Procurorul Ion Diaconescu, cel care l-a anchetat pe Marcel Ţundrea în 1992, susţine că descoperirea făcută de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este o mascaradă, nicidecum un adevăr.
După stabilirea nevinovăţiei, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă a gorjeanului Marcel Ţundrea cu privire la violul şi omorul pentru care a fost condamnat 25 de ani de închisoare, procurorii Înaltei Curţi au descoprit că adevăratul autor este Gheorghe Avram, consătean cu Ţundrea. Mascaradă sau nu, aşa cum numeşte Diaconescu acţiunea procurorilor, adevăratul autor nu mai poate răspunde în faţa legii, pentru că fapta de omor s-a prescris după 15 ani de la săvârşirea ei. Avram este însă suspect ca fiind autorul altor violuri urmate de omor, petrecute tot în Pojogeni şi anchetate de acelaşi Ion Diaconescu. Şi aceste dosare s-au finalizat fie cu autor necunoscut, fie cu stabilirea unui autor, altul decât cel adevărat."Sunt la pensie şi nu mai am nici o legătură cu acest dosar. Mi-am spus punctul de vedere la timpul potrivit. Eu nu mai cred nimic, pentru că sunt mai multe chestiuni pe care le-am invocat la CSM şi se văd acolo, sunt trecute pe 8 pagini", a explicat Diaconescu. Întrebat dacă are conştiinţa încărcată în privinţa cazului Ţundrea, procurorul a răspuns: "Îmi puneţi nişte întrebări prosteşti, eu mi-am făcut datoria. V-aţi pus vreodată problema că s-au schimbat probele de la dosar până acum? Eu susţin că s-au înlocuit probe de către persoane care au avut interes. Lucrul acesta s-a făcut în ultima cerere de revizuire. ADN-ul s-a stabilit pe nişte probe contaminate. Poate chiar Ţundrea a înlocuit probele, pentru că ele erau puse într-un plic nesigilat. Puteau fi schimbate uşor de oricine. Ceea ce s-a făcut aici este o mascaradă de justiţie, nu adevăr", asta susţine Ion Diaconescu, procurorul care l-a anchetat pe Marcel Ţundrea. El este în prezent avocat, după ce încasează de la stat şi o pensie de magistrat de peste o sută de milioane de lei vechi pe lună.
Deşi nu nominalizează persoanele care, în opinia lui, ar fi înlocuit aceste probe, Diaconescu face referire la avocata lui Marcel Ţundrea, Liliana Clima, şi la fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj, Emil Moţa, cel care a admis cererea de revizuire a lui Ţundrea şi a acceptat efectuarea probei ADN, acţiuni care ulterior i-au adus libertatea gorjeanului după efectuarea celor 12 ani de închisoare din 25 cât fusese condamnat.
Diaconescu are motive serioase pentru a-l pune la "zid" pe procurorul Moţa, el fiind singurul "vinovat" de stabilirea adevăratului autor al faptelor pentru care Ţundrea a făcut puşcărie nevinovat. Fostul prim-procuror, Emil Moţa, s-a încăpăţânat şi a admis cererea lui Ţundrea de revizuire, lucru pe care puţini procurori l-ar fi făcut, întrucât se considera că este o acţiune făcută împotriva unui coleg. De foarte multe ori, Moţa a explicat acest lucru: "Nu puteam admite totuşi că un om care poate fi nevinovat stă în pucărie, iar adevăratul făptaş poate era liber. Am primit zeci de cereri de revizuire de la Ţundrea şi, până când am admis una dintre ele, m-am gândit şi la ce va urma, pentru că se considera că atac un sistem din care fac parte", a explicat Emil Moţa.
Acelaşi Emil Moţa se face "vinovat" şi de stabilirea adevăratului autor al faptelor petrecute în 1992 la Pojogeni asupra minorei de 14 ani Mioara Gherasie. În urmă cu aproximativ două luni, Emil Moţa a solicitat poliţiei să compare profilele ADN ale probelor prelevate de la victima Mioara Gherasie cu cel al altor autori indicaţi de Ţundrea pe parcursul anchetei.
În mod frecvent, Ţundrea îl indica pe Gheorghe Avram ca autor al violului şi omorului asupra minorei. În urmă cu câteva săptămâni, cauza a fost preluată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Surse neoficiale au confirmat că adevăratul autor descoperit de procurori este Gheorghe Avram, un bărbat de 38 de ani din localitatea Comăneşti, satul vecin cu Pojogeni, locul în care minora a fost omorâtă.
Gheorghe Avram, presupusul autor în cazul "Ţundrea", este în prezent liber, după ce a efectuat 14 ani închisoare pentru un omor petrecut în 1995. Avram l-a înjunghiat pe Mircea Călescu, un bărbat din Pojogeni pentru a-i fura câteva zeci de mii de lei. În 2009, Avram a fost pus în libertate şi de atunci locuieşte în satul Comăneşti. Munceşte ca zilier, este necăsătorit şi locuieşte cu mama sa.
