x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Extinderea Aliantei Atlantice a primit „botezul" la Casa Alba

Extinderea Aliantei Atlantice a primit „botezul" la Casa Alba

30 Mar 2004   •   00:00
Extinderea Aliantei Atlantice a primit „botezul" la Casa Alba

Romania si alte sase tari foste comuniste au devenit oficial membre ale NATO. Cea de-a doua extindere a Aliantei a fost pecetluita, ieri, la Casa Alba, de catre presedintele american, George W. Bush, si invitatii sai din noile state membre.

Sapte noi state europene (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia si Romania), reprezentate de premierii lor (inclusiv de catre premierul Adrian Nastase), au fost primite, ieri, in marea familie transatlantica, in cadrul unei ceremonii solemne care s-a desfasurat la Casa Alba.

Cu acte-n regula

Cele sapte state au depus la Trezoreria SUA instrumentele de aderare la Alianta, devenind, astfel, membre cu drepturi depline ale NATO, organizatie care a luat nastere in 1949.

Dupa cum remarca AFP, este pentru prima data cand state care au facut parte din fosta Uniune Sovietica se integreaza in Alianta, care cunoaste, astfel, cea mai importanta extindere din istoria sa si, totodata, o deplasare spre Est a centrului sau de gravitate.

„Aderarea celor sapte state va promova cauza libertatii si intari Alianta Atlantica, principalul stalp al relatiilor transatlantice, in momentul in care se confrunta cu provocarile secolului al XXI-lea", a declarat Casa Alba, care doreste ca, prin aceasta extindere, sa intareasca lupta contra terorismului international.

Altii la rand

Bush i-a primit, ieri, la Casa Alba si pe premierii Albaniei, Croatiei si Macedoniei, trei state care-si doresc integrarea in NATO si care au deja legaturi cu organizatia. In 1999, NATO a acceptat in randurile sale Cehia, Ungaria si Polonia, trei foste membre ale Pactului de la Varsovia, promitand un noul val al extinderii. Iata ca randul acestuia a venit, iar cele trei aspirante au de ce sa se gandeasca la ziua in care vor adera, la randul lor, la Alianta.
Marina Constantinoiu


Ce-a facut prim-ministrul la Washington

Ceremoniile dedicate primirii celor sapte noi state in NATO au inceput ieri la ora pranzului in SUA (20:30, ora Romaniei).

DEJUN LA TREZORERIE. Conform programului, premierul Adrian Nastase a luat parte la un dejun festiv oferit de secretarul de Stat, Colin Powell, in onoarea sa si a omologilor sai din celelalte sase state care au aderat la NATO. La inceputul dejunului a avut loc si depunerea instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO la Trezoreria SUA, in ordinea alfabetica a noilor membri.

LA BUSH JR. O ora si jumatate mai tarziu, Nastase a ajuns la Casa Alba, unde a semnat in cartea de onoare si a fost primit de catre presedintele George W. Bush in Biroul Oval. Toti cei sapte premieri au avut o intrevedere de jumatate de ora in Biroul Executivului de la Casa Alba cu presedintele SUA, adjunctul acestuia, Richard Cheney, secretarul de Stat, Colin Powell, cel al Apararii, Donald Rumsfeld, consilierul pentru Securitate, Condoleezza Rice, generalul Richard Myers, comandantul Statului Major, si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

GARDA DE ONOARE. Abia la 23:40, ora Romaniei, a inceput, pe pajistea de sud de la Casa Alba, ceremonia marcarii intrarii efective in NATO a celor sapte state. Premierii, secretarul general al NATO si Bush Jr. au urcat pe podium, au asistat la un ceremonial militar special, cu garda de onoare si au ascultat mesajul si felicitarile liderului SUA.

RECEPTIE. La 2:30, ora Romaniei, premierul a fost, cum s-ar spune, gazda, oferind, alaturi de ceilalti sase omologi, o receptie la galeriile de arta Corcoran. Au fost invitate 1.000 de persoane, printre care si Donald Rumsfeld.
Lavinia Tudoran


Iliescu: „Romania va avea mai multe obligatii"

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca Romania va avea obligatii sporite ca membru NATO, dar a cerut ca serviciile de informatii sa nu utilizeze campania antiterorista pentru actiuni abuzive, de implicare in viata publica si privata a cetatenilor, care ar repeta efectele nocive din trecut. Noul statut al Romaniei implica atat drepturi, precum protejarea teritoriului national de catre aliati, cat si obligatia de a participa la promovarea si apararea democratiei si stabilitatii internationale, a spus Iliescu, apreciind ca ceremonia de la Casa Alba, care va marca aderarea efectiva la NATO, nu reprezinta doar un moment festiv, ci si unul de „angajare responsabila". (Monica Iordache)


Simeon i-a luat-o inainte lui Nastase

Ceremonia de ieri de la Departamentul Trezoreriei, unde cei sapte noi membri ai Aliantei Nord-Atlantice i-au prezentat secretarului de Stat Colin Powell documentele de ratificare, a inceput, in ordine, cu premierii Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Romaniei, Slovaciei si Sloveniei, noteaza cotidianul „Standart". Ziarul, care citeaza surse ale serviciului de presa de la Washington, mai scrie ca, in jurul orei locale 14:30 (22:30 ora Romaniei), presedintele american i-a invitat, in Biroul Oval de la Casa Alba, pe premierii est-europeni, pentru a-i felicita, pe rand.

