x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Eroul

Eroul

de Irina Cristea    |    Marina Constantinoiu    |    18 Apr 2007   •   00:00
Eroul

A scăpat de Holocaust, dar a murit în ziua în care lumea comemora Holocaustul. Profesorul israelian de origine română Liviu Librescu, stabilit în SUA de mai bine de 20 de ani, a căzut secerat de gloanţele unui descreierat. Librescu a blocat cu propriul trup uşa sălii de curs, pentru a salva vieţile studenţilor săi de la Universitatea Virginia Tech, unde un tânăr de origine asiatică a comis luni un adevărat masacru.

  • Suspans - Autorul atacului, sub semnul întrebårii
  • Doliu şi la Politehnică A scăpat de Holocaust, dar a murit în ziua în care lumea comemora Holocaustul. Profesorul israelian de origine română Liviu Librescu, stabilit în SUA de mai bine de 20 de ani, a căzut secerat de gloanţele unui descreierat. Librescu a blocat cu propriul trup uşa sălii de curs, pentru a salva vieţile studenţilor săi de la Universitatea Virginia Tech, unde un tânăr de origine asiatică a comis luni un adevărat masacru.

    A murit ca să îşi salveze studenţii

    Peste 30 de morţi, aproape 20 de răniţi şi nenumărate întrebări fără răspuns. Asta a lăsat în urmă un student asiatic care a deschis focul asupra colegilor din mai multe săli de studiu de la universitatea americană Virgina Tech, înainte de a se sinucide. Studenţii sunt în stare de şoc, rudele şi prietenii victimelor îi plâng pe cei dragi, iar poliţia şi conducerea facultăţii se străduiesc să facă faţă unui foarte dur tir de întrebări.

    Atacul din campusul Universităţii Virginia Tech din statul american Virginia, care a avut loc luni şi s-a soldat cu 33 de decedaţi şi zeci de răniţi, o tragedie care a şocat America şi întreaga lume, a făcut victime şi în rândul românilor de la această universitate. Potrivit informaţiilor date publicităţii de presa americană şi israeliană, profesorul de origine română Liviu Librescu, care a părăsit România în 1978 şi a predat câţiva ani în Israel, şi ulterior, preţ de 20 de ani, în Statele Unite, a fost ucis în atac, în încercarea de a-şi salva studenţii care se aflau împreună cu el în sala de curs numărul 204.

    ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS. Atacul de luni, cel mai grav de acest gen din istoria Americii, este încă învăluit în mister. Nu este clar cine l-a comis, dacă a fost un singur atacator sau a fost vorba despre doi sau mai mulţi, care a fost mobilul acestui act de demenţă. Un alt mare semn de întrebare este legat de intervalul de timp scurs între prima fază a atacului, consumată în jurul orei 07:00 dimineaţa, într-un cămin din campus, şi cea de-a doua, care a avut loc într-un corp de clădire diferit, care adăpostea sălile de curs. Criminalul a împuşcat în cămin două persoane, despre care se spune că ar fi fosta sa iubită şi actualul ei partener. Au trecut însă două ore din acel moment până la ploaia de gloanţe abătută asupra studenţilor din mai multe clase, amplasate într-un alt corp de clădire.

    Un alt motiv de uimire şi de revoltă pentru studenţii de la Virginia Tech şi pentru părinţii lor este modul în care conducerea instituţiei de învăţământ a gestionat incidentul. Ei spun că după împuşcăturile din cămin ar fi trebuit luate imediat măsuri şi că astfel ar fi putut fi evitată oroarea ce a urmat. "Dumnezeule, când cineva este împuşcat, campusul ar trebui imediat închis şi toată lumea evacuată. Au dat-o în bară complet, atât decanul, cât şi poliţia din campus", este de părere John Shourd, a cărui fiică este "boboc" la Virginia Tech.

    Încolţită de reproşurile celor care spun că trebuia intervenit de la primele focuri de armă, conducerea universităţii s-a apărat spunând că "nu exista nici un indiciu că totul putea lua o asemenea turnură" şi că incidentul din cămin a fost tratat drept unul izolat, comis de o persoană care a şi apucat să părăsească incinta campusului.

