Reforma justitiei romanesti a devenit, in ultimii ani, aproape sinonima cu "rastignirea lui Adrian Nastase", formulare pe care o titra, recent, chiar renumita publicatie The Economist. Nu exista articol de presa in ziarele si pe site-urile occidentale in care sa nu ii fie amintit numele fostului premier al Romaniei, pentru a se exemplifica eforturile tarii noastre de a se conforma cerintelor Uniunii Europene in materie de reforma a justitiei, Adrian Nastase fiind, prin anvergura functiei sale in stat, "prada" cea mai de seaman a luptei anticoruptie a justitiei romanesti, semn al deplinei sale reformari. Pe scurt, prin eventuala sa condamnare, justitia din Romania ar capata de la Occident patalamaua reformarii.
Ce nu cunoaste publicul
Dar in spatele dosarelor in care numele lui Adrian Nastase este implicat exista informatii care publicului ii sunt necunoscute. Una dintre ele, de exemplu, este chiar celebra "matusa Tamara", a carei existenta este inca subiect de dezbatere. Fostul premier s-a decis sa iasa la rampa si sa isi spuna propriul adevar. Intr-o campanie in care sa prezinte fapte versus ceea ce numeste "calomniile, intimidarile, fraudele, santajul si inselaciunile comise de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie" in ceea ce-l priveste. Toate aceste date au fost adunate, bine structurate si sintetizate, pe intelesul tuturor, pe site-ul www.codulzambaccian.ro, cu varianta sa in limba engleza, www.zambacciancode.ro, lansat in dupa-amiaza zilei de marti. Cu motto-ul "Obstructionarea justitiei si hartuirea politica nu elimina coruptia, ci o intaresc", codulzambaccian.ro prezinta fiecare caz in care este implicat numele lui Adrian Nastase: "Trofeul Calitatii", "Dosarul Zambaccian", "Matusa Tamara".
Imaginea celebrei matusi
"Aici veti gasi adevarata poveste despre hartuirea politica a lui Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei. Fapte uluitoare, cunoscute de putini, ignorate de unii, dar complet necunoscute majoritatii oamenilor. Fapte care au creat un paienjenis de proceduri judiciare fara sfarsit, in procese improvizate, si informatii false care au fost scurse spre public de catre cei care abuzeaza de puterea cu care au fost investiti de popor", este promisiunea din deschiderea site-ului al carui logo este insusi simbolul Justitiei. In caruselul cu imagini din deschidere apare, surpriza, imaginea celei care a ramas in memoria colectiva drept "Matusa Tamara", desi nu toti sunt convinsi ca aceasta matusa a existat in realitate. Este una dintre legendele create in jurul numelui Nastase.
Actualizari periodice
Site-ul anunta actualizari periodice, cu informatii care sa demonstreze ca presedintele Traian Basescu, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar si europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei nu lupta cu coruptia, ci sunt ocupati sa ii vaneze pe oponentii lor politici.
"Promoveaza o agentie a SUA calomnia?" este un titlu care promite un update incendiar pe codulzambaccian.ro. Cititorii au la dispozitie un formular de dialog la sfarsitul fiecarei pagini de pe site.
"J'accuse!", de la Emile Zola, la Adrian Nastase
Adrian Nastase prezinta, intr-un text pe care-l posteaza pe site, sub titlul "J'accuse!", fragmente dintr-o scrisoare adresata "prietenilor din Romania si din Uniunea Europeana", amintind, cunoscatorilor, de scrisoarea deschisa publicata la 13 ianuarie 1898 in ziarul L'Aurore de catre scriitorul Emile Zola, sub acelasi titlu:"J'accuse!" ("Acuz!") si prefatand, astfel, razboiul pe care-l declanseaza pentru adevarul sau.
"Sustin fiecare afirmatie facuta pe acest site, privitor la obstructionarea justitiei, calomnia, intimidarea, frauda, santajul si inselaciunea comise de catre procurori ai Directiei Nationale. Eliminarea coruptiei este tel suprem pentru orice stat membru UE. (...) Oricine examineaza dosarele intelege ca am fost pus sub acuzare pe baza unor inventii strigatoare la cer, care erau sustinute prin dovezi fabricate si santaj, ca si printr-o campanie publica de demonizare a mea cu ajutorul calomniilor si minciunilor – toate concepute si ordonate de catre procurori. Procurori ai Romaniei au incalcat aproape fiecare dintre regulile eticii si legalitatii, in timp ce serveau interesele puterii politice conducatoare. Foarte putini oameni au realizat ceea ce se intampla cu adevarat in fata instantei, in timpul proceselor in care eram acuzat. Altii au ignorat aceste fapte. Dar majoritatea oamenilor pur si simplu nu au aflat", scrie Nastase. "Aceasta lupta pe care o duc nu este pentru carierea mea politica si nici pentru a ma razbuna. Lupta mea este pentru viitorul tarii mele si viitorul sistemului ei judiciar, care trebuie sa garanteze protectia deplina a cetatenilor in fata tiraniei", explica fostul premier.
www.codulzambaccian.ro, file din dosare
Cum se poate ca un magistrat de la DNA, implicat in cercetarea lui Nastase, sa fie numit judecator la Curtea Suprema si sa judece dosarul lui? Este unul dintre semnele de intrebare sintetizate de site-urile lansate marti, si se refera la dosarul "Trofeul Calitatii". "DNA prezinta instantei bancnote de dolari SUA, afirmand ca Nastase le folosise in comiterea infractiunii... dar simpla examinare a bancnotelor dovedeste ca au fost tiparite de Trezoreria SUA, mult dupa ce Nastase i-ar fi transferat catre 'complicele sau'", este o alta proba aberanta, de data asta din "Dosarul Zambaccian", prezentata de codulzambaccian.ro. "Initial, DNA scurge catre presa afirmatia ca matusa Tamara era un personaj fictiv, inventat ca sa acopere 'faptul' ca Nastase obtinuse bani ilegal. Apoi, devine clar faptul ca Tamara Cernasov, decedata, existase cu adevarat si cu adevarat isi lasase averea nepoatei ei, Dana Nastase, in mod transparent si conform legii", se mai arata pe www.codulzambaccian.ro, de data aceasta cu referire la "Dosarul Matusa Tamara".
Citește pe Antena3.ro