x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum răspunde Europa la valul de COVID din China

Cum răspunde Europa la valul de COVID din China

de Monica Cosac    |    05 Ian 2023   •   08:00
Cum răspunde Europa la valul de COVID din China
Sursa foto: Hepta

Țările Uniunii Europene (UE) s-au întâlnit de urgență, ieri, pentru a decide ce măsuri se impun pe teritoriul Uniunii, în legătură cu călătorii care vin din China, după explozia de cazuri de Covid din această țară.

Testarea obligatorie a călătorilor înainte ca aceştia să plece spre Europa, impunerea purtării măştilor pentru pasagerii din China, controlul apei uzate din avioane, dar şi o testare sporită, cu secvenţiere genomică, pe aeroporturi la sosire se regăsesc printre măsurile discutate de reprezentanții celor 27 de state membre. Pe de altă parte, însă, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat, marți, că explozia de cazuri de COVID în China continentală nu reprezintă o amenințare pentru UE.

Pe fondul îngrijorării cu privire la explozia de cazuri de Covid din China, Suedia, care a preluat președinția rotativă a UE de la 1 ianuarie, a decis să activeze mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR) care permite Consiliului să reacționeze rapid, la nivel politic, pentru gestionarea situațiilor de criză. „Suedia este în căutarea unei politici comune pentru întreaga UE în ceea ce privește introducerea unor posibile restricții de intrare”, a explicat guvernul de la Stockholm, într-un comunicat.

Cu puțin timp înainte de reuniunea de ieri, Comitetul pentru Securitate Sanitară a UE a anunțat că statele membre au convenit asupra unei „abordări coordonate” în privința situației în schimbare legate de pandemia de Covid-19. Astfel, majoritatea țărilor UE au votat marți în favoarea unor teste Covid sistematice pentru călătorii din China înainte ca aceştia să plece spre Europa. 

Șefa UE pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a precizat, pe Twitter, că experţii în sănătate au examinat și alte măsuri propuse de Comisie, printre care și aceea de a impune purtarea măştilor pentru pasagerii din China, controlul apei uzate din avioane şi testarea sporită, cu secvenţiere genomică, pe aeroporturi la sosire. Până la închiderea ediției, încă nu se luase o decizie. 

Italia, Franța și Spania nu au mai așteptat decizia UE

Explozia de infecții din China a determinat mai multe state membre ale UE, în principal cele care s-au confruntat cu un număr mare de cazuri chiar la începutul pandemiei, să sufle și în iaurt.  

Mai exact, în timp ce majoritatea statelor încă așteaptă o abordare coordonată la nivelul UE, Italia, Franța și Spania au impus deja teste Covid obligatorii călătorilor din China, începând de săptămâna trecută. De altfel, la o întrunire care a avut loc la 29 decembrie, cu participarea online a peste 100 de reprezentanți ai guvernelor și agențiilor de sănătate UE și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Italia a îndemnat restul țărilor Uniunii să-i urmeze exemplul, Beijingul fiind pregătit să ridice restricțiile de călătorie începând cu 8 ianuarie.

Decizia a nemulțumit Beijingul, care a condamnat, marți, impunerea prezentării de teste negative COVID pentru călătorii sosiți din China la intrarea pe teritoriul mai multor țări.

„O abordare prudentă”

Și alte țări, precum SUA și Japonia, au înăsprit controalele la frontieră pentru călătorii din China, teama mai multor specialiști din aceste state fiind că, în prezent, China ar putea fi un teren propice pentru apariția unor noi variante.

Începând cu 5 ianuarie, „toţi călătorii cu vârsta de 2 ani şi peste care vin din China pe calea aerului vor fi obligaţi să facă un test cu cel mult două zile înainte de plecare”, indiferent de naţionalitate sau statutul lor vaccinal, au anunţat autorităţile sanitare americane pe 28 decembrie. 

Legat de această cerinţă a Washingtonului, care a fost calificată de un oficial al diplomaţiei chineze ca fiind „inacceptabilă”,  purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, declarat marți că „este o abordare care se bazează numai pe ştiinţă”. 

Tot de azi, și Marea Britanie le cere călătorilor care sosesc din China continentală un test negativ. În plus, unii dintre călători vor fi testați la sosire. „Este bine să adoptăm o abordare echilibrată și prudentă și să anunțăm aceste măsuri temporare în timp ce evaluăm datele”, a declarat, vineri, secretarul britanic pentru sănătate, Steve Barclay. 

Belgia este prima țară care a spus că va testa probe de apă uzată de la două zboruri pe săptămână din China, iar Suedia a anunțat că „se pregătește să introducă restricții de călătorie care necesită un test covid-19 negativ pentru intrarea în Suedia din China”, potrivit politico.eu.

ECDC: Creșterea cazurilor în China nu amenință UE

Pe de altă parte, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), una dintre agențiile de sănătate ale UE, a catalogat săptămâna trecută drept „nejustificat” screening-ul sistematic al călătorilor care sosesc din China, susținând că țările UE au niveluri de imunizare și de vaccinare ridicate, astfel că este puțin probabil ca explozia de cazuri de COVID-19 în China continentală să aibă un impact asupra situației epidemiologice a COVID-19 în UE/SEE. 

Poziția specialiștilor ECDC rămâne neschimbată și în această săptămână. Mai mult, într-o informare publicată pe 3 ianuarie, pe site-ul instituției, aceștia au anunțat că vârful valului de infectări din China a fost atins cu o lună în urmă și, chiar dacă au fost raportate mai multe secvențieri în ultimele săptămâni, până acum nu a fost detectată nicio variantă nouă în această țară.

„Numărul cazurilor de COVID-19 a atins un nivel record în China continentală, atingând un maxim la 2 decembrie 2022. În ultimele trei săptămâni, incidența a scăzut, probabil și din cauza unui număr mai mic de teste efectuate, ceea ce a dus la detectarea mai puținor infecții. Există în continuare o lipsă de date fiabile privind cazurile de COVID-19, internările în spital, decesele, precum și capacitatea și gradul de ocupare al unității de terapie intensivă (ATI) din China. În săptămânile următoare sunt așteptate niveluri ridicate de infecții cu SARS-CoV-2 și o presiune crescută asupra serviciilor medicale din China din cauza imunității scăzute a populației și a relaxării intervențiilor non-farmaceutice”, se arată în ultimul raport al Agenției. 

„ECDC, împreună cu statele membre ale UE/SEE și Comisia Europeană, și-a intensificat activitățile de monitorizare și va revizui evaluările riscurilor și va ajusta acțiunile, dacă este necesar”, au mai precizat specialiștii UE. 

„Variantele care circulă în China circulă deja în UE și, prin urmare, nu reprezintă o provocare pentru răspunsul imun al cetățenilor UE/SEE. În plus, cetățenii UE/SEE au niveluri relativ ridicate de imunizare și vaccinare”, potrivit ECDC.

Pe 7 decembrie, Beijingul a încheiat brusc politica sa „zero-Covid” şi de atunci China se confruntă cu un număr mare de cazuri. Potrivit relatărilor din presa străină, spitalele şi crematoriile sunt copleşite, iar locuitorii se plâng de lipsa de medicamente împotriva febrei.

×
Subiecte în articol: europa val covid China