x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Experti in tepe, cautam straini

Experti in tepe, cautam straini

01 Noi 2004   •   00:00

HOTIE LA EXPORT

Baieti inventivi, sutii nostri au reusit sa ne atraga faima de tepari in toata Europa. Plictisiti de metodele barbare precum furtul din portofele in metroul londonez, baietasii s-au reprofilat pe clonari de carduri, tepe pe Internet sau metoda "Maradona".
CRISTIAN IONITA, EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Click pentru a mari imaginea
Potrivit unei statistici alcatuite acum doua saptamani de americani, romanii ocupa locul trei in topul pe luna septembrie al celor care trimit mesaje de tip phishing pentru a pacali clientii site-ului de licitatii electronice eBay. Cei de la Commtouch Software Ltd. spun ca 4,24% din mesajele frauduloase depistate provin din Romania. "Scorul" nostru este batut de englezi, cu 6,36%, si de americani, cu 76,22%. Unii au fost tentati sa ne transforme teparii de Internet sau hackerii in eroi. Nu va lasati pacaliti: sunt doar escroci, infractori ca oricare altii, doar ca stiu sa foloseasca un computer. Nu se deosebesc prea tare de cei care incearca sa va salte portofelul in autobuzul 101, de cei care va fura roata din portbagaj sau de cei care incearca sa va schimbe mia de dolari pe un teanc de ziare taiate frumos si facute sul. Doar ca s-au mutat pe Internet.

EVOLUTIE. Cert este ca smecherasilor romani cu oarece pricepere la computere nu prea le mai place sa sparga servere si sa-i ameninte pe proprietari ca publica pe Internet informatiile luate de acolo, nici sa fure parolele clientilor de pe site-urile pentru adulti pentru a le goli apoi conturile. E posibil ca unii sa fi nimerit peste cine stie ce informatii sensibile si sa fi suparat foarte tare niscai agentii sau birouri federale americane. Cert este ca, in ultimii ani, vestile despre hackerii romani ridicati de mascati din pat au inceput sa se inmulteasca.

Nu va ingrijorati, smecherii de Internet au gasit o modalitate mai putin riscanta de a face bani: pacalesc strainii sa plateasca pentru marfuri inexistente. Ii conving sa le trimita chiar ei banii, la ghiseul din colt, prin Western Union.

SCHEMA. Baietasii scot la vanzare pe Internet diferite marfuri electronice de ultima generatie la preturi-bomba. Imediat dupa afisarea "agatatorului" anunt apare un cumparator. Acesta este convins sa trimita banii pe marfa, apoi este lasat cu ochii in soare. Treaba e facuta de retele foarte bine organizate, care folosesc mai multi intermediari. Banii sunt trimisi pe numele cuiva, dar sunt ridicati de altcineva…

Pe scurt: vand marfuri scumpe (dar inexistente) la preturi mici pe site-urile internationale de licitatii, precum eBay. Astfel, amatorii de chilipiruri raman si fara marfa, si cu banii luati, iar toata Europa a ajuns sa se planga ca ia teapa de la romani pe Internet.

Pana si neo-zeelandezii nu le mai dau voie romanilor in magazinele lor virtuale. Si-au dat seama ca nici un roman cinstit nu se deranjeaza sa-si vanda laptop-ul pe Internet in cealalta parte a globului. Ar costa transportul mai mult decat marfa.

IN… CARDUL GOL. Smecherasii nostri electronici au devenit maestri si la jafurile din bancomate. Cum prin Romania oamenii nu-si prea tin banii "in plastic", spargatorii de carduri isi fac veacul prin strainatate. Fie folosesc carti de credit false, fie pur si simplu le sparg si fura banii din ele.

Zilele trecute, la granita Cehiei cu Austria a fost prinsa o banda de spargatori romani. Puneau ochiul pe un bancomat situat in zone putin tranzitate. Apoi, inarmati cu scule, incercau sa-l sparga. Daca nu reuseau, aruncau un cablu otelit peste ATM si apoi il legau la o camioneta. Astfel smulgeau aparatul cu totul. Il puneau in masina si dusi erau. Hotii se ascundeau in paduri sau in case parasite si-si umpleau buzunarele cu bani.

