x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Festivalul Românilor din Timoc

Festivalul Românilor din Timoc

18 Apr 2009   •   00:00
Festivalul Românilor din Timoc

Etnicii români din Serbia se încăpăţânează să-şi menţină în sânge globule de românitate. Iubesc limba strămoşilor, tradiţiile moştenite de la aceştia şi nu-şi trădează originea. De Paşti se adună toţi la festival, se strâng Românii Serbiei. Trei zile pentru suflete, pentru oameni.



Grea meserie aceasta de român. Mai ales de etnic român. În Serbia, lucrurile n-au fost prea uşoare, parcă acum încep să fie. De lucru însă mai este foarte mult. Românii Serbiei merg înainte pe drumul ales. Sângele apă nu se face şi originea lor nu se pierde. Acum, de Paşti, în perioada 17-19 aprilie, la Malainiţa se organizează Festivalul de Paşti al Românilor din Timoc. Un evenimet ce începe să prindă fond de tradiţie. A ajuns la cea de-a treia ediţie. Şi, alături de Sărbătoarea Zilei Naţionale a României, este singurul proiect de anvergură al comunităţii româneşti din zona Timocului. Anul acesta, manifestarea este susţinută şi de Institutul Cultural Român (ICR). Instituţia lansează, de asemenea, un proiect ambiţios, "Mediateca Românilor din Timoc". Jurnalul Naţional este partener media. Alţi parteneri sunt: Universitatea de Vest din Timişoara, Catedra de literatură română şi comparată (con­sultant ştiinţific prof. univ. dr Otilia Hedeşan şi o echipă de trei cercetători, doctoranzi), şi asociaţiile româneşti din Timoc, reunite în Federaţia Românilor din Serbia şi în Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia. Alături de ICR vă vom aduce poveşti, frânturi din vieţile românilor timoceni, tradiţii, vise.  

Festivalul Românilor din Timoc se desfăşoară în aer liber pe pajiştea din apropierea Bisericii Ortodoxe Române din Malainiţa, un lăcăş de cult ajuns simbolul îndârjirii românilor de a-şi păstra tradiţiile şi limba. Programul evenimentului cuprinde reprezentaţii de cântec şi dans popular susţinute de ansamblurile din satele Criveli, Cobişniţa şi Bucopcea şi interpreţi de muzică românească din Pomoravlie şi Craina, sate cu populaţie majoritar românească. ICR consideră că înregistrarea pe suport de bandă şi peliculă de film a evenimentului constituie un moment foarte important în caravana de cercetare şi documentare a tradiţiilor din zonă, fenomene de mare varietate şi vechime, prezentând accente şi trăsături de origine precreştină, încă bine păstrate la românii timoceni.
 
SĂ-I ADUCEM MAI APROAPE DE NOI
"Mediateca Românilor din Timoc" este un proiect conceput, după cum spun iniţiatorii lui, ca parte a unui program mai amplu de lungă durată, având ca scop promovarea patrimoniului istoric şi cultural al comunităţii româneşti din Timoc, prin ceea ce ICR-ul consideră valorificarea obiectivă şi practică a cercetărilor de teren pe teme antropologice şi etnografice şi mediatizarea lor prin canale audio, video şi virtuale, în România şi în străinătate. Adriana Gae, şef Serviciu Programe şi Publicaţii în cadrul Direcţiei Români din Afara Ţării, explică: "Ideea de la care plecăm este inaugurarea unei colecţii, cuprinzând studii de etnografie, filologie, istorie, redactate sub forma unor atractive şi antrenante jurnale de teren, dedicate culturii populare a românilor din nord-estul Serbiei. Ideea noastră vizează: aprofundarea cunoaşterii la ea acasă a comunităţii româneşti din această parte a Serbiei, afinităţile cu limba şi cultura română, redescoperirea specificului zonei, emblematic - prin arhaicitatea şi particula­rităţile sale, prin ritualuri, rituri şi simboluri, prin obiceiuri şi datini - pentru fondul cultural românesc de care aparţine organic".
 

×
Subiecte în articol: special romănilor timoc românilor timoc