    SUPRAVIEŢUITOR AL HOLOCAUSTULUI. Despre profesorul Liviu Librescu, atât presa, cât şi toţi cunoscuţii vorbesc la superlativ. Câteva detalii despre viaţa şi cariera sa au fost publicate de site-ul israelian Ynet, potrivit căruia profesorul şi soţia sa, Marlina, erau supravieţuitori ai Holocaustului, care au imigrat în Israel din România în 1978. Librescu era deja un profesor a cărui pregătire era recunoscută în România când a decis să imigreze, dar regimul comunist l-a împiedicat să facă alia în Israel (să emigreze – n.r), precizează Ynet. El a putut părăsi ţara doar în urma intervenţiei fostului premier israelian Menachem Begin (dar şi a Rabinului şef al comunităţii evreieşti, Moses Rozen) la preşedintele Nicolae Ceauşescu. Librescu era un absolvent al Politehnicii Bucureşti, obţinuse un doctorat în mecanica fluidelor în 1969, premiul "Traian Vuia" al Academiei Române în 1972. După ce a ajuns în Israel, a predat la Universitatea din Tel Aviv şi Institutul Technion din Haifa, a precizat colaboratorul Jurnalului Naţional din Israel, Andrei Bacalu.

    Librescu s-a stabilit în 1984 în SUA. A publicat numeroase cărţi şi articole ştiinţifice, prima carte fiindu-i publicată în 1969, de Editura Academiei. Avea la activ cercetări de mecanica solidelor şi fluidelor cu aplicaţii în diverse domenii, de la aeronautică la instrumente chirurgicale ultraperfecţionate. Profesorul Librescu a trimis documente la Institutul Yad Vashem, din Ierusalim (centru de studii ale Holocaustului), pentru a evidenţia activitatea Reginei Mamă a României, Regina Elena, legată de salvarea unor familii evreieşti în anii celui de-al doilea război mondial, cerând acordarea titlului de "Drept al Popoarelor" pentru Majestatea Sa. Există, de altfel, şi o corespondenţă în acest sens, purtată de profesorul Librescu şi reprezentanţi ai Institutului. Titlul, care se acordă ne-evreilor care au salvat evrei în timpul Holocaustului, a fost acordat Reginei, post-mortem, în 1989, pentru rolul ei în salvarea de la moarte a zeci de mii de evrei pe timpul regimului Antonescu.

    Într-un e-mail primit la redacţia BBC în limba română, un absolvent al Virginia Tech, S. Sandu, scrie: "Ironic, dânsul a fost un supravieţuitor al Holocaustului, dar a murit de mâna unui ticălos în locul pe care îmi închipuiam că e ultimul de pe pământ în care s-ar fi putut întâmpla aşa ceva. Spun asta în cunoştinţă de cauză, ca fost absolvent al acestei universităţi, unde am studiat între 1999 şi 2004".

    Profesorul Virgiliu Constantinescu, fost preşedinte al Academiei Române şi rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, că l-a cunoscut pe profesorul Librescu din facultate. "A terminat cu un an în urma mea Facultatea de Aeronautică, de fapt Secţia de «Maşini Aeriene» a Facultăţii de Mecanică. Pe vremea aceea aşa se numea. Apoi a devenit un cercetător foarte valoros. Se ocupa de elasticitate, de problemele vibraţiei aeronavelor sub influenţa forţelor aerodinamice. Cred că a plecat din ţară prin 1978. Rezultatele cercetărilor lui au fost foarte apreciate şi au fost publicate în revistele de specialitate de la noi şi din străinătate încă din acea vreme", ne-a spus profesorul Constantinescu.