O alta metoda ingenioasa consta in montarea unui bancomat pe latura unei cladiri, neaparat situata la o distanta destul de mare de cea mai apropiata banca adevarata. Strainul introduce cartea de credit si, bineinteles, PIN-ul. Mesajul afisat de bancomat va fi urmatorul: "Cardul dvs. a fost blocat. Adresati-va celei mai apropiate banci". Strainul pleaca, iar in urma lui vin ai nostri. Acestia deschid bancomatul si scot cardul. Cum programul de calculator le ofera PIN-ul, smecherii merg si ei la cea mai apropiata banca, neaparat in directia opusa a pagubitului si in trei secunde contul pagubitului este golit de sume importante.

TEHNICA DE VARF. Cu ajutorul unei camere video minuscule, montate chiar pe bancomatul unei banci reale, hotii pot afla codul PIN si banca emitenta a cartii de credit. Astfel, odata inarmati cu astfel de date, hotii cloneaza o carte de credit falsa, cu ajutorul careia conturile sunt usurate de sume mari de bani. De obicei, nu golesc de tot contul, ci mai lasa eventual o suma modica, de ordinul sutelor de euro sau dolari, pentru ca pagubitul sa nu descopere ca a fost furat decat dupa un interval de timp considerabil.

La fel de usor pot afla PIN-ul si codul secret al cardului cu ajutorul unor angajati de la benzinarii, fast-food-uri sau supermarket-uri. Cand clientul vrea sa plateasca cu cardul, datele sunt transmise simultan in doua directii. Una catre banca si una catre un laptop aflat sub tejghea si conectat la cititorul de card. Dupa aceea, odata clientul plecat, datele sunt transmise prin Internet la gasca mare, aflata-n asteptare. Gasca fabrica un alt card si iar goleste contul. "Voiam sa cumpar doua laptopuri de la o societate spaniola care le vindea pe eBay contra sumei de 1.900 de euro. Totul parea veridic: adresa postala a vanzatorului, plus site-ul spaniol de garantii pe care mi l-a recomandat pentru a securiza tranzactia. Am transferat banii vanzatorului, dar nu a am mai primit computerele. Ulterior am aflat ca era din Romania" - Laurent Prats, un francez pacalit pe eBay

REGII STRAZILOR

LAVINIA TUDORAN

Click pentru a mari imaginea
Paris, Londra, Roma, Milano, Bruxelles. Nu, nu e reclama la cosmetice, ci la romani. Ii vezi peste tot. Cu mana-ntinsa, cu flori sau ziare de vanzare. Le vezi si pe ele. Stridente, tipatoare, ademenitoare. Si simti legatura. Sunt de-ai nostri. Fac cateva zeci sau chiar sute de euro pe zi. Acasa nu prea mai au vad bun. Asa ca au luat calea strainatatii. Unde se descurca de minune. Din cand in cand mai sunt luati la politie, dar apoi revin pe strazile curate si civilizate ale marilor orase ale Europei.

DE TOATE VARSTELE. Romanu-i descurcaret. Si face ce poate. Magie de doi lei, alba-neagra, mai baga mana si-n buzunare cand dau de aglomeratie, o mai pun si de-un spectacol ca la circ in Grand Place din Bruxelles, mai "confisca" o statuie pe care, daca o atingi, ai noroc, dar nu mai e de mult pe gratis. Ca uite asa iese euroiul din buzunarul strainului. Si nu e greu deloc. Partea proasta e ca nu tine mult si nici nu stii cand te poti trezi inapoi, la Romanica, unde nu prea mai ai ce fura, cum face bani asa, dintr-o data. Sunt de toate varstele: copii ori mosi, fac bani frumosi.

E-adevarat, peisajul nu este prea placut cand dai de o rroma veritabila cu copilul agatat la piept intr-o broboada, care marunteste cateva cuvinte in franceza ori engleza, dupa caz, cersind de dimineata pana seara in statiile de metrou. Dar se schimba treaba cand te plimbi linistit, in prag de primavara, pe bulevard si o tigancusa ochioasa, dar soioasa iti zambeste din spatele unui buchet de narcise galbene. Adulmeci altfel Occidentul, nu?

