x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Formidabila Gigi Marga!

Formidabila Gigi Marga!

de Mihaela Biliovschi    |    Luminita Ciobanu    |    08 Mai 2009   •   00:00
Formidabila Gigi Marga!

V-o amintiţi pe Gigi Marga? O artistă fără egal, cu o voce excepţională care te copleşeşte prin strălucire încă de la primele acorduri! Gigi Marga a fermecat întreaga Românie cu glasul său, fenomenal. Vă invităm s-o descoperiţi sau s-o redescoperiţi prin intermediul Ediţiei de Colecţie de luni, 11 mai.



A învăţat să iubească muzica încă din copilărie fascinată de glasul mamei sale care cânta deseori de dorul soţului care s-a prăpădit de tânăr. Gigi şi-a pierdut tatăl la vârsta de 14 ani. Atunci a început să înveţe că trebuie să înfrunte viaţa de una singură. A învăţat să fie independentă, să se bazeze numai pe propriile forţe. A studiat Ştiinţele Economice apoi Conservatorul. S-a angajat la Întreprinderea Gaz Metan: contabilă. Dar precizia contabilităţii era departe de felul ei de-a fi. A aflat că se organizează concurs pentru Corul Filarmonicii "George Enescu". N-a stat pe gânduri şi s-a prezentat. A fost admisă în urma unui examen cu zeci de candidaţi. Nu i-a fost greu să se adapteze, doar cântase şi în Corul Patriarhiei. Programul lejer de la Filarmonica "George Enescu" a surprins-o. "Ce senzaţie! Să trec de la programul de la Gaz Metan, unde mă trezeam cu noaptea-n cap şi lucram până târziu, la un program lejer! Trebuia să fiu la cântat abia pe la ora 10:00 şi ieşeam la ora două după-amiaza. Mi s-a părut ca o minune, incredibil, de aceea eram mereu prima care ajungea acolo şi plecam ultima. Punctualitatea face parte din reuşita mea profesională", ne-a mărturisit Gigi Marga.

PE SCENĂ
A renunţat însă la scurt timp la activitatea corală. S-a prezentat la un nou concurs: de această dată la Electrecord. Vocea ei a convins şi de această dată exigentul juriu. "Era şi mai mare libertatea, mă duceam numai când aveam imprimări. Electrecordul făcuse deja o schemă cu Trio Grigoriu, Roxana Matei, Rodion Hodovanski şi formasem acolo un nucleu. Am activat în această formulă câţiva ani şi tot în schema aceasta am trecut la Teatrul de Revistă «Constantin Tănase». Vorbim aici deja despre o altă etapă, cu totul schimbată, e vorba despre muzică de scenă", adaugă artista.

Gigi Marga a urmat paşii unei cariere muzicale independente şi-a dorit să respire aerul pur al scenei. În 1962 a participat la un concurs internaţional care s-a ţinut la Sopot, în Polonia. Aici s-a numărat printre laureaţi, succes care i-a deschis uşile. "Au început să curgă contracte şi am decis să devin liber-profesionistă, să călătoresc peste tot în lume, fie invitată să cânt de una singură, fie în trupe organizate. A fost o perioadă excepţională din cariera mea", îşi aminteşte ea astăzi fără să lase loc nostalgiei excesive.

REVELIOANE DE NEUITAT
Gigi Marga era nelipsită din programele revelioanelor din anii '70-'80, emisiuni de divertisment unde cânta "pe viu". Calitatea spectacolelor era întotdeuana excepţională. "Ne chemau, ocazional, la înregistrare, pentru Revelioane şi mi-au rămas în minte, fiind înregistrate pe viu, că stresul era şi mai mare. Se filma într-un studio, ca-ntr-un hangar, iar uneori aveam o înregistrare pentru ora 8:00 seara, una pentru miezul nopţii şi o a treia pentru ora 3:00 dimineaţa. Era o nebunie în seara de Revelion, trebuia să fug colo-colo, pe unde aveam treabă, şi să mă întorc la timp pentru filmare. Dar... era pe viu, un lucru foarte important pentru artiştii adevăraţi. Nu ca astăzi, se imprimă pe mau-mau, cum le spun eu, adică se mimează. Dom'le, de asta nu mai există solişti foarte buni şi sunetişti foarte buni. Pe atunci sunetiştii erau obligaţi să redea vocea cât mai natural, aşa cum se auzea în realitate. Şi ce sunetişti extraordinari erau!", îşi aminteşte Gigi Marga.

