x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Focul la Botos

Focul la Botos

de Adrian N. Ionescu    |    04 Noi 2005   •   00:00
Focul la Botos

Un actionar minoritar al Rompetrol Rafinare, din Grupul VGB, a prezentat ca proba, in procesul intentat acestuia, un document confidential al Procuraturii, nu mult dupa ce procurorul general a declarat ca nici el nu are acces la detaliile dosarului.

Grupul Rompetrol va depune, din acest motiv, o plangere penala pentru tragerea la raspundere a persoanelor care au pus la dispozitia unui concurent al Rafinariei Petromidia, in cadrul unui proces civil, un document confidential din dosarul de cercetare al acesteia. Concurentul se numeste Faber Invest & Trade Inc. si este actionar minoritar al Rompetrol Rafinare (Petromidia), iar procesul intentat acestuia este al 11-lea dintr-o serie a "hartuirii juridice" la care este supus Grupul Rompetrol, conform declaratiei de ieri a presedintelui acestuia, Dinu Patriciu.

PROBA. Documentul incriminat este o "tematica" de control al privatizarii rafinariilor Vega si Petromidia, "produs intre mai si iunie 2004 de catre Parchetul National Anticoruptie (PNA), sub semnatura procuroarei Adriana Cristescu", spune Patriciu. Procuroarea s-a mutat la Parchetul General, urmand dosarul contra Rompetrol, dupa ce PNA si-a declinat competenta, "constatand ca nu exista fapte de coruptie". "In 2005, procuroarea Adriana Cristescu a preluat dosarul in cadrul directiei de specialitate (DIICOT) a Parchetului General, desi indeplineste functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare", potrivit reprezentantilor Rompetrol.

Conducerea Rompetrol si-a exprimat stupefactia ca un document confidential, la care nici procurorul general Ilie Botos nu are acces (potrivit propriei declaratii), a ajuns in mainile concurentei companiei, desi reprezentantilor Rompetrol nu li s-a permis accesul legal in urma cererilor repetate de anul trecut.

INTERESELE. Semnatarul plangerii inaintate Tribunalului de catre Faber, in care s-a strecurat, dinspre PNA, documentul in cauza, este nimeni altul decat Marian Alexandru Iancu, fost coproprietar al Rafinariei Rafo (prin Faber si VGB). Procesul intentat de Faber "urmareste anularea contractului de privatizare a Petromidia si, se pare, returnarea pachetului majoritar de actiuni catre statul roman, cu scopul de a fi licitat din nou", spune conducerea Rompetrol. "Majoritatea pasajelor din materialul dnei Cristescu, datat in mai 2004, fac parte din ordonantele pe care DIICOT avea sa le emita un an mai tarziu (26 mai 2005 si 27 mai 2005), respectiv de invinuire, inculpare si de retinere a lui Dinu Patriciu", afirma un comunicat ulterior al Rompetrol. "Demersul Faber pentru anularea contractului de privatizare nu este decat un rezumat juridic al Memorandumului intocmit de Departamentul Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale condus de Ioan Talpes tot in 2004", potrivit lui Patriciu.

LA BARA
Oficialii Rompetrol s-au ferit sa incrimineze direct reprezentantii Justitiei, dar au cerut "cu tarie" investigarea modului in care mult clamata confidentialitate interna a dosarelor a putut fi atat de usor strapunsa.

Totusi, reprezentantii Rompetrol se indoiesc de corectitudinea cercetarii penale la care sunt supusi.

"E foarte greu pentru mine sa inteleg cum vom avea parte de o ancheta corecta, cand acest document strecurat pare sa arate ca exista o legatura intre interesele procurorilor si cele ale concurentilor nostri", a declarat, tot ieri, Phillip Stephenson, vicepresedintele Grupului Rompetrol si unul dintre cei 14 manageri pusi sub acuzare de Parchet.

La randul sau, reprezentantul Casei de Avocatura SALANS, Obie Moore, angajat sa reprezinte interesele Grupului Rompetrol in procesele pe care actionarii intentioneaza sa le intenteze statului roman, a spus ca prin nerespectarea confidentialitatii documentelor Parchetului au fost incalcate drepturile companiei si ale reprezentantilor acesteia.
Faimosul memorandum imputat lui Ioan Talpes
Documentul prin care PNA dispune urmarirea penala
Cererea Faber de anulare a privatizarii Petromidia
×
Subiecte în articol: eveniment rompetrol