x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Face foamea la Cambridge

Face foamea la Cambridge

de Cristinel C. Popa    |    30 Noi 2007   •   00:00
Face foamea la Cambridge

Alexandra Martha Ursache este o tănără violonistă deosebit de talentată. Absolventă a Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi, a inregistrat rezultate deosebite la nivel internaţional. Acum a primit o bursă de studii la prestigioasa Universitate Cambridge. Bursa nu acoperă insă cazarea şi masa. Familia e săracă-lipită şi nu o poate sprijini material. Pentru că e romăncă, Alexandra nu are voie să muncească in Anglia. Dacă nu primeşte ajutor, va fi nevoită să işi abandoneze studiile şi să se intoarcă in ţară.Â


Alexandra Martha Ursache (23 de ani) este o tănără violonistă talentată. Absolventă a Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi, secţia violă, a inregistrat rezultate deosebite la nivel internaţional. A fost admisă la Colegiul Trinity din cadrul prestigioasei Universităţi Cambridge. Acum se află in situaţia de a intrerupe studiile pentru că familia sa nu are posibilitatea să-i achite cheltuielile pentru cazare şi masă. Muziciana premiantă are restanţe… la intreţinere. La Cambridge.


Pentru a-şi plăti costurile minime ca să locuiască la Londra, Alexandra este dispusă să lucreze in afara orelor de studiu, chiar dacă programul incărcat i-ar permite cu greu. Din păcate, incă nu posedă acel "work permitt" pe care trebuie să-l prezinte orice romăn sau bulgar in capitala Marii Britanii pentru a face acest lucru. In aşteptarea unui ajutor din ţară, talentata violonistă se hrăneşte cu muzica ce reprezintă pentru ea insăşi raţiunea de a fi. Se culcă seara pe arcuşul uzat al speranţei că o minune care, deocamdată, ii apare doar in vis, se va concretiza şi va obţine resursele financiare necesare. De la o zi la alta, şansa unei frumoase evoluţii pe scena internaţională a muzicii se vede năruită.


BÃ...SESCU A REFUZAT S-O AJUTE. Familia din care provine Alexandra este una modestă. Tatăl său lucrează in domeniul CFR, iar mama are şi ea o slujbă obişnuită. Căştigă amăndoi puţin şi mai au şi un băiat de intreţinut la facultate in ţară. Părinţii sunt disperaţi că fiica lor va pierde bursa şi, implicit, şi şansa de a studia la Londra. Tatăl umblă de căteva luni, dar fără succes, să obţină un sprijin din partea autorităţilor, iar fiica a inceput cursurile de circa două luni. Trinity College ii achită cheltuielile de şcolarizare, iar familia i-a plătit facturile de intreţinere din imprumuturi pe care le-a obţinut cu greu. Tatăl a umblat cu jalba-n proţap pe la zeci de politicieni. Preşedintele Traian Băsescu nu l-a primit. A insistat, instituţia prezidenţială i-a acceptat in cele din urmă cererea, dar a fost refuzat prin intermediul unui consilier şi indreptat către Ministerul Educaţiei, unde i s-a spus că trebuie să aştepte. La sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi l-a păndit pe premier şi i-a inmănat o scrisoare la care incă nu a primit răspuns. Singura speranţă a rămas in ajutorul oamenilor de bine prin prezentarea situaţiei sale in mass-media. A ales Jurnalul Naţional pentru că aşa i-a "dictat destinul".


SACRIFICII PENTRU FIICÃ.... Dacă nu va reuşi să obţină un ajutor, tatăl Alexandrei Ursache este hotărăt să renunţe la slujbă şi să meargă la cerşit "ori curăţat WC-uri prin Londra", numai ca fata sa să continue studiile acolo unde prin merit a obţinut un loc. Se va bate pănă in pănzele albe, pentru că ştie că Alexandra are valoare. De altfel, fiica sa a primit numeroase distincţii incă din liceu, apoi in timpul Conservatorului. Acum este membră a orchestrei internaţionale Mahler, apreciată de lumea internaţională a muzicii. A căntat la un moment dat intr-un concert la care a asistat şi premierul francez la acea dată, Lionel Jospin. La Ambasada Romăniei din Paris, in perioada studiilor din ţară la Conservator, a interpretat la invitaţia ambasadorului de atunci. Şi, cu toate acestea, preşedintele Băsescu a refuzat să o ajute.


