Samuel Aranda, Spania, pentru New York Times
Sanaa, Yemen, 15 octombrie 2011
Fatima Al-Qaws isi imbratiseaza fiul Zayed (18 ani), care sufera in urma efectului gazelor lacrimogene, dupa participarea la o demonstratie in strada din Sanaa, Yemen, 15 octombrie. Protestele impotriva regimului autoritar al presedintelui Ali Abdullah Saleh au escaladat in acea zi. Mii de oameni au marsaluit pe Strada Zubairy (una dintre arterele principale ale orasului si s-a tras asupra lor cand au ajuns la un punct de control al Guvernului). Unii demonstranti s-au retras, altii au continuat si s-a tras din nou asupra lor. Cel putin 12 persoane au fost ucise si aproximativ 30 ranite. Doamna Qaws si-a gasit fiul la o moschee folosita temporar pe post de spital. Zayed a ramas in coma timp de doua zile dupa incident. El a mai fost ranit in doua randuri consecutive, pe masura ce demonstratiile au continuat. Pe 23 noiembrie, presedintele Saleh a zburat in Arabia Saudita si a predat puterea adjunctului sau, Abdurabu Mansur Hadi.
Aceasta clipa-poveste este fotografia anului 2011. Pe aceasta si multe alte momente de curaj, de frumusete, de dragoste, de durere, de dezastru, de teama, de daruire le veti putea contempla si descifra in cadrul World Press Photo – cea mai importanta expozitie la nivel international, dedicata fotojurnalismului. Ea revine in Romania dupa o absenta de 17 ani. In perioada 17 mai – 10 iunie, peste 170 de lucrari premiate sunt expuse in sediul nou al Bibliotecii Nationale. In aceeasi perioada, vor fi organizate evenimente si workshopuri conexe, in concordanta cu profilul si mesajul expozitiei. Toate informatiile sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului.
In Romania, evenimentul este organizat de Fundatia Eidos, condusa de cunoscutul artist fotograf Cristian Movila, care colaboreaza cu publicatii celebre din lume.
World Press Photo (WPP), cea mai importanta expozitie de fotojurnalism, la nivel mondial, exista pentru a inspira o mai buna intelegere a lumii, are scopul de a oferi un standard de calitate pentru fotojurnalism la nivel international si doreste sa contribuie la fluxul de libera circulatie a informatiei in lume.
Concursul a debutat in 1955, cand 42 de fotografi din 11 tari au inscris peste 300 de fotografii pentru jurizare.
In 2012, concursul a atras 5.247 de participanti din 124 de tari, care au trimis 101.254 de fotografii. Toate fotografiile inscrise in concurs sunt deschise publicului prin intermediul expozitiei anuale, organizata in aproximativ 100 de locatii din 45 de tari, si este vizitata de peste 2,5 milioane de oameni.
Saptamana modei Dakar
Vincent Boisot, Franta, Riva Press pentru Le Figaro Magazine "Saptamana modei Dakar", Dakar, Senegal, 09 iulie 2011,
Modelul poarta o rochie a designerului senegalez stabilit in SUA, Yolande Ngom Mancini. Saptamana Modei a inceput in 2003, ca o manifestare privata, la initiativa fostului model devenit designer Adama Paris, devenind un exemplu pentru designeri
Cantaretele Soci
Rob Hornstra, Olanda, Institutul pentru Managementul Artistilor, "Proiectul Soci: cantaretele Soci", Soci, Rusia, 02 ianuarie 2011.Marika Bajur canta "Kuriu", in restaurantul Eurasia. Cantaretii sustin momente artistice in restaurante, in statiunea rusa Soci, de pe coasta de est a Marii Negre, care se intinde 145 km de-a lungul tarmului, atragand in principal turisti rusi, care vin pentru soare, mare, nisip si viata de noapte. Restaurantele sunt abundente si concurenta este acerba. Cantaretii canta un amestec de balade rusesti si muzica pop.
Maria
Brent Stirton, Africa de Sud, reportaj de Getty Images pentru Kiev Post / Sunday Times Magazine. Krivii Rig, Ucraina, 31 august 2011.
Maria, o prostituata dependenta de droguri, ia o pauza intre clienti. Tara are cea mai mare incidenta de HIV / SIDA din Europa; potrivit UNICEF, una din cinci prostituate traieste cu HIV. Maria sustine ca ea nu se va imbolnavi.
