x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Finanţare de la buget

Finanţare de la buget

de Catalin Pruteanu    |    04 Iul 2008   •   00:00
Finanţare de la buget

Un student poate ocupa un loc finanţat de la buget doar o singură dată, cu excepţia celor care au obţinut în liceu premii şi menţiuni la olimpiadele internaţionale recunoscute de ministerul Educaţiei.

Un student poate ocupa un loc finanţat de la buget doar o singură dată, cu excepţia celor care au obţinut în liceu premii şi menţiuni la olimpiadele internaţionale recunoscute de ministerul Educaţiei.

 
Fiecare absolvent de Bacalaureat doreşte să fie student pe un loc finanţat de la bugetul de stat. Locurile “cu plată” ale fiecărei facultăţi, împărţite pe specializări, pot fi aflate din anexa nr. 5 la Ordinul nr. 3325 al Ministerului Educaţiei. În Bucureşti, cele mai multe locuri finanţate de la buget sînt la Universitatea Politehnică – 4.750 de locuri. Universitatea Tehnică de Construcţii are 2.100 de locuri fără taxă, Universitatea din Bucureşti are 4.460 de locuri, iar Academia de Ştiinţe Economice – 2.650.

Ordinul nr. 3315 al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prevede însă că un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la buget doar o singură dată, pentru fiecare dintre cele trei cicluri de studii universitare. Candidaţii la facultate care au obţinut în liceu distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale (premii I, II, III, menţiuni sau premii speciale) beneficiază de dreptul de a se înscrie pe locuri finaţate de la buget la două specializări, fără a mai susţine examen de admitere. Instituţiile de învăţămînt superior pot prevedea în metodologiile proprii şi în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, condiţii specifice de admitere pentru cei care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale şi internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

 

Scutiri

Universităţile percep taxe pentru înscrierea candidaţilor, iar aceste taxe diferă de la o instituţie la alta, fiind aprobate de senatele universitare. Legea obligă universităţile să nu perceapă taxe de înscriere la concursul de admitere în învăţămîntul superior copiilor personalului cadrelor didactice, dar această scutire de plată se acordă o singură dată în cadrul unei universităţi. Pentru a beneficia de această facilitate, candidaţii au nevoie de adeverinţă care să ateste calitatea de cadru didactic a unuia dintre părinţi.

×
Subiecte în articol: ediţie specială