x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fina lui Vasile Blaga, vicepreşedinte la AVAS

Fina lui Vasile Blaga, vicepreşedinte la AVAS

de Teodora Ivan    |    09 Oct 2009   •   00:00
Fina lui Vasile Blaga, vicepreşedinte la AVAS

Ministrul Vasile Blaga face tot posibilul pentru a-şi promova bihorenii de încredere în funcţii imporante. Fina acestuia, Ionela Pop Bruchental, a fost împinsă de buldog la şefia AVAS. Şi Berceanu şi-a promovat consilierul pe un post călduţ de vicepreşedinte al AVAS. Cei doi nu au experienţă pentru a prelua funcţii de conducere în AVAS, dar vor primi salarii similare şefilor din sistemul bancar.

Ionela Pop Bruchental, vicepreşedintele PD-L Bihor, a fost numită joi în funcţia de vicepreşedinte al AVAS. Ionela Pop Bruchental s-a născut la 14 mai 1973 în localitatea Câmpulung-Moldovenesc şi este mamă a doi băieţi. Noul vicepreşedinte AVAS este considerat una dintre cele mai influente persoane din zona sudică a Bihorului, fiind nu numai consătean cu ministrul Vasile Blaga şi fina acestuia, ci şi unul dintre membrii cu state vechi în PD-L, având carnet de partid din 1996.

Ea a deţinut vreme de câteva luni funcţia de comisar al Gărzii Naţionale de Mediu, după ce în legislatura 2004-2008 a fost deputat. La alegerile uninominale din toamna anului trecut a ratat "la mustaţă" câştigarea bătăliei electorale pentru Colegiul de deputat Beiuş-Ştei. Fină a ministrului Vasile Blaga, ea a făcut obiectul mai multor articole de presă, după ce Blaga a fost nevoit să pună în aplicare mandatul de arestare şi condamnare la închisoare cu executare pentru patru ani şi jumătate a soţului acesteia, Coriolan Bruchental, pentru implicarea într-o afacere de contrabandă înainte de intrarea soţiei în politică.

La sfârşitul lunii februarie 2006, Coriolan Pop Bruchental a fost condamnat pentru contrabandă, evaziune fiscală şi fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit rechizitoriului, în perioada 1997-1998, Bruchental a introdus în ţară, fără a achita taxele vamale, zeci de transporturi de ulei alimentar în numele unor firme aparţinând unor arabi plecaţi din România.

AVOCATUL LUI BERCEANU
Şi Berceanu şi-a trimis apropiaţii la conducerea AVAS. Daniel Florea, fostul consilier al ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, a ajuns şi el vicepreşedinte. Florea a candidat în 2008 pentru un post de senator în Constanţa. De asemenea, Florea este cunoscut ca fost preşedinte al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) în perioada în care a fost judecat "Cazul Valiza". În vara anului trecut, Comitetul Executiv al FRF a decis ca mai mulţi membri ai Curţii de Arbitraj pentru Fotbal, printre care şi Daniel Florea, să fie revocaţi din cauza neregulilor constatate de Comisia de analiză a legalităţii hotărârilor pronunţate de organismele jurisdicţionale ale FRF în cazul "valiza".

În 7 mai 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali, care se presupune că urmau să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un egal în meciul cu concitadina CFR şi Steaua ar fi devenit campioană. DNA a anunţat ulterior că Gigi Becali, Teia Sponte, preşedintele Universităţii Cluj, Anton Doboş, şi o cunoştinţă a acestuia, Traian Bendorfean, sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

Conducerea AVAS va fi preluată de către Aurelian Popa, membru PD-L. Aurelian Popa a fost prefect al judeţului Dâmboviţa, sprijinit de PD-L, până în martie 2008 când a fost trecut de premierul Tăriceanu în postul de inspector guvernamental. Numirea lui Popa la conducerea AVAS a stârnit confuzie în comuna Săcădat, condusă de un primar PD-L cu acelaşi nume.

Deputatul Ştefan Seremi, preşedintele executiv al PD-L Bihor, susţinea ieri că nu deţine informaţii conform cărora primarul în exerciţiu al Săcădatului ar putea ajunge într-o poziţie atât de importantă la Bucureşti. "Din câte ştiu, dna Ionela Pop Bruchental e preşedinte. Poate se face o confuzie de nume!", declara deputatul. Cornel Mălăieş, viceprimarul comunei Săcădat, reprezentant PD-L la rândul său, recunoaşte că "dl primar a fost sunat (ieri-n.n.) toată ziua pe marginea acestui subiect, însă dânsul nu ştia nimic de nici o promovare".

INCOMPATIBILI
Nici unul dintre proaspeţii şefi ai AVAS nu a lucrat vreodată în sistemul bancar şi nici nu deţine experienţă în recuperarea creanţelor. Potrivit legii, funcţiile pot fi ocupate numai de persoane care au absolvit învăţământul superior economic, juridic sau tehnic, care au experienţă profesională de cel puţin doi ani în activităţi din domeniul financiar, bancar sau comercial sau care au absolvit, cu certificat de atestare, o formă de pregătire postuniversitară de specialitate de cel puţin un an.

