x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fetiță violată de tată, dusă la pușcărie să-și viziteze călăul 

Fetiță violată de tată, dusă la pușcărie să-și viziteze călăul 

de Mariana Zaharia    |    11 Oct 2023   •   00:05
Fetiță violată de tată, dusă la pușcărie să-și viziteze călăul 

Drama unei fetițe în vârstă de 8 ani întrece orice imaginație. La vârsta de 7 ani a fost violată de tată. După cele petrecute, mama s-a ocupat o vreme de copil, apoi minora a fost plasată temporar la bunica paternă. Aceasta împreună cu o mătușă au dus-o pe micuță la Penitenciarul Mioveni în vizită la tatăl care a abuzat-o sexual! T

 

Toți trei au convins-o să le spună anchetatorilor că nu este adevărat ce a declarat prima dată cu privire la faptele tatălui ei, în încercarea disperată de a-l scăpa de condamnare. Anchetatorii s-au sesizat și au declanșat o anchetă împotriva lor. Fetița se află, în prezent, tot la bunici, fiind monitorizată de DGASPC Argeș.  

Pozele din telefon l-au dat de gol

Povestea dramatică a început pentru copilă în anul 2022. În luna iulie, mama fetiței a găsit, din întâmplare, în telefonul soțului ei mai multe fotografii în care fetița lor apărea dezbrăcată în ipostaze ce au pus-o pe gânduri.

Cei doi soți locuiau împreună cu copiii, un băiețel de 4 ani și fetița de 7 ani, într-un cămin de familiști, din Curtea de Argeș. Mama lucra pe schimburi, uneori și noaptea, iar copiii rămâneau cu tatăl. Într-un astfel de moment s-a petrecut totul.

Când le-a arătat fotografiile oamenilor legii, femeia credea că partenerul de viață este vinovat de pornografie infantilă, fără să-i treacă prin minte ce s-a întâmplat cu adevărat. Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș. În timpul anchetei, oamenii legii au audiat-o pe fetiță în prezența unui psiholog din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Argeș și au aflat că a fost violată de tată. A fost efectuată o expertiză medico-legală și au fost prelevate probe biologice de pe hainele copilei. Bărbatul a negat că și-ar fi abuzat sexual fiica. 

 Bunica paternă și mama copiilor se luptă pentru custodie 

După ce au sosit rezultatele de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, bărbatul a fost arestat preventiv. La nici două luni a fost trimis în judecată sub acuzația de viol. A rămas închis, la fel cum este și acum. Existau probe certe, spun anchetatorii, că ar fi comis faptele.

După ce soțul a fost arestat, mama copiilor a stat o vreme cu cei mici, apoi a plecat pentru o lună în străinătate, dar s-a întors. Cât nora a fost plecată, bunica din partea tatălui a luat copiii și a solicitat instanței exercitarea autorității părintești, asupra celor doi minori, fetița abuzată și frățiorul ei mai mic. Cerea să se ocupe de ei doar ea, fără ca mama să mai aibă vreun drept asupra lor.

În primăvară, printr-o ordonanță preşedinţială s-a stabilit, temporar, domiciliul fetiței și băiețelului la locuința bunicii, dar i s-a respins acesteia autoritatea exclusivă asupra lor, hotărârea fiind valabilă până la luarea unei decizii în dosarul inițiat de femeie.

La rândul ei, mama, care între timp și-a găsit un alt partener de viață, a intentat divorț și a cerut custodia micuților. 

Pusă față în față cu tatăl condamnat că a violat-o

Judecătoria Curtea de Argeș l-a găsit vinovat și l-a condamnat pe tată la 10 ani închisoare, cu executare, pentru viol, în iunie 2023. Magistrații au dispus, ca pedeapsă complementară, „interzicerea exercitării drepturilor părinteşti, a dreptului de a fi tutore sau curator, a dreptului de a comunica cu partea vătămată”, potrivit sentinței. În plus, timp de 5 ani după ce va fi liber, nu are voie să se apropie la mai mult de 100 de metri de fiică și de soție, nici de locuința soției.

Imediat cum a aflat decizia magistraților, inculpatul a declarat apel. Ignorând hotărârea în care se spune că tatăl nu are voie să comunice cu fiica, bunica și mătușa au dus-o pe fetiță în vizită la cel condamnat, la Penitenciarul Mioveni. „Prin această modalitate i-au cauzat o traumă psihică minorei punând-o în situația de a fi față în față cu agresorul a cărui victimă a fost. Asta în condițiile în care, din punct de vedere psihologic, se știe că minorii abuzați sunt traumatizați pe viață. Va avea nevoie de consiliere psihologică și cred că asta o va ajuta doar să-i amelioreze trauma. Este posibil totuși ca în situația în care va fi ținută departe de agresor și familia acestuia să poată să depășească această traumă și din punct de vedere psihic să își revină. Teoretic există această posibilitate, practic rămâne de văzut”, a explicat pentru Jurnalul Ingrid Alexandrescu, avocat în cadrul Baroului Dâmbovița, apărător în multe dosare cu minori abuzați.