Mirese copil
Stephanie Sinclair, Statele Unite ale Americii, VII Photo Agency pentru revista National Geographic. "Mirese copil", Hajjah, Yemen, 10 iunie 2011. Tahani (in roz), care a fost casatorita la varsta de 6 ani, si fosta ei colega de clasa, Ghada -– de asemenea, o mireasa copil – stau alaturi de soti, langa casa lor din Hajjah, Yemen. La inceput, Tahani se ascundea de cate ori isi vedea sotul, care avea 25 de ani cand s-au casatorit. In fiecare an, peste tot in lume, milioane de fete avand varsta sub 18 ani sunt supuse casatoriilor initiate de familiile lor. Traditia casatoriei de cand sunt copii se intinde peste continente, religie si clasa sociala.
Coreea de Nord
Damir Sagolj, Bosnia si Hertegovina, Reuters. "Coreea de Nord", Pyongyang, Coreea de Nord, 05 octombrie 2011. Un portret al fondatorului Coreii de Nord, Kim Il-Sung, este folosit pentru a decora o cladire din Phenian. "Marele lider" a fost succedat de fiul sau Kim Jong-il, in 1994. Kim Jong-il a murit pe 17 decembrie, desemnand mostenitor pe cel mai mic fiul sau Kim Jong-Un (27 sau 28 ani).
Nu o sa te parasesc niciodata
Alejandro Kirchuk, Argentina "Nu o sa te parasesc niciodata", Buenos Aires, Argentina, 26 mai 2009. Marcos si Monica au fost casatoriti de 65 de ani si cea mai mare parte din acest timp au trait in acelasi apartament din Buenos Aires. In 2007, avand 84 de ani, Monica a fost diagnosticata cu Alzheimer. Marcos a ingrijit-o personal.
Ea abia il mai recunostea, uneori doar pentru cateva secunde. Marcos a fost langa ea pana la final: "Spune-mi unde va fi mai bine tratata decat aici", a spus el. "O tratez ca pe o printesa, ea aici are totul." Monica a murit in iulie 2011.
Urmele tsunami-ului
Paolo Pellegrin, Italia, Magnum Photos pentru Zeit Magazin "Urmele tsunami-ului", Kesennuma, prefectura Miyagi, Japonia, 14 aprilie 2011. Urmele cutremurului masiv de pe malul de nord-est al Japoniei. Iwate, Miyagi si Fukushima – cel mai grav lovite prefecturi au fost coplesite de aproximativ 22,63 milioane de tone de daramaturi. Banca Mondiala a estimat daunele economice globale provocate de tsunami la 178 miliarde de euro, ceea ce face ca acest dezastru natural sa aiba cel mai mare cost din istoria lumii.
Harlem
Tomasz Lazar, Polonia. Harlem, New York, SUA, 21 octombrie 2011. Un protestatar este arestat de politie in timpul demonstratiilor impotriva tacticilor folosite de politia din Harlem. Aceste tactici de prechezitie ale Departamentului de Politie din New York, care practica retinerea si, uneori, perchezitionarea oamenilor de pe strada, chiar si atunci cand acestia nu au comis in mod explicit o crima. Atat politia, cat si primaria sustin ca acest lucru a redus in mod semnificativ rata criminalitatii in oras. Oponentii sustin ca practica victimizeaza comunitatile cu venituri mici si oamenii de culoare. Demonstratiile din octombrie impotriva perchezitiilor au atras sprijinul miscarii Ocuparea Wall Street (OWS).
Razboaiele rinocerilor
Brent Stirton, Africa de Sud, reportaj de Getty Images pentru revista National Geographic. "Razboaiele rinocerilor", Muntele Kenya, Kenya, 13 iulie 2011. O echipa antibraconaj, care face parte dintr-o garda de 24 de ore, pazeste un rinocer alb, la Conservancy OL Pejeta. Parcul gazduieste patru dintre cei opt rinoceri albi ramasi, fiind animalul cel mai amenintat din lume cu extinctia. In Vietnam, unde un ministru senior a afirmat ca a fost vindecat de cancer folosind corn de rinocer, se vinde pentru 1865 de euro per 100 g catre clientii locali si cu peste 6.340 de euro pentru cumparatorii straini. Se estimeaza ca mai sunt doar 16.000 de rinoceri ramasi in lume.
Mubarak se retrage
Alex Majoli, Italia, Magnum Photos pentru Newsweek
"Mubarak se retrage", Cairo, Egipt, 10 februarie 2011. Demonstrantii din Piata Tahrir, Cairo, reactioneaza la un discurs televizat din 10 februarie in care, contrar asteptarilor anterioare, presedintele egiptean Hosni Mubarak a spus ca nu va renunta la putere.