FETELE. In afara de cersetori, circari si "protectori" de statui mai avem o categorie bine pusa la punct in strainataturi: fetele care practica cea mai veche meserie din lume. Le ochesti si le recunosti si pe ele. Sunt mai saracute decat camaradele din tari mai acatari, dar se descurca. Numai "pestele" sa fie de treaba, ca altfel banii au de unde veni. Uneori mai sunt si clienti de seama. Asa ca fetele mai nimeresc si fac valuri. Cum s-a intamplat in primavara asta la Paris. Daniela Arnautu nu are mai mult de 17 ani. A plecat din Barlad in Franta sa se prostitueze. Si a reusit sa-l scoata din Guvernul francez tocmai pe consilierul premierului. Povestea Danielei si a lui Dominique Ambiel a zguduit Parisul. Consilierul a fost prins in aprilie cu Daniela nu in flagrant, e drept, ci cu fata in masina. A negat ca ar fi avut vreo pofta, rastindu-se chiar la politistii francezi ca a vrut doar sa salveze fata, care striga in strada dupa ajutor. Bine nu i-a fost pentru ca in scurta vreme nu a mai calcat pragul Guvernului.

"MARADONA" TE FURA

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Inventivi, infractorii romani s-au descurcat bine atat pe vremea lui Ceausescu, cat si dupa 1989. Smenarii de pe vremea lui "Impuscatu’" s-au reprofilat, devenind "maradonistii" din ziua de azi.

Metoda "Maradona" este o combinatie de infractiuni, cum ar fi inselaciunea, jaful si uzurparea de calitati oficiale. Folosindu-se de documente false ale unor functionari investiti cu autoritate publica - de regula politisti - anumiti indivizi acosteaza persoane aflate fie in trafic, fie in locuri izolate, sub pretextul verificarii actelor si a sumelor de bani detinute. Odata ajunsi in mana lor, banii fie vor fi luati - invocand plata unor amenzi sau taxe ireale, faptul ca banii sunt falsi - fie va vor fi inapoiati, insa dupa ce au fost sustrase sume considerabile.

LOCATII. Principalele locuri de actiune ale "maradonistilor" sunt cele din centrul marilor orase, soselele de centura. Pentru ca acesti infractori "opereaza" repede, cei inselati nu le retin foarte bine semnalmentele. "Turistii trebuie sa stie ca niciodata un adevarat politist nu le va cere banii pentru verificari", ne-a declarat comisarul-sef Lucian Guran, adjunctul sefului Politiei Capitalei.

"Am luat legatura cu administratia tuturor hotelurilor pentru a expune pliantele noastre de prevenire. In acestea am inserat si specimene de legitimatii reale, pentru o mai buna cunoastere a situatiei. Turistii trebuie sa stie ca niciodata un adevarat politist nu le va cere banii pentru verificari" - Comisar-sef Lucian Guran

Unii mai pica in plasa

Cativa "tepari electronici" romani au picat in plasa politistilor. Alin Stanciu, Constantin Tanasie si Romeo Dutu sunt trei pusti din Valcea incaputi pe mana procurorilor romani abia dupa ce au reusit sa pacaleasca pe Internet 109 straini, de la care au incasat cateva miliarde de lei. Laurentiu Boboc, in varsta de 21 de ani, a fost condamnat la 12 luni de inchisoare de un tribunal englez care a decis ca se face vinovat de tepuirea catorva zeci de englezi cinstiti pe site-ul de licitatii online eBay. Paguba: 20.000 de lire sterline.

Frumoase si focoase

Romancele care practica cea mai veche meserie din lume au impanzit toata lumea. Pentru cele mai multe dintre ele, excursia in strainatate se dovedeste o experienta dureroasa. Nu putine sunt vandute si maltratate de bandele care le trateaza ca pe niste animale ori simple obiecte. Dar avem fete in Spania, Italia, in Cipru, avem asa-zise dansatoare in tarile asiatice si chiar si in statele arabe. Si sunt apeciate. Ca, deh, ni s-a dus vorba departe ca romancele sunt tare frumoase si focoase.

"Facut" la Bucuresti

Comisarul-sef al Politiei din Zaragoza - Spania, San Miguel Jose Valentino, venit in Romania in urma cu doi ani, a fost acostat in centrul Capitalei de doi civili, care, fluturandu-i legitimatii de politisti, i-au cerut actele si valuta pentru control. Urma ca falsii politisti sa fure din bani dupa deja celebrul procedeu "Maradona", insa politistii care supravegheaza zona au surprins momentul si au actionat. Practic, cei doi infractori, Fane Costache si Mihai Chivu, ambii din Bucuresti, au fost prinsi in flagrant.
×
Subiecte în articol: special romani bani banii internet