x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Europol: Activitatea bandelor de motociclişti “Bandidos” sau “Hells Angels” se îndreaptă către Europa de sud-est

Europol: Activitatea bandelor de motociclişti “Bandidos” sau “Hells Angels” se îndreaptă către Europa de sud-est

de Hurdubaie Ioan    |    03 Aug 2010   •   00:00
Europol: Activitatea bandelor de motociclişti “Bandidos” sau “Hells Angels” se îndreaptă către Europa de sud-est

Ca parte a responsabilităţilor sale de a monitoriza evoluţiile ameninţărilor din partea crimei organizate şi a terorismului în Europa, Europol a identificat recent o expansiune majoră în activitatea "Ingerilor Iadului" şi a altor bande de motociclişti fără lege ("haiduci").



Europol desfăşoară un proiect major în acest domeniu pentru a ajuta agenţiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană să combată această ameninţare. Bandele de motociclişti haiduci (OMCGs) cum ar fi Bandidos (Bandiţii) şi "Ingerii Iadului" (Hells Angels) sunt deja prezente pretutindeni în Uniunea Europeană. Recent Clubul de motociclişti "Ingerii Iadului" şi-a extins în mod semnificativ prezenţa sa în Europa răsăriteană. În ultimii ani aceştia au cunoscut o extindere extrem de rapidă în Europa de sud-est, îndeosebi în Turcia şi Albania. Mulţi dintre membrii acestor cluburi adoptă o abordare multi-crimă care include racketul şi extorsiunea, infracţiuni violente cum ar fi omoruri, vătămări corporale grave şi jafuri organizate, fraude şi criminalitate financiară, precum şi trafic de arme şi explozivi, trafic de fiinţe umane pentru exploatare sexuală şi trafic de droguri. Membrii "Ingerilor Iadului" au fost implicaţi într-o serie întreagă de activităţi de crimă organizată, îndeosebi producerea şi distribuirea de canabis şi metamfetamină, şi au o poziţie solidă în piaţa cocainei.

Bandele de motociclişti implicate in traficul de droguri
Noile alianţe dintre bandele de motociclişti haiduci demonstrează că aceştia au capacitatea (respectiv infrastructura, relaţiile, resursele şi experienţa) de a manageria traficul de droguri via Europa de sud-est folosind "ruta balcanică", în care Turcia este un punct de sprijin şi o zonă de aşteptare pentru transportul mai departe al drogurilor dure. Stabilindu-şi influenţa sa teritorială în sud-estul Europei, Ingerii Iadului şi-au creat legături strânse cu cluburile locale de motociclişti în Albania, Bulgaria şi fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi, totodată, şi-au stabilit propria prezenţă şi în Turcia. Mai mult, un mare număr de membri ai fostului club german de motociclişti haiduci de origine turcă s-au afiliat la capitolul turcesc al clubului Îngerii Iadului. În scopul securizării oportunităţilor oferite de către pieţele sud-est europene, un teatru de război este o ameninţare semnificativă, bazată pe sporirea previzibilă a violenţei observată între membrii gangurilor rivale în alte părţi ale Europei. Stabilirea altor bande internaţionale de motociclişti în Europa de sud-est, unde Ingerii Iadului sunt deja prezenţi, poate conduce de asemenea la dispute violente pentru superioritate.

Adepti ai violentei extreme
Una dintre cele mai serioase ameninţări asociate cu bandele de motociclişti haiduci este tendinţa lor de a folosi violenţa extremă, care este agravată de dorinţa de a folosi armele de foc şi alte arme de calibru mare. Pe plan local, aceştia exploatează şi investesc în afaceri legale pentru o largă varietate de scopuri, inclusiv spălare de bani şi fraudă, ori ca fronturi pentru alte activităţi ilegale. Autorităţile din Europa de sud-est se confruntă cu o ameninţare care nu le este familiară iar Ingerii Iadului folosesc deja diverse strategii în tentativa lor de a înnoda relaţii strânse cu persoanele influente şi autorităţile din regiune, în paralel cu încercările sistematice de a-şi crea o imagine publică favorabilă prin intermediul unor articole din presă şi apariţii TV.

60 de cluburi de motociclisti detectate în sud-estul Europei
Lipsa de cunoştinţe privind numărul precis al bandelor locale de motociclişti şi natura relaţiilor lor cu alte bande, reprezintă un decalaj important de informaţii care trebuie abordat de către autorităţile naţionale. Aproximativ 60 cluburi locale de motociclişti, multe dintre acestea care dispun de legături cu bandele internaţionale de motociclişti au fost detectate în sud-estul Europei şi un efort pentru a umple acest gol de informaţii ar permite agenţiilor naţionale de aplicare a legii să izoleze cluburile specifice de motociclişti în afara legii de acele cluburi care sunt formate numai din motociclişti entuziaşti. Autorităţile naţionale competente din toată Europa, în special din nord-vest, sunt capabile să sprijine direct un răspuns la această ameninţare, pentru moment prin monitorizarea deplasărilor membrilor cluburilor de motociclişti în afara legii către Europa de sud-est şi prin informarea autorităţilor locale.

Este necesara o abordare integrata a fenomenului
Sporirea activităţii bandelor de motociclişti fără lege impune o abordare integrată pentru a îmbunătăţi şi mai mult schimbul de informaţii referitor la răspândirea activităţilor criminale ale acestora. Autorităţile din sud-estul Europei pot recurge la o gamă considerabilă de experienţă şi expertiză la nivel naţional şi european pentru a identifica şi anihila aceste reţele criminale. Europol oferă sprijin pentru a face faţă acestei ameninţări la scară europeană prin intermediul capacităţilor sale de analiză şi schimb de informaţii. Pentru a facilita o astfel de cooperare şi a împărţi bunele practici în recunoaşterea şi contracararea activităţilor bandelor, înfiinţarea unui Punct de Contact în cadrul autorităţilor naţionale de aplicare a legii din sud-estul Europei ar fi primul pas important.

O abordare integrată pentru întărirea cooperării agenţiilor de aplicare a legii, precum şi o împărţire coordonată şi o analiză centralizată a informaţiilor la nivelul Uniunii Europene, ar ajuta la acoperirea lacunelor în domeniul informaţiilor şi la întreruperea, în cele din urmă, a activităţilor ilegale ale acestor bande, se apreciază în comunicatul de presă al Europolului.

www.optimalmedia.ro

×
Subiecte în articol: special