Ursul … alpinist
Jenny E. Ross, Statele Unite ale Americii. "Ursul polar alpinist care incearca sa se hraneasca cu oua de pasari", Ostrova Oranskie, Novaia Zemlia, Rusia, 30 iunie 2011. Ursul urca pe o stanca, deasupra oceanului, in Ostrova Oranskie, situata in nordul arhipelagului Novaia Zemlia, Rusia. Acesta incearca, fara succes, sa se hraneasca insa cu ouale din cuiburile pasarilor marine. Locul este situat in cadrul Parcului National Arktika Russkaya, care acopera mai mult de 46.000 de kilometri patrati de insule si de mare din Oceanul Arctic.
Tsunami
Yasuyoshi Chiba, Japonia, Agentia France-Presse
"Tsunami", Higashimatsushima, prefectura Miyagi, Japonia, 3 aprilie 2011. Chieko Matsukawa tine in mana certificatul de absolvire al fiicei sale, salvat din ruinele casei lor din Higashimatsushima, distrusa in urma cutremurului devastator.
Cultura daneza si iraniana
Laerke Posselt, Danemarca, pentru Politiken, Copenhaga, Danemarca, 4 mai 2011.
Actrita Mellica Mehraban –- nascuta in Iran, dar care a crescut in Danemarca, a jucat un rol principal in thrillerul de spionaj iranian "Fox Hunting". Acesta a avut prima sa ecranizare daneza la un festival de film iranian organizat in mai, la Copenhaga. Rolul ei a prezentat cateva provocari, avand in vedere ca a trebuit sa-si imbunatateasca limba persana si sa invete cum sa redea sentimentul de dragoste pe ecran, fara a spune sau a atinge omul in cauza. De asemenea, Mehraban a trebuit sa se impace cu gandul ca joaca un personaj negativ in ceea ce ar putea fi vazut ca un film antioccidental.
Utøya
Hammarström Niclas, Suedia, pentru Aftonbladet
"Utøya", Utøya, Norvegia, 22 iulie 2011. In aceasta zi, Anders Behring Breivik (32 de ani) a ucis 69 de locuitori ai insulei Utøya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, in Norvegia. Impuscaturile au fost a doua parte din cele doua atacuri succesive, prima fiind o explozie a unei bombe plasate intr-o masina in partea guvernamentala a capitalei, care a ucis opt persoane si a ranit 92.
Mijlocas la gramada
Ray McManus, Irlanda, Sportsfile. "Mijlocas la gramada", Dublin, Irlanda, 5 februarie 2011. Mijlocasul Conor Crowley al Colegiului Blackrock elibereaza mingea dupa o gramada, in timpul meciului de rugby al uniunii impotriva Old Belvedere, in cadrul Ligii Diviziei 1A All-Irland, pe 5 februarie, la Anglesea Road, stadionul de origine al Old Belvedere. Ambele cluburi de rugby sunt din Dublin, Irlanda.
Campionatele acvatice mondiale
Adam Pretty, Australia, Getty Images. "Campionatele Acvatice Mondiale", Shanghai, China, 17 iulie 2011. Diverse numere executate in a doua zi a celei de-a 14 a editii a Campionatul Acvatic Mondial FINA, in Shanghai, China – luna iulie.
Recrutii politiei afgane
Ton Koene, Olanda, pentru de Volkskrant. "Recrutii politiei afgane", Kunduz, Afganistan, 28 septembrie 2011
Un recrut nou aflat la un centru de formare al politiei conduse de Germania, in Kunduz, Afganistan. Tinerii recrutati de politia afgana sunt de cele multe ori din zonele rurale, unde educatia este slaba si sunt in mare parte analfabeti. Multi se alatura politiei numai din motive financiare – avand in vedere ca un ofiter de politie castiga aproximativ 130 de euro pe luna –, dar loialitatea lor fata de guvern este slaba. Conditiile aspre de munca, precum si riscul de a fi ucis de talibani determina ca majoritatea sa plece inainte de incheirea contractului.
Pe drumul revolutiei
Yuri Kozyrev, Rusia, Noor Images pentru Time
"Pe drumul revolutiei", Ras Lanuf, Libia, 11 martie 2011. Rebelii lupta pentru Ras Lanuf, un oras de pe coasta Libiei ce detine o rafinarie de petrol. Revolta impotriva regimului colonelului Muammar Gaddafi a crescut din cauza ciocnirilor cu autoritatile din orasul est-libian Benghazi, la mijlocul lunii februarie. Sentimentul cel mai puternic impotriva lui Gaddafi a fost in partea de est a tarii, iar Benghazi a ajuns sa fie privita ca bastion rebel. Ras Lanuf a capitulat in fata fortelor antiguvernamentale la data de 4 martie, in timp ce inaintau spre vest, catre capitala Tripoli.