    "Cred că am auzit 40 de împuşcături"
    Ynetnews.com
    Ziarul american The Washington Post publică mărturiile unor studenţi surprinşi de atacator în clădirea Noriss Hall, a Universităţii din Virginia. Profesorul Liviu Librescu (foto) se afla în sala 204 împreună cu studenţii. Unul dintre aceştia, Richard Mallalieu, a declarat pentru The Sun că s-au auzit împuşcături într-o sală din apropiere. "Nu păreau focuri trase de o armă automată. Se auzea: «Poc! Poc! Poc!». Distinct, egal. La început nici nu am ştiut ce să facem. Pe urmă ne-a fost clar: trebuie să ieşim din clasă." Richard s-a ascuns după catedră, în timp ce profesorul Librescu încerca să ţină închisă uşa clasei. Apoi, studenţii au început să sară pe fereastră. Mallalieu spune că în urma sa a auzit ţipete şi focuri de armă. "Cred că am auzit cam 40 de împuşcături. Am fugit cât m-au ţinut picioarele, la fel ca toată lumea din jur."

    Alec Calhoun, unul dintre studenţii profesorului de origine română, a declarat că Librescu a ţinut blocată uşa încăperii pentru a câştiga timp pentru studenţi, care începuseră să sară pe geam. Ulterior, atacatorul a încercat să intre în clasă şi, pentru că nu a reuşit, a tras o rafală de gloanţe în uşă. "Înainte de a sări pe fereastră m-am întors şi m-am uitat la profesor, care rămăsese în sală, probabil pentru a bloca uşa. A fost ucis", a povestit Calhoun. Asael Arad, un student israelian care a vorbit cu soţia profesorului, Marlena, a declarat că aceasta a primit mesaje electronice de la studenţi, care îl consideră un erou. "Mi-am pierdut cel mai bun prieten. A fost o persoană minunată; cel mai mult îi plăcea să predea", a declarat Marlena, care iniţial a fost informată că soţul ei fusese doar rănit. "L-am căutat la spitale şi nu l-am găsit", a continuat ea.

    Până în prezent, autorităţile române nu ştiu ca vreun cetăţean român să figureze printre victimele de la Virginia Tech. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vinţan, a declarat pentru Mediafax că Ambasada României a contactat Crucea Roşie, administraţia universităţii, autorităţile locale şi asociaţiile de studenţi, pentru verificări în acest sens. Vinţan a precizat că studenţii români au luat legătura între ei, iar unii au telefonat şi la ambasadă şi au anunţat că sunt în regulă.

    PĂRINŢI FURIOşI
    "Doamne, dacă cineva împuşcă pe altcineva, campusul ar trebui închis imediat. Dacă ar fi fost închis poate că nu ar fi oprit împuşcăturile, dar, cel puţin, nu ar fi provocat o tragedie atât de mare"
    John şi Jennifer Shrouds
    părinţii unui student
    NEGLIJENŢĂ?
    "Ce s-a întâmplat azi (luni – n.r.) a fost de-a dreptul ridicol. În primul e-mail nu se pomenea nimic de închiderea campusului sau de anularea orelor, ci doar se menţiona, cu două ore după ce s-a întâmplat, că se anchetează un atac. În două ore, 30 de oameni au murit"
    Jason Piatt
    student

    DEZOLAT
    "şcolile trebuie să fie incinte ale siguranţei şi sanctuare pentru învăţătură. Când acest sanctuar este atacat, impactul este resimţit în toate clasele americane şi în fiecare comunitate americană. Astăzi, naţiunea noastră este întristată, alături de cei care i-au pierdut pe cei dragi la Virginia Tech"
    George W. Bush
    preşedintele SUA
    RECUNOşTINŢĂ
    "Doresc să le mulţumesc românilor pentru sprijinul acordat în urma tragediei îngrozitoare care a avut loc ieri în statul meu natal. În calitate de locuitor al statului Virginia şi de cetăţean american, am fost şocat şi marcat de acest act nesăbuit"
    Nicolas Taubman
    ambasadorul SUA la Bucureşti
    DURERE
    "Eram în stare de şoc. Am stat acolo în jur de zece secunde, neştiind ce să fac. Este greu să nu mă gândesc la faptul că aş fi putut fi eu acolo, că aş fi putut fi unul dintre cei 32 de studenţi care au fost împuşcaţi, şi este ceva la care nu poţi să nu te gândeşti, foarte greu de depăşit..."
    student
  • ×