesul de votare". Acum o saptamana, Guvernul a decis sa reia legea votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate si si-a propus sa adopte actul normativ pana cel tarziu la sfarsitul lunii aprilie, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre aprobare. Proiectul de lege a fost initiat de fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, care promitea sa aduca PDL 1 milion de voturi la alegeri prin acest act normativ. Proiectul de lege s-a blocat in Guvern din cauza opozitiei UDMR, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, acuzand ca securitatea votului lasa de dorit.
Ce presupune demisia lui Boc din fruntea Guvernului
Un mod de a se ajunge la dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate este si ca premierul Boc sa demisioneze din functie. "Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege", prevede articolul 106 din Constitutie, completat de articolul 107 (3,4): "Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern. Prevederile alineatului (3) se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile". Din acest moment, se aplica prevederile articolelor 85 si 89 din Constitutie. Astfel, "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament" si "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".