În plus, cei trei nu pot fi membri ai nici unei organizaţii cu caracter politic şi nu pot desfăşura activităţi politice în perioada în care sunt angajaţi ai AVAS. AVAS a fost înfiinţată în anul 1998, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, şi a avut ca scop principal recuperarea creanţelor bancare rezultate în urma falimentului Bancorex şi activelor toxice preluate din sistemul bancar. De-a lungul vremii, obiectul de activitate al AVAS a fost extins, în portofoliul autorităţii intrând societăţile la care statul mai deţine pachete de acţiuni.

Noua conducere are de recuperat creanţe în valoare de 10,82 miliarde de lei, că trebuie să se ocupe de privatizarea a 418 societăţi, din care 36 cu capital majoritar, 382 de societăţi cu capital minoritar şi şapte societăţi cu statut special.





Berceanu face şi el curăţenie
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, i-a eliberat din funcţie ieri pe directorii generali ai companiilor CFR Călători şi CFR Infrastructură şi a numit interimari pe funcţiile respective directorii adjuncţi. Astfel, la CFR Călători, Liviu Pescăraşu l-a înlocuit pe Laurenţiu Stoica, iar la CFR Infrastructură, conducerea a fost preluată de Viorel Scurtu în locul lui Ion Garoseanu. Cei doi interimari s-au aflat la conducerea CFR Călători şi CFR Infrastructură înainte să fie numiţi adjuncţi. Schimbările au avut loc "prin acordul părţilor", iar numirile sunt apolitice, rezultând "echipe tinere", a declarat Berceanu într-o conferinţă de presă. El nu a precizat motivele înlocuirii celor doi directori, instalaţi tot de Berceanu.

 

Se schimbă politic până şi preşedinţii de cluburi sportive municipale!
Cătălin Tolontan, redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, semnalează pe blogul personal că după 42 de ani de muncă în sport şi cu un concurs câştigat în aprilie, Amza Tinca, preşedinta CSM Brăila, a fost demisă pe fax şi înlocuită cu propunerea PD-L.

Amza Tinca conduce de 12 ani Clubul Sportiv Municipal Brăila, locul de unde au pornit singurele campioane olimpice la nataţie pe care le-a dat România: Diana Mocanu şi Camelia Potec. Trei medalii de aur pentru o ţară fără un bazin modern de competiţie la nivel european. Lista performerilor brăileni e mult mai lungă. Betrice Câşlaru are şi ea două medalii olimpice. Tot aici s-a antrenat, pe vremuri, Anişoara Cuşmir. "Sub ochii mei şi, un pic, prin muncă mea", spune Amza Tinca, şefa CSM Brăila. Ea lucrează în sport de 42 de ani. "Marţi am primit o hârtie prin care am fost anunţată ca sunt demisă", povesteşte ea. "Am ajuns în spital, la Urgenţă!"

Potrivit ziarului Obiectiv Vocea Brăilei, persoana propusă de PD-L pentru a o înlocui pe Amza Tinca este Gabriela Staicu. Cătălin Tolontan redă totodată şi reacţiile unor oameni de sport la auzul veştii că Amza Tincă a fost demisă: "Nu-mi vine să cred! O ţin minte ca pe o femeie deosebită", a reacţionat Camelia Potec. Doina Sava, antrenoarea lotului olimpic de nataţie, se arată şi ea şocată: "Nici nu ştiam că a fost dată afară. Nu se poate!".

Laura Sachelarie, antrenoare la Brăila şi cea care a pregătit-o pe Diana Mocanu, spune: "Facem tot ce depinde de noi să nu se întâmple asta. Femeia asta nu are coloratura politică, e absurd". Federaţia de Nataţie, prin vocea secretarului general Ştefan Iamandi, a spus că "şefa de la CSM Brăila a câştigat un concurs în aprilie. Cum să fie demisă în octombrie?". "Mi s-a dat un preaviz de 15 zile. După 42 de ani în sport nu cred că merit aşa ceva. Nu e omeneşte acceptabil să plec din sport cu ochii în lacrimi doar pentru că partidul meu e sportul", a adăugat Amza Tinca.

RĂSPUNSUL MTS
Conform legislaţiei în vigoare, doamna Amza Tinca, la data de 1.04.2008, îndeplinea toate condiţiile de vârstă şi vechime, precum şi pe cele de cotizaţie la fondul naţional de pensii, pentru a se retrage din activitate. La data de 1.10.2009 doamna Amza Tinca avea 39 de ani vechime în muncă.

Având în vedere aceste aspecte, s-a luat decizia de notificare privind încetarea Contractului de Management, în conformitate cu prevederile articolului 3 din Contractul de Management, în care este prevăzută durata acestuia. "Acum trei zile, după reacţiile cititorilor gsp şi reverberaţiile din lumea sportului, ministrul Sorina Placintă a revenit asupra unei decizii similare, prin care era concediată Elena Francu, şefa Direcţiei Judeţene de Sport Constanţa. Această purificare politică a început imediat după instalarea Guvernului PD-L - PSD şi este continuată acumdupă plecarea PSD.

Elena Francu şi Amza Tinca nu sunt singurele cazuri în discuţie. Pentru prima oară în istoria sportului românesc de după 1989, organizaţiile locale ale partidelor au ajuns să valideze şefii de la cluburile sportive, stadioanele sau bazele de pregătire aflate în subordinea MTS", conchide Cătălin Tolontan.

×
Subiecte în articol: special