IN ORDINE ALFABETICA. Potrivit unor surse de la Washington, ceremonia s-a desfasurat tot in ordinea alfabetica a numelor tarilor nou aderate, deci tot cu Bulgaria s-a inceput. Intr-un interviu acordat ziarului bulgar, profesorul Velizar Salamanov de la Institutul George Marshall considera ca Bulgaria este un model al tranzitiei in aceasta parte a Europei, iar in ceea ce priveste fortele armate ale tarii, acestea sunt comparabile cu cele ale unor membri NATO ca Polonia, Cehia sau Ungaria. La nivel individual, in Bulgaria, Alianta este perceputa ca o sursa de investitii, o deschidere spre noi piete si noi oportunitati si, mai ales, o schimbare a modului de gandire a oamenilor.
Anca Aldea


4 miliarde de dolari pentru Aparare

Noile state membre vor cheltui anual un total de circa patru miliarde de dolari pentru a atinge standardele Aliantei. Aceasta in contextul in care, pe langa cele 2,8 milioane de militari NATO, s-au adaugat, de ieri, alti 200.000 si peste 3.000 de tancuri, majoritatea modele vechi. Cei mai multi bani vor fi cheltuiti, in scopuri militare, de catre Romania (87.000 de militari, 1.250 de tancuri vechi, intre care 700 sunt modelul rusesc T-55, o fregata, patru corvete si peste 100 de avioane de vanatoare MIG) si Bulgaria (42.500 de militari, 1.470 de tancuri vechi, o fregata, sapte corvete, un submarin si 177 de avioane de vanatoare MIG si SU).

RIVALITATE. NATO isi propune crearea unei forte de reactie rapida, care sa devina operationala pana in octombrie 2006 si care sa fie capabila sa deplaseze militarii oriunde in lume, in mai putin de o saptamana. Analistii militari occidentali estimeaza ca se va crea o rivalitate intre companiile de armament americane si europene. (Anca Aldea)


Mesajul premierilor

Cei sapte premieri ai noilor state membre NATO au marcat evenimentul istoric al extinderii Aliantei si printr-o luare de pozitie comuna, intr-un articol publicat ieri de reputatul cotidian International Herald Tribune. Este adevarat ca integrarea celor sapte natiuni in marea familie a NATO are o valoare simbolica. Sefii de guverne din Centrul si Estul Europei au tinut insa sa sublinieze ca acest eveniment va face ca 50 de milioane de europeni sa se simta mai in siguranta in propria tara si mai increzatori ca istoria divizarii in poluri opuse a lumii nu se va mai repeta. Calitatea de membru al Aliantei transatlantice nu este doar „o strada cu sens unic", in care membrii au doar drepturi. Dimpotriva, reprezentantii celor sapte noi state membre cred cu putere ca beneficiile derivate din acest statut merg „mana in mana" cu obligatiile si responsabilitatile militare si politice. Scopul final al Aliantei este acela de a face lumea un loc mai sigur si in acest sens fiecare dintre cele 26 de state membre trebuie sa contribuie cu experienta, capabilitatile si cunostintele proprii. Cei sapte sunt ferm convinsi ca tarile pe care le reprezinta vor contribui la impulsionarea Aliantei si intarirea ei. (Ana Ilie)


Rusia e spectator

Moscova, care s-a apropiat in ultimii ani de NATO, dar ramane ostila extinderii sale, are un simplu rol de spectator. Rusiei nu-i convine prezenta militara a NATO in statele baltice, fostii sai sateliti in cadrul URSS. Ministrul Apararii a avertizat ca Moscova tine sub observatie transformarea Aliantei si ca ar putea recurge la masuri defensive drastice: „Daca NATO ramane o alianta cu o doctrina militara ofensiva, Rusia isi va revizui planificarea si principiile vizand dezvoltarea fortelor sale armate, inclusiv a celor nucleare". Rusia este nemultumita si de apropierea „ingrijoratoare" de teritoriul sau a viitoarelor baze NATO si SUA. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: nato casa eveniment casa alba state alianţei alb