Micuța și-a schimbat declarația

În timpul vizitelor de la penitenciar, cele două femei împreună cu acuzatul au convins-o pe fetiță să își schimbe declarația. Au învățat-o să le spună anchetatorilor că a mințit și că tatăl ei nu a comis faptele. 

Fetița, acum în vârstă de 8 ani, a dat o nouă declarație în care a spus exact cum a fost instruită. Imediat cum s-a aflat ce au pus la cale cei trei, polițiștii argeșeni au întocmit dosar penal pentru favorizarea infractorului și instigare la mărturie mincinoasă și, săptămâna trecută, au dispus reținerea celor două femei, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță. Ulterior au fost prezentate Judecătoriei Curtea de Argeș cu propunerea arestării preventive. Judecătorii au respins cererea și ambele au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile. Nu au voie să meargă în vizită la inculpat la Penitenciarul Mioveni, nici să ia legătura telefonic cu el. Decizia a fost contestată de femei și de procurori, urmând să se judece la Curtea de Apel Pitești.  

DGASPC Argeș evaluează 

Ce s-a întâmplat cu micuța după acest episod? Polițiștii au sesizat DGASPC Argeș. Minora a rămas tot la locuința bunicii, pentru că domiciliul minorei este stabilit prin sentință la aceasta. Va putea fi luată de acolo în urma unei decizii judecătorești, spun reprezentanții DGASPC Argeș.

„Echipa mobilă din cadrul instituției noastre s-a deplasat la domiciliul bunicii în momentul în care a fost reținută. Fetița a rămas în grija bunicului, acolo unde are domiciliul stabilit de instanță. În prezent ne aflăm în evaluare detaliată, în cadrul procesului de exercitare a autorității părintești, și vom decide în funcție de rezultat. Se au în vedere și mama, situația socio-familială a acesteia în prezent, dar și familia extinsă, rudele în cazul în care se va impune impune o situație de protecție”, a declarat Iuliana Matei, director general adjunct la DGASPC Argeș. În cursul monitorizării fetei de către DGASPC Argeș s-a stabilit că mama a păstrat legătura cu minorii, i-a vizitat, a mers la ei la școală și la grădiniță. 

Procesul merge mai departe

Pe 23 octombrie, la Curtea de Apel Pitești se va judeca primul termen de judecată la apelul din dosarul de viol declarat de inculpat. Ar putea noua declarație a micuței să schimbe sentința tatălui? „În niciun caz nu poate influența procesul atâta timp cât a fost condamnat pentru viol. La baza acestei condamnări stau probe, o expertiză medico-legală. El nu a fost condamnat în baza declarației fetei, ci a probelor, astfel încât, la acest moment, noua declarație a minorei nu poate avea nicio relevanță. Asta cu atât mai mult cu cât, la o vârstă atât de fragedă, având în vedere și influența bunicii paterne asupra ei, declarația minorei a fost în mod direct premeditată de către aceasta contrar interesului superior al fetei de fi protejată față de persoana care a abuzat-o”, a mai declarat avocata Ingrid Alexandrescu. Aceasta a mai spus că are convingerea că cererea bunicii de exercitare a autorității părintești, aflată pe rolul instanței, va fi respinsă în urma celor petrecute. 

 

„(…) i-au cauzat o traumă psihică minorei punând-o în situația de a fi față în față cu agresorul a cărui victimă a fost. Asta în condițiile în care, din punct de vedere psihologic, se știe că minorii abuzați sunt traumatizați pe viață”- Ingrid Alexandrescu, avocat în cadrul Baroului Dâmbovița.

 

„Echipa mobilă din cadrul instituției noastre s-a deplasat la domiciliul bunicii în momentul în care a fost reținută. Fetița a rămas în grija bunicului, acolo unde are domiciliul stabilit de instanță. În prezent ne aflăm în evaluare detaliată, în cadrul procesului de exercitare a autorității părintești, și vom decide în funcție de rezultat”-Iuliana Matei, director general adjunct DGASPC Argeș. 

 

 

×
Subiecte în articol: fetita viol tata puşcărie