x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Exploratorul

Exploratorul

28 Noi 2004   •   00:00

DOMNUL CU BANII
In 2001, cand a venit in Romania, stia despre tara noastra ce invatase la scoala. Trei ani mai tarziu o recomanda prietenilor pentru concedii.
VALI BLANARU

Click pentru a mari imaginea
Patrick Gelin, presedintele BRD Groupe Societe Generale, este bancher pana in maduva oaselor: un om al cifrelor, calculat pana si in privinta cuvintelor. A ajuns in Romania in anul 2001, cand banca franceza l-a trimis sa ocupe functia de director general. "Nu cunosteam deloc aceasta tara. Cand am ajuns aici credeam ca viata va fi dificila, mai ales pentru un expatriat. Acum stiu ca m-am inselat. Viata este relativ usoara, in ciuda unor anumite constrangeri si dificultati normale. Nu se aseamana deloc cu viata din celelalte state emergente, unde sunt fel de fel de probleme si in special de securitate", si-a inceput Gelin povestea.

ROMANIA TURISTICA. Acum, dupa trei ani traiti pe plaiurile mioritice, impresia este cu totul alta. Despre Romania, Patrick Gelin spune ca e o tara de o bogatie turistica impresionanta. "Imi chem prietenii, ii invit aici in concedii. Unii vin, probabil, pentru a-mi face pe plac, dar toti pleaca incantati de ceea ce vad", spune Gelin, care crede ca putine sunt locurile in care nu au ce vedea. "Imi place mult Delta Dunarii, este o regiune foarte frumoasa, toata zona Bucovinei, regiunea Transilvaniei, Maramuresul. Cunosc aceste locuri, deoarece le-am vizitat." Considera insa ca Litoralul Marii Negre este desfigurat de constructii, aglomerat si fara farmec.

TOP 3. L-am rugat sa ne spuna ce-i place cel mai mult in Romania. A ales trei lucruri: "Oamenii sunt primitori, nu sunt probleme relationale intre un expat francez si romani, ceea ce nu e cazul in alte state ale Europei Centrale. Un francez in Romania nu se simte strain foarte tare, ca in Ungaria sau Serbia, tinand cont de relatiile de prietenie romano-franceze. Nu in ultimul rand, aveti o tara frumoasa. Prin natura meseriei mele am ajuns sa circul foarte mult, dar o parte din vacanta mi-o fac in Romania".

INEVITABILUL. Apoi bancherul calculat iese la suprafata. "Aici lipseste capacitatea de anticipare a evenimentelor atat in viata profesionala, cat si in cea privata. Sunt invitat la intalniri cu cateva ore inainte de eveniment, se contramandeaza alte intalniri programate din timp. Nici macar programul de la Opera nu este facut cu doua luni inainte si se poate schimba in orice moment. Este putin dificil sa-ti programezi viata."

.

"Prin natura meseriei mele sunt o persoana care se afla tot timpul in miscare. Eu am noroc: copiii mei sunt mari, iar sotia este obisnuita cu faptul ca trebuie sa fiu mobil geografic. Sigur ca asta implica insa si unele sacrificii, cum ar fi sa stai departe de prieteni"
Patrick Gelin presedintele BRD
×
Subiecte în articol: special