"Fiul meu nu cred că a violat pe nimeni. El a fost condamnat la 19 ani de închsioare şi a scăpat după 14, dar şi-a făcut pedeapsa pentru ce a făcut el. Cu Ţundrea s-a întâlnit în celulă şi la Craiova şi la Târgu-Jiu, au stat chiar în aceeaşi cameră şi discutau despre ce i s-a întâmplat Mioarei. În ziua morţii Mioarei, fiul meu s-a întâlnit cu ea. El venea de la Albeni, unde lucra, şi la pod a văzut-o pe Mioara spălând rufele. I-a cerut un săpun şi i-a dat. I l-a aruncat de pe pod. Seara am auzit că a dispărut Mioara, tot el mi-a spus. Ce vor acum de la fiul meu? Şi-a făcut pedeapsa", susţine mama lui Avram.
Acelaşi lucru îl spune şi fosta soţie a lui Avram de care s-a despărţit a doua zi după nuntă, pentru că a fost arestat pentru omor: "Nu cred că a violat-o pe fată. Nu eram cu el
atunci când a fost găsită Mioara Gherasie moartă. Este adevărat că, după ce a fost arestat, la trei ani după moartea minorei, au încetat omorurile în comună, dar nu ştiu dacă are legătură sau nu cu el".
Şi bătrânii satului îşi amintesc de oribilele crime produse în Pojogeni şi Comăneşti. "Nu s-au mai întâmplat alte crime după arestarea lui Avram. Până atunci ne era frică să mai ieşim din curte", explică Elena Ganea, o bătrână din Pojogeni.
Alţi localnici s-au revoltat în momenntul în care au aflat că Gheorghe Avram umblă liber prin comuna lor: "Am ştiut tot timpul că el este capul răutăţilor. A fost linişte după ce l-au arestat. Până atunci s-au petrecut cinci crime cu violuri în comuna noastră. Să plece, nu mai vrem aşa ceva în sat", a spus revoltat un bătrân.
Chiar dacă procurorii au stabilit acum că adevăratul autor al faptelor este Gheorghe Avram, trecerea timpului a dus la prescrierea faptelor. Drept urmare, stabilirea autorului la 18 ani de la petrecerea faptelor, în condiţiile în care omorul se prescrie după 15 ani, este tardivă. Oricine este autorul, el nu mai poate fi tras la răspundere. Nu pentru violul şi omorul pentru care Ţundrea a făcut închisoare nevinovat, însă indiciile anchetatorilor sunt de-a dreptul uluitoare pentru alte fapte de violuri şi omoruri petrecute în Pojogeni şi Comăneşti, anchetate de acelaşi procuror: Ion Diaconescu. S-o luăm pe rând.
Aşadar, după arestarea lui Marcel Ţundrea în zonă se deschide sezonul crimelor. În 1993 o femeie din Pojogeni este găsită moartă într-un zăvoi. Cadavrul era dezbrăcat şi aparţinea Floricăi Calotă. Dosarul a fost rezolvat cu "AN", pentru că "victima a fost călcată de un tractor, iar procurorului i-a fost imposibil să găsească autorul".
În dimineaţa de 16 octombrie 1993, la un an şi jumătate după arestarea lui Marcel Ţundrea, în Pojogeni mai este omorâtă o femeie. Ecaterina Diaconescu, de 84 de ani, a fost găsită arsă în casă. Bătrâna era dezbrăcată, arsă şi cu multiple răni, iar pe gât se vedeau urme de sugrumare. Expertiza medicală a stabilit că autorul îi sfârtecase vaginul cu o scândură. Şi acest caz a fost clasat, înregistrat cu "AN".
Vinovat post-mortem
La 7 ianuarie 1994 în localitatea Pojogeni s-a petrecut altă crimă. Victima, Elena Chivulescu, găsită moartă tot în locuinţa sa. Medicii stabilesc că aceasta a fost şi violată. Aici se stabileşte vinovatul, însă post-mortem. El se numeşte Arpad Majlat din Târgu Secuiesc, despre care procurorul Ion Diaconescu stabileşte că ar fi fost concubinul femeii, în baza unor declaraţii de martor date în 2003, deşi omul murise din 1997. Singura legătură a ungurului găsit vinovat de Diaconescu cu Gorjul este faptul că acesta a murit într-un sanatoriu de boli de plămâni din Târgu-Jiu. În rest, nimeni nu şi-a amintit, în afara celor doi martori găsiţi de Diaconescu, că Arpad Majlat ar fi trecut vreodată prin Pojogeni. Deci, acest caz a fost rezolvat de Diaconescu cu găsirea unui autor deja mort, care nu mai poate protesta. Aici se pare că există cheia anchetatorilor în privinţa lui Gheorghe Avram.