x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unul din cinci români este „sărac energetic”. Plătește lumina și căldura, apoi moare de foame

Unul din cinci români este „sărac energetic”. Plătește lumina și căldura, apoi moare de foame

de Adrian Stoica    |    13 Noi 2023   •   08:00
Unul din cinci români este „sărac energetic”. Plătește lumina și căldura, apoi moare de foame

Pentru 37,3% din gospodării, energia a devenit prea scumpă, depășind 10% din coșul zilnic de consum, conform datelor Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE).

Mai mult, două din zece gospodării (19,8%) și-au redus drastic consumul de energie pentru încălzire, aflându-se în sărăcie energetică extremă, situație ce afectează cu precădere gospodăriile din mediul rural. Comparativ, în 2019, înainte de criza pandemică și de cea generată de războiul din Ucraina, procentul gospodăriilor aflate în sărăcie energetică pentru că au alocat pentru energie peste 10% din cheltuieli a fost de 27,4% dintre gospodării. Situația s-a agravat an de an: în 2020, procentul a ajuns la 33,3%, în 2021, la 36,5%, iar în 2022, la 37,3%.

Sărăcia energetică extremă sau „ascunsă” afecta 16% dintre gospodării în 2019, pentru ca în 2020 să ajungă la 19%, în 2021, la 19,2%, iar în 2022, la 19,8%. În zece ani, respectiv față de 2013, când procentul era de 12,2%, acest fenomen aproape s-a dublat ca amploare. „Indicatorul 10% scoate în evidență gospodăriile care alocă mai mult de 10% din cheltuieli plății facturilor de energie, ceea ce îi împinge în situație de sărăcie energetică. Acesta este un indicator folosit mai des și care ne permite să facem comparații între țări. Indicatorul M/2 spune povestea gospodăriilor în sărăcie energetică «ascunsă» sau extremă, adică a celor care consumă atât cât își permit: puțin. Acestea nu au costuri exagerate cu energia, pentru că nu își permit să consume atât cât au nevoie pentru a se încălzi. Aproximativ 75% din gospodăriile care sunt în sărăcie energetică extremă provin din mediul rural”, potrivit Ancăi Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației și coordonator ORSE.

 

Clasa de mijloc, tot mai lovită

 

De asemenea, un al treilea indicator ce măsoară sărăcia energetică este LIHC (Low Income, High Cost). Indicatorul LIHC indică gospodăriile care după ce își plătesc factura de energie, cad sub pragul de sărăcie. Cu alte cuvinte, arată acele gospodării care sunt constrânse să facă o alegere între costurile cu energia și alte costuri lunare necesare traiului. Indicatorul LIHC arată că 21% din gospodării s-au aflat în această situație în 2022, dublu față de nivelul din 2021 și 2020 de 10,5% și mult peste nivelul din 2019, când era de 7,8%. Evoluția pe zece ani arată că în 2013 procentul era de 12,3%, conform datelor agregate de ORSE.

Pe praguri de venit, populația din primele decile (cei mai săraci cetățeni) este cea mai afectată de sărăcie energetică, în această categorie regăsindu-se și majoritatea celor care se încălzesc cu lemne sau alți combustibili solizi. Însă datele din ultimii ani arată o creștere alarmantă a fenomenului sărăciei energetice în rândul decilelor medii de venit, adică al cetățenilor din clasa de mijloc (până la decilele 5 și 6). Conform indicatorului LIHC, jumătate din populația aflată în această categorie de mijloc este afectată de facturile mari la energie

 

Analiza ORSE privind evoluția sărăciei energetice prin prisma a patru indicatori relevanți a fost efectuată pe baza datelor cuprinse în Ancheta Bugetelor de Familie, realizată de Institutul Național de Statistică. 

 

Eficiența energetică, scăzută și în rural, și în urban

 

Cel de-al patrulea indicator privind sărăcia energetică analizat de ORSE este 2M - acesta indică acele gospodării care au un consum mai mare decât consumul obișnuit (mediana națională în raport cu comportamentul de consum). El indică, de obicei, locuințele care au pierderi mari de căldură și pentru care efortul de încălzire a spațiului este foarte mare. Nevoia de confort presupune un cost mare pentru aceste locuințe. Indicatorul 2M arată că 21,7% dintre gospodării se aflau în această situație în 2022, față de 19,5% în 2021, 20,5% în 2020, 18,9% în 2019 și 11,9% în 2013. Indicatorul este comparabil în mediul rural și urban, ceea ce arată o problemă egală de eficiență energetică în locuințele de la țară și de la oraș

 

„La creșterea prețului energiei, oamenii reacționează în funcție de veniturile disponibile și caută soluții. Dar ce soluții? Mulți migrează spre soluția de a închide cu totul robinetul caloriferului sau migrează spre cărbune. Nu știm cum ar fi evoluat sărăcia energetică fără mecanismul de compensare-plafonare a prețurilor la energie, dar e clar că acesta nu a reușit să oprească fenomenul. Problema mare este că tot mai mulți români care înainte nu aveau dificultăți cu nivelul facturilor ajung în starea de sărăcie energetică și avem tot spectrul socio-economic afectat. Populația în ansamblul ei este preocupată de acest fenomen și trebuie luat în serios. Măsurile financiare - cum sunt mecanismul de compensare-plafonare și ajutoarele pentru încălzire - sunt importante, dar nu ajung să producă efectul scontat. Ceea ce înseamnă că nu sunt adresate cum trebuie cauzele. În ciuda faptului că încercăm să înăbușim fenomenul de sus, cauzele sărăciei energetice persistă și produc efecte”, explică Anca Sinea, coordonator ORSE.

 

Parteneriat pentru combaterea sărăciei energetice


Astăzi se va lansa parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice în România între Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă (AEI), dar și a Grupului de Inițiativă Publică pentru Combaterea Sărăciei Energetice. Asociația Energia Inteligentă a transmis numeroase semnale de alarmă privind sărăcia energetică extremă și a încercat în ultimii ani, prin proiectul „Energie Pentru Viață”, să prezinte soluții pentru rezolvarea acestei situații, aducând astfel lumină în 34 de gospodării izolate. Exemplul realizat de AEI trebuie să fie continuat într-un mod instituțional, astfel încât în România să fie eradicată sărăcia energetică extremă - case fără energie electrică, spune președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×
Subiecte în articol: facturii energie gospodarii saracie