x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Eu de la 9 ani visez balet şi sunt cu baletul"

"Eu de la 9 ani visez balet şi sunt cu baletul"

de Cristinel C. Popa    |    18 Mar 2012   •   21:00
"Eu de la 9 ani visez balet şi sunt cu baletul"

Pavel Rotaru a fost prim-balerin al Baletului Pacific Northwest din Seattle si al Baletului Atlanta din Georgia, unde si locuieste acum cu familia. In 27 de ani de cariera a dansat, ca artist invitat, cu trupe importante in SUA, in Europa, dar si in Rusia. Peste Ocean a creat scoli si companii de balet renumite in zone care au dat nume de referinta in baletul american.

Niciodata nu a uitat locul de unde a plecat. Se intoarce periodic in tara pentru diferite proiecte. Cu doi ani in urma a montat la Sibiu, acum fiind prezent la Iasi cu spectacolul "Chopiniana". Este de parere ca Romania ar trebui sa-si recupereze cumva talentele, care au plecat in strainatate: "Cei mai buni pedagogi sau dansatori, nume mari, care au fost talentati au plecat toti. Faceti tot posibilul sa gasiti fonduri ca sa-i aduceti inapoi", spune maestrul Rotaru.

Ne-am intalnit la o repetitie la Casa Studentilor. Dansa pe scena alaturi de tinerii solisti. Dirija, desena pe un orizont iluzoriu drumul spre succes al dansatorului. Apoi observa cate ceva, si cu bratele intinse innoda aerul cald al salii. Dadea cate o indicatie, apoi ridica si cobora iar mainile, se intoarcea cu spatele, oprindu-se cand si cand in pozitiile pe care dorea sa le exemplifice. Valuri de trans­pi­ratie inundau intreaga sala, de la frun­tile tinere ale solistilor la chipul senin al maestrului. Aplauze. Muzica a ta­cut. Maestrul urca gafaind usor sca­rile. Are ceva ani innodati in orizontul auriu al carierei.

"Eu de la 9 ani vi­sez balet si sunt cu baletul." Pentru ca a vazut lumina zilei intr-o familie fara posibilitati materiale deosebite are o sensibilitate aparte pentru copii. A primit si numeroase distinctii pentru actiuni artistice caritabile des­fa­­surate in SUA. "Primarul orasului Atlanta mi-a dat niste diplome pentru mai multe realizari. Printre altele am facut «Spargatorul de nuci» si umpleam salile cu copii de scoala." Insa cea mai inalta distinctie, Ordinul Cavalerului in semn de recunostinta pentru activitatea artistica, a primit-o in 2001 de la presedintele Ion Iliescu. Ro­manul a fost nevoit sa lucreze inca de la o varsta frageda, dupa ce parintii sai s-au mutat la Bucuresti. Avea
9 ani cand a intrat "la balet".

"Am obtinut chiar din primul an o bur­sa, tata castiga 700 de lei si eu pri­meam 220 de lei, destul de mult." La ad­mitere a facut ce au zis cei din co­misia de admitere. "Nu stiam nimic de ba­let. M-au pus sa sar, sa merg pe mu­zica. Apoi, la 9-10 ani, am primit deja roluri, am jucat in «Haiducii», in «Calaretul de arama»". Personalita­tea artistica romana care l-a influentat cel mai mult este maestrul Oleg Da­novsky. Insa il respecta si pe maestrul Maurice Bejart, pe care l-a intalnit in Franta. "Un om deosebit, incepuse un nou stil al baletului, care s-a bucurat de succes. A fost foarte prietenos."

Multa transpiratie, dar si inspiratie
Ca sa reusesti, e nevoie de multa trans­piratie. "Eu veneam la studii cu sap­te-opt maieuri pe care le schimbam pe masura ce repetam." Dupa scoa­la din Romania a continuat sa stu­dieze in Rusia la renumitul Teatru Ki­r­ov, unde l-a cunoscut pe aprecia­tul Baryshnikov. Dupa ce a fost prim-ba­lerin al Operei Romane a ocupat aceeasi pozitie la Baletul Operei Na­tionale Croate din Zagreb. La Festiva­lul din Finlanda din 1979 a primit apre­cieri din intreaga lume pentru co­regrafia sa inovatoare. Apoi, dupa 1980, s-a stabilit in SUA. Acolo a fondat mai intai Baletul International Ro­taru, in Atlanta, realizand coregra­fia si montand multe spectacole care s-au bu­curat de succes tocmai pentru ca adu­ceau un suflu nou, influenta "va­ga­nova", o imbinare a baletului de sor­ginte slava cu influente din Franta si Cuba.

In SUA a infiintat si o scoala in­ternationala de balet, la care a re­nuntat insa in anii din urma. In 1992, cinci dintre cei noua concurenti ai SUA la o competitie internationala proveneau de la scoala sa. La invitatia Guvernului Romaniei, Ba­letul International Rotaru a sus­tinut un spectacol in tara natala in anul 1991. Turneul a fost filmat de Televiziunea Publica din Georgia, documentarul fiind no­mi­nalizat pentru Premiile Emmy. Com­pania sa a realizat, de asemenea, in 1994, un spec­tacol in colaborare cu Stelele Tea­trului Balsoi. In 2005, Pa­vel Ro­taru a fost nominalizat pentru titlul de "Man of the Year" de revista Woman, din Atlanta.

×
Subiecte în articol: special