RECUNOAŞTERE INTERNAŢIONALÃ.... Alexandra constată cu amărăciune problemele pe care le are mai ales acum, cănd oportunităţile pe care le oferă mediul in care studiază sunt atăt de interesante. Este măndră că are ca dascăl pe cel mai bun profesor de vioară din Londra, cunoscuta violonistă Rivka Golani, care o recomandă in mod special pe talentata romăncă. "Din păcate, incă nu pot lucra, pentru că nu deţin acel permis de muncă" necesar oricărui est-european pe piaţa britanică a muncii. "Trebuie să mai aştept, şi acest lucru mă ingrijorează, dar sper să nu-mi afecteze prea mult programul de studiu, care e deja foarte dens", precizează romănca.


IN DRUM SPRE ANGLIA. Şi-a luat cu ea doar haine subţiri. Veşmintele de iarnă nu au mai incăput in bagaje
AJUTOR MINIM. Alexandra studiază vioara zi de zi, de la 9:00 dimineaţa pănă la 12:00 noaptea. Locuieşte in condiţii modeste, impreună cu o altă violonistă talentată, o poloneză care este in anul II la masterat. După calculele tatălui său, ar avea nevoie de circa 2.000 de RON pentru a rămăne la studii la Londra. "280 de lire cazarea şi circa 200 de lire măncarea", spune Ioan Ursache.


RECUNOAŞTERE. Tatăl işi aminteşte că, după fiecare concert, primea căte un atestat, iar acestea au căntărit la admitere, atăt la Londra, căt şi la celelalte colegii unde a fost acceptată. Pentru că Alexandra Martha a primit burse la mai multe colegii muzicale internaţionale. Ea este printre puţinii elevi ai Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" care a reuşit la Conservator fără a face pregătire cu profesorii. A terminat liceul cu nota 10, iar studiile muzicale superioare cu o medie doar cu căteva sutimi mai mică.


CENUŞÃ...REASA. A căntat pănă să ajungă la Conservator cu un instrument de imprumut. Şi acum, ca mai tot timpul, s-a prezentat la concerte cu costume de gală cusute de mama sa. Niciodată părinţii nu au avut bani să ii cumpere ţinute elegante. "Cănd a plecat, la aeroport a trebuit să renunţe la o parte din bagaj pentru că depăşea cu 4 kilograme greutatea permisă şi nu avea bani să plătească pentru surplus. Aşa că a rămas in adidaşi şi fără haine de iarnă. I-a cusut soţia nişte haine groase pe care i le voi trimite prin Poştă cănd voi primi salariul", spune Ioan Ursache. E măndru de copila lui care a primit atătea semne de apreciere. Ii stăruie in minte o amintire preţioasă. La un concurs, marele violonist Ion Voicu, care era preşedintele juriului, a ridicat-o pe ea, mică, pe un postament, ca pe o scenă, şi i-a spus: "să vorbim ca de la om la om, să fii la inălţimea mea (şi fizic - n. red.): vei deveni un mare instrumentist", a prorocit el şi i-a dat premiul I. La un astfel de concurs a căştigat primii bani, 250.000 de lei, de care era foarte măndră. I-a arătat tătălui ei şi a spus că işi cumpără arcuş pentru vioară.


Profil

Alexandra a participat incă de mică la concursuri naţionale şi internaţionale unde a fost incununată cu lauri, prima importantă distincţie primind-o in clasa a V-a. Incă din timpul Conservatorului a fost invitată să participe la diferite manifestări muzicale internaţionale in Italia, la Pescara, la Lanciano. In 1996 a fost cooptată in Orchestra internaţională Mahler. A fost acceptată la mai multe colegii, inclusiv Royal College din Londra, ea acceptănd in cele din urmă Trinity College of Cambridge, deoarece costul studiilor oferit gratuit este consistent, iar valoarea pedagogilor este recunoscută, aici predănd şi ilustra violonistă, profesoara Rivka Golani. Valoarea bursei oferite de prestigiosul colegiu britanic este de aproximativ 6.000 de euro. Tatăl fetei a făcut cunoscute şi conturile BRD la care cine doreşte şi are posibilităţi poate să o ajute, doar pănă in perioada cănd va găsi o slujbă.
Conturi BRD:
  • RON - RO17BRDE240SV83263452400
  • EURO - RO09BRDE240SV83263612400

×
Subiecte în articol: special londra