x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pregătiri pentru luna Ramadan: Eveniment diplomatic, la reședința ambasadorului Egiptului

Pregătiri pentru luna Ramadan: Eveniment diplomatic, la reședința ambasadorului Egiptului

de Diana Scarlat    |    13 Feb 2025   •   07:40
Pregătiri pentru luna Ramadan: Eveniment diplomatic, la reședința ambasadorului Egiptului

Evenimentul anual organizat de Doamna May Saied, soția Excelenței Sale, Domnul Moayad Fathallah Mohamed Eldalie, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România, pentru grupul format din soțiile șefilor de misiune din București (SPOHOM) din România, a devenit tradiție.

Întâlnirea diplomatică a avut loc ieri, la reședința ambasadorului din București, unde au fost prezentate și anul acesta tradițiile egiptene de Ramadan. Respectând tradiția, familia gazdă a organizat masa festivă pentru invitați exact în spiritul Ramadanului, cu toate decorațiunile special create pentru acest eveniment, dar și cu cele mai importante preparate care se pun pe masă atunci când sunt primiți invitații.

Ramadanul este una dintre cele mai importante sărbători religioase în lumea musulmană. În Egipt, Ramadanul are câteva particularități: decorațiunile special create pentru această perioadă și mesele pline de mâncare, așezate pe străzi, după lăsarea întunericului, pentru toți trecătorii. Sărbătoarea religioasă începe pe 28 februarie, anul acesta, cu aproape două săptămâni mai devreme decât anul trecut, când a început pe 11 martie.

Calculul lunilor în Islam se bazează pe observarea Lunii în creștere, imediat după Luna nouă. Luna Ramadan este denumită astfel deoarece observarea sa încheie luna islamică Shaban și marchează începutul lunii Ramadan. Anul acesta, Ramadanul se va încheia sâmbătă, 29 martie, la doar câteva ore după Luna nouă.

Luna Ramadanului presupune postul de 30 de zile (Eid al-Fitr), respectat cu strictețe de toți cei de religie musulmană. Postul presupune ca între răsăritul și apusul soarelui să nu se mănânce și să nu se bea, în timp ce se fac rugăciuni. Iar mesele zilnice sunt adevărate ritualuri care unesc membrii comunității. 

Tradiția egipteană de Ramadan este o sărbătoare plină de spiritualitate și culoare. Străzile Egiptului sunt pline de decorațiuni create special pentru această perioadă, în special felinarul simbolic, cu semilună, dar și de preparatele culinare specifice acestei zone culturale.

Simboluri specifice, admirate de turiști

Unii oameni gătesc pentru întreaga comunitate și pun mese pe stradă, pentru oricine trece pe acolo și dorește să mănânce, pentru Iftar – masa de seară, de după apusul soarelui, în timpul postului din luna Ramadan. În fiecare casă există felinarul decorativ, numit „Fanus”. În special copiii sunt foarte bucuroși să aibă aceste felinare, de Ramadan. Lămpile „Fanus” reprezintă un simbol special pentru această țară, iar după 28 februarie vor putea fi admirate de turiștii care merg în Egipt, pe străzile și în bazarurile egiptene.

Aceste lămpi au devenit simbolice pentru luna Ramadan în urma unui eveniment istoric din timpul Califatului Fatimid, când Califul Al-Mu'izz li-Din Allah a fost întâmpinat de Egipteni cu lămpi, pentru a sărbători sosirea sa în Cairo, în timpul lunii sfinte a Ramadanului. 

Un alt simbol, specific pentru capitala Egiptului, Cairo, este tunul – pe care îl regăsim și drept decorațiune, în perioada Ramadanului. Simbolul provine dintr-o întâmplare istorică, petrecută tot în perioada Ramadanului, devenind „Tunul Iftarului” care și astăzi trage, la ora rugăciunii Maghrib, anunțând masa principală a zilei. 

Legenda spune că unul din viceregi ar fi primit în dar un tun și le-a poruncit soldaților să îl încerce, chiar la asfințit, în prima zi a Ramadanului. Când tunul a bubuit, oamenii au perceput zgomotul ca pe un anunț de început al Iftarului. De atunci, tunul ar fi folosit la Cairo, în fiecare seară, pentru a anunța Iftarul, în perioada Ramadanului.

O sărbătoare a familiei

Doamna May Saied a explicat, pentru Jurnalul, că în Egipt există o spiritualitate aparte și tradiții speciale, mai ales în privința decorațiunilor pregătite pentru sărbătoare. Este o sărbătoare a familiei și a comunității, în același timp. Atât femeile, cât și bărbații sunt implicați în mod egal în organizarea fiecărei zile. De exemplu, bărbații ajută la pregătirea mâncărurilor și pregătesc decorațiunile, iar femeile se ocupă de pregătirea agendei evenimentelor organizate de familii și a meniurilor.

Acasă la familia Excelenței Sale, ambasadorul Egiptului, totul a fost pregătit în același spirit tradițional, pentru evenimentul organizat cu scopul de a face cunoscută cultura egipteană la nivel diplomatic. În meniul special pentru Ramadan, egiptenii au ca preparat principal „Mahshi” - foarte asemănătoare cu sarmalele românești. Mahshi se prepară diferit, în funcție de fiecare zonă, fiind aproximativ ca sarmalele pe care le regăsim și în bucătăria bulgară, dar și în cea din Turcia și Grecia, însă fără carne și cu multe ingrediente aromate.

La fel este și prăjitura pe care noi o cunoaștem drept Cataif, dar în Egipt este denumită astfel un fel de gogoașă umplută cu fistic. Denumirile preparatelor din bucătăria musulmană diferă de la o țară la alta și în funcție de regiuni, dar sunt foarte asemănătoare din punct de vedere al rețetelor, multe dintre ele regăsindu-se parțial în tradiția culinară din zona balcanică, de unde au ajuns și în cea românească. 

Și turiștii sunt invitați la masă, în perioada Ramadanului. Vizitatorii Egiptului sunt invitați să participe la ceremoniile care se desfășoară pe stradă. În special la Cairo, în timpul sărbătorii, vizitatorii au parte de o adevărată experiență culturală pe care nu o pot trăi în altă parte a lumii, a explicat gazda evenimentului diplomatic.

Cultul prosperității în comunitate

Ramadanul are o semnificație deosebită, mai ales pentru că perioadele de post pe care le presupune sunt considerate un omagiu adus celor săraci care nu au posibilitatea să-și procure mâncarea și apa. Timp de 30 de zile, musulmanii nu mănâncă și nu beau nimic, de când răsare soarele, până la apus, însă există o masă de dimineață, pentru a putea rezista în timpul zilei, iar masa de seară devine o adevărată ceremonie culinară, în fiecare seară. 

Masa principală, cea de după apusul soarelui, nu este solitară, ci una care implică întreaga comunitate. Familiile își programează din timp vizitele și meniurile, prin rotație, însă este la fel de important și să le doneze mâncare și băuturi celor săraci. 

În afară de banii strânși de familii, pentru a le face donații săracilor, în Egipt, credincioșii gătesc în fiecare zi pentru a scoate pe stradă mesele pline cu mâncare și băuturi, în fiecare seară, după apusul soarelui, astfel încât să poată avea acces cea mai importantă masă a zilei toți trecătorii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: eveniment ambasador Egipt traditie ramadan