ADA KALEH
Absolventă de Conservator, obişnuia să "culeagă" toate cântecele mai greu de cântat ... şi le dădea viaţă. "Eu le cântam pe toate. Ce mi se dădea, aia cântam. Unele piese aveau intervale mai grele, ori, unele fete nu se uitau pe note. Eu le văd matematic. Le cântam pe toate. Mai ales într-o perioadă, când locuiam chiar lângă Radio, se făcuse o obişnuinţă să mă cheme. Ieşea bine, puneam în cântece tot talentul meu. Am colaborat foarte mult cu compozitorul Ion Vasilescu. El avea foarte multă muzică bună, îmi amintesc că eu am lansat una din melodiile lui, Ada Kaleh se chema, o poveste de dragoste dintre o turcoaică şi un român, o poveste care merge oricând, mai ales astăzi. Am încercat să aduc în lumina rampei ce era mai bun din orice lucrare. Asta a fost deviza mea - fie că mi-a plăcut sau nu, am cântat-o cum am ştiut mai bine."

Gigi Marga a fost căsătorită cu avocatul Nicolae Giurea. Iubirea vieţii sale, stinsă însă dramatic, prin moartea fulgerătoare a soţului său. În 1985 a plecat în lumea celor drepţi şi mama sa. Când a realizat cât de singură este, Gigi a acceptat fără să stea pe gânduri invitaţia de a cânta dincolo de Ocean, în Statele Unite ale Americii. A plecat în America în 1986. Nu s-a mai întors decât după Revoluţie, în vizită la rudele de la Râşnov. "Am ajuns să prelungesc şederea cu încă 3 luni, dar nu aveam voie să rămân mai mult de un an în total. Aşa că am cerut patroanei să-mi facă un contract... Am fost atât de solicitată să rămân, să cânt, încât am ajuns acum, la 22 de ani de America, să fac exact acelaşi lucru pe care l-am făcut când am venit aici prima dată. Cânt. Sunt mândră de asta şi poate de aceea nu am bani astăzi!", râde Gigi cu poftă, de parcă ar face în ciudă banilor sau averii.

A împlinit de curând 80 de ani dar a rămas aceeaşi interpretă fermecătoare. Seară de seară îi încântă pe cei ce o îndrăgesc şi vin să o asculte la New York, într-un restaurant cu specific românesc.

"Vocea ei penetrantă, clară, puternică, nu avea nevoie de microfon decât atunci când erau spaţii mari, pe stadioane"
Biţu Fălticineanu - regizor

"A cântat mult şi important. Glasul ei deosebit, bine lucrat, bine întreţinut are a doua tinereţe"
Horia Moculescu - compositor

4865-90902-gigimarga1.jpg

Te rog să-mi scrii, din drumeţie să-mi dai veste!


Ediţia de Colecţie dedicată interpretei este însoţită de un album excepţional ce cuprinde 21 de piese cărora Gigi Marga le-a dat strălucire. Gigi Marga a avut mare succes prin numeroasele melodii din repertoriul internaţional, în limba franceză, engleză, rusă, italiană, spaniolă, pe care le-a cântat în propriul stil, mai ales în perioada în care făcea parte din echipa senzaţională a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", determinând spectatorii să iasă din sală fredonându-i refrenele. Aceasta a fost marea ei calitate iar reţeta este una de succes şi astăzi pentru Gigi Marga. Doar chinezeşte nu ştie Gigi Marga însă e hotărâtă să înveţe. Theodor Cosma, tatăl celebrului Vladimir Cosma, marele compozitor francez de muzică de film a fost cel care i-a intuit vocaţia. Pe albumul de colecţie veţi regăsi astfel cântece îndrăgite precum: "Pentru noi", "În excursie", "Acasă", "Frumos eşti, Bucureşti", "Cine eşti, amintire?", "În viaţa mea", "Pigalle", "Am găsit un cântec", "Basta con la luna", De n-ar fi fost să-mi ieşi în cale", "Zi cu soare", "Prima oară-n viaţă", "La teatrul nou din orăşel", "Les filles de mon pays", "Mamă", "Vorbe care nu le-am spus", "Pentru tine", "Parfumul florilor de crin", "Tu eşti primăvara mea", "Ada Kaleh", "Te rog să-mi scrii". Ascutaţi-i cântecele! Gigi Marga vă va cuceri!

×
Subiecte în articol: special gigi marga gigi marga