x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special EXCLUSIV. 14.000 de kilometri de acasă până la şcoală, cu bicicleta

EXCLUSIV. 14.000 de kilometri de acasă până la şcoală, cu bicicleta

de Cristinel C. Popa    |    15 Feb 2014   •   19:02
EXCLUSIV. 14.000 de kilometri de acasă până la şcoală, cu bicicleta

Cu bicicleta, din România, până la capătul lumii. Astfel s-ar putea intitula proba de putere şi voinţă pe care o va da românca Alina Ene, de 27 de ani, din Focşani, în foarte scurt timp. Ea şi-a propus să parcurgă pe bicicletă, în patru luni, distanţa de la Bucureşti în Indonezia, unde ar putea urma o nouă specializare, în design. Tânăra a aplicat pentru o bursă în ţara asiatică. "Bursa nu acoperă costurile de deplasare, aşa că m-am gândit că ar fi fain să ajung pe bicicletă.Am început planificarea încă de pe acum. Şi ar mai fi problema financiară, pe care sper s-o rezolv printr-o campanie”, a spus Alina. Ea va pleca în aprilie din România, urmând să treacă pe rând prin mai multe ţări: Bulgaria, Georgia, Armenia, Iran, Pakistan, India, Nepal, Malaesia, Singapore. Indiferent dacă va primi sau nu bani de la universitatea din Indonezia, dacă va strânge sau nu suficiente resurse materiale pentru campanie, Alina este hotărâtă să facă această cicloexpediţie.

Prima româncă ce pleacă într-o astfel de expediţie

De meserie, tânăra cutezătoare este chiar designer vestimentar. Mică de statură, însă având o constituţie solidă, ea a aplicat recent pentru specializarea în design din Indonezia. ”Anul ăsta m-am gândit să îmbin două mari pasiuni personale, ciclismul şi designul, pentru a deveni "artsy traveler”, un artist care îşi trăieşte şi povesteşte drumul nu prin cuvinte, ci prin culori… Din câte ştiu aş fi prima româncă care întreprinde o astfel de călătorie cu bicicleta. Îmi place să cred că gestul meu va inspira şi alte femei, dar nu numai, să părăsească zona de confort şi să-şi forţeze propriile limite”, spune Alina. Chiar dacă efortul pe care îl va depune va fi unul deosebit, trebuie spus că tânăra a învăţat să meargă pe bicicletă abia în anul 2012. Însă de atunci a participat şi la alte expediţii în ţară. Cea mai grea a fost aceea în care a parcurs Transalpina pe frig, ploaie şi umezeală extremă. Cum i-a venit ideea să parcurgă un astfel de drum lung şi dificil?
"Eu am învăţat să merg pe bicicletă în vara lui 2012. De atunci m-am oferit voluntar în proiecte cicloturistice: amenajarea traseului de la Ciocăneşti, în apropiere de Bucureşti, un traseu la Prod şi Turul Dunării - şapte zile de cercetat trasee pentru bicicletă de-a lungul Dunării. Am făcut şi câteva ture solo: pe lângă Câmpina, Predeal-Racos, cel mai lung fiind Bucureşti-Roşia Montană-Tg Jiu, de 20 de zile. Într-adevăr, ce am făcut până acum nu se compară cu ce mi-am propus: să călătoresc de una singura prin Asia. Dar e suficient cât să-mi demonstrez că am voinţa. Ţările de pe traseu sunt: România, Bulgaria, de unde iau vaporul până în Georgia, apoi Armenia, Iran. Din Teheran vreau să iau avion pentru Islamabad. După Pakistan, India, apoi Nepal, iar India, Myanmar. Din capitala Myanmar, Yangon, avion pâna în Kuala Lumpur, Singapore şi Indonezia. Flexibilitatea este importantă”, a spus Alina Ene.

Cine o va ajuta va primi cărţi poştale şi scrisori din ţările prin care va trece

Am întrebat-o cum va fi drumul şi dacă e pregătită să facă faţă pericolelor. "Drumul? Nu îl ştiu în amănunt, însă va trebui să campez de foarte multe ori. De asemenea, zilnic voi avea de desenat şi întocmit scrisori. Va fi ploaie non-stop cum voi intra în Asia de Sud-Est. Doar India mă sperie cu adevărat”, adaugă tânăra biciclistă, care e îndrăgostită de natură şi animale (vezi foto). Am vrut să aflu şi cum i-a venit ideea călătoriilor extreme cu bicicleta. "Am găzduit un cicloturist din Rusia. Şi atunci mi-am dat seama, de fapt am acceptat că asta e ce vreau să fac. Să pornesc în lume pe bicicletă. Înscrierea la bursă a fost impulsul. Drumul acesta îl voi face sigur. Echipament? Am lista facută, însă e scumpă. De fapt, cei mai mulţi bani pe asta se duc: echipament de campare, echipament pentru cicloturism însemnând genţi pentru bicicletă, portbagaje. Mi-am propus ca Indonezia să fie o etapă, deci nu vreau să mi le cumpăr iar peste şase luni. Asta înseamnă o investiţie mai serioasă. De asta am nevoie să promovez cât mai intens această expediţie a mea. Însă nu este o campanie de donaţii. În funcţie de cât contribui financiar, primeşti fie un portret digital, fie cărti poştale din ţările vizitate, scrisori etc”, a spus în încheiere Alina Ene.

×