x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Filorii sunt de la Interne

Filorii sunt de la Interne

de Razvan Belciuganu    |    31 Oct 2007   •   00:00
Filorii sunt de la Interne

Pentru a se disculpa de vina de-a fi făcut poliţie politică asupra procurorului Marian Sintion, acţiune descoperită in flagrant de Jurnalul Naţional, subordonaţii ministrului Cristian David au vrut ieri să spună că-i asigurau protecţia magistratului. Dar Marian Sintion a depus cerere de protecţie abia ieri, iar cea veche, din 2005, nu se poate spune că mai era de actualitate. Subterfugiul acesta i-a demascat. In acest caz, ţinănd cont că ministrul David nu a vorbit cu consilierul său de cănd am declanşat dezvăluirile noastre, inseamnă că demnitarul cel puţin a ştiut de filaj. Incredibil!

● Citiţi şi: ● Omerta, in cazul "Filaj la procuror" ● Filaj la procuror


Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, in frunte cu ministrul Cristian David, a păstrat şi ieri "omerta" in jurul filajului străns făcut asupra procurorului Marian Sintion şi descoperit in flagrant delict de Jurnalul Naţional. Ditamai ministrul de Interne n-a fost interesat două zile la rănd de soarta consilierului său, magistratul Marian Sintion.


Aceasta este o poziţie absolut nefirească şi anacronică pentru un şef preocupat de soarta sfetnicilor săi. Aşadar, Marian Sintion a fost filat ca la carte, cu cel puţin trei maşini şi un motociclist, dezvăluirile apar in presă, iar ministrul doarme in bocanci.


DEMASCAREA. Căutănd scăpare dintr-o aşa situaţie, mai ales că cercul suspecţilor, poliţieneşte vorbind, s-a străns in jurul MIRA, după ce SRI şi SIE au infirmat orice legătură cu operaţiunea, subordonaţilor ministrului Cristian David le-a venit o idee. Surse bine informate din minister ne-au declarat că, pentru a se disculpa, s-a pus la cale un comunicat prin care să se precizeze că, de fapt, MIRA asigura protecţia magistratului. Nuanţa aceasta de a recunoaşte implicarea in cazul de poliţie politică, redenumită acţiune de protecţie, au crezut c-o să prindă. Dar tocmai acest subterfugiu, pe care li l-am oferit pe multiple canale in cele două zile de cănd am inceput dezvăluirile noastre, i-a demascat. Procurorul Marian Sintion ceruse protecţie hăt, de mult, in 2005, pe cănd era directorul Direcţiei Generale Anticorupţie. De-atunci, magistratul a plecat şi a revenit in minister, iar cererea din 2005 nu se poate spune că mai era de actualitate. Şi-apoi, Marian Sintion a depus chiar ieri o cerere la ministru pentru protecţia faţă de necunoscuţii filori pe care nu şi-i asumă nimeni. Ca un nou subterfugiu, este posibil ca Internele să inventeze vreo firmă privată care să fi stat pe capul procurorului.


FÃ...RÃ... RÃ...SPUNS. O asemenea desfăşurarea de forţe precum cea descoperită de Jurnalul Naţional nu putea fi de oricine realizată. SRI şi SIE au spus categoric, incă de acum două zile, că nu l-au urmărit pe Marian Sintion. Ministerul Apărării a răspuns şi el solicitării noastre şi, de asemenea, a negat orice amestec in această operaţiune. Oficial insă, structurile Internelor au rămas paralizate. Recapitulăm faptul că am solicitat o poziţie de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de la Inspectoratul General al Poliţiei, de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, de la Direcţia Generală Anticorupţie şi, in cursul zilei de ieri, şi de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Luănd in calcul această omerta la nivel instituţional şi după ce am publicat şi fizionomiile filorilor, precum şi faptul că ministrul David nu a vrut să dea ochii cu al său consilier inseamnă că demnitarul a ştiut de operaţiunea de poliţie politică. Tot ce este posibil ca ministrul Cristian David să fie şi cel care a ordonat-o. Şi-atunci acest lucru ar fi foarte grav şi ne-ar descalifica total ca ţară. Mai ales că in zona corupţiei, oficialii Uniunii Europene trag semnale de alarmă.


MOTIVE. Procurorul Marian Sintion este autorul unor propuneri de transformare masivă a MIRA şi a cerut ca un număr de 32 de chestori să fie verificaţi dacă sunt vinovaţi de fapte penale in timpul Revoluţiei şi mineriadelor, precum şi de fapte penale de corupţie. Totodată, a trimis această listă la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, pentru a se vedea dacă vreunul dintre cei aflaţi pe aceasta a fost ofiţer de securitate, colaborator al securităţii şi a săvărşit poliţie politică. In acelaşi timp, procurorul Marian Sintion a cerut verificarea in arhivele MIRA dacă dintre cei de pe listă au avut funcţii politice in PCR şi UTC, inainte de Revoluţia din ’89.
● Citiţi şi: ● Omerta, in cazul "Filaj la procuror" ● Filaj la procuror

×
Subiecte în articol: special sintion