x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Franta, cuprinsa de anarhie - Foc cum n-a vazut Parisul

Franta, cuprinsa de anarhie - Foc cum n-a vazut Parisul

de Anca Aldea    |    07 Noi 2005   •   00:00
Franta, cuprinsa de anarhie - Foc cum n-a vazut Parisul

  • Rebeliunea, in direct
  • Revoltele din Franta
  • Musulmani saraci si furiosi
  • Piromani in Germania
  • O criza, doua capete
  • Precedent - Focurile din Los Angeles

  • Violentele din suburbiile pariziene sunt departe de a se domoli. Din contra, imigrantii furiosi se apropie tot mai mult de centrul capitalei franceze. Jurnalul National va prezinta, pe larg, situatia din regiunea pariziana. Sanda Nicola, corespondentul Realitatea Tv la Paris, relateaza, si pentru cititorii Jurnalului, scenele de violenta de la periferia "Orasului luminilor". Violentele de la periferia Parisului au atins apogeul la sfarsitul saptamanii trecute.

    In cursul celei de-a zecea nopti de confruntari intre fortele de politie si tinerii de la periferia saraca a Parisului, sambata spre duminica, cel putin 1.300 de vehicule au fost incendiate. Fortele de ordine au arestat, in aceeasi interval de timp, nu mai putin de 312 persoane care au avut legatura cu actele de vandalism.

    LA SFAT. Reactionand in sfarsit la criza din ultimele zile, presedintele Jacques Chirac a convocat Consiliul de securitate interna, compus din cativa ministri-cheie, pentru a se consulta asupra masurilor ce trebuie luate. "Prioritatea este restabilirea ordinii si a securitatii publice", a declarat Chirac la finalul reuniunii de doua ore la care au participat, printre altii, detinatorii portofoliilor Internelor si Apararii. Presedintele a mai spus ca in cadrul sedintei s-au decis anumite masuri, fara a da mai multe detalii. "Cei care vor sa induca teama prin violenta vor fi prinsi, judecati si pedepsiti", si-a incheiat Chirac declaratia. La randul sau, premierul Dominique de Villepin a spus ca efectivele fortelor de securitate vor fi sporite "acolo unde este necesar".

    AU AJUNS IN BURICUL PARISULUI. Pentru prima data de la izbucnirea violentelor, la 27 octombrie, au fost incendiate mai multe vehicule si in centrul Capitalei Frantei, insa politia nu a oferit date exacte privind numarul acestora. Pentru supravegherea cartierelor afectate, Ministerul de Interne a recurs la sapte elicoptere si a mobilizat alti 2.300 de agenti de ordine.

    Conflictul intre populatia saraca de la periferia Parisului si autoritatilor mocnea de ani in sir, scria ieri presa franceza. Pentru ca in aceste cartiere climatul social s-a degradat din lipsa unei vieti comunitare sanatoase, printr-o rata mare a somajului, prin abandon scolar, prin grefarea unor comunitati de imigranti tot mai numeroase si mai dificil de integrat.

    In cursul noptii de 27 spre 28 octombrie, zeci de tineri au incendiat masini si au vandalizat cladiri intr-o localitate din apropiere de Paris. Tinerii de la periferia Parisului au manifestat zgomotos si violent dupa moartea accidentala a doi minori urmariti de politisti dupa ce comisesera un furt. Incidentul in care cei doi minori, cu varste de 15 si, respectiv, 17 ani, au patruns in incinta unui transformator de electricitate pentru a scapa de politie si au murit electrocutati s-a petrecut in cartierul sarac Clichy-sous-Bois, situat la nord de Paris. Un al treilea tanar, urmarit si el de politie impreuna cu ceilalti doi, a fost internat de urgenta la spital in stare grava. Politia a raportat atunci ca "bande formate din zeci de tineri" au incendiat 15 vehicule la Clichy-sous-Bois si la Montfermeil.

    Ciocnirile intre fortele de ordine si manifestanti s-au extins cu repeziciune la Montfermeil, Sevran, Aulnay-sous-Bois, Bondy, Tremblay-en-France, Neuilly-sur-Marne, Seine-Saint-Denis, Yvelines si Val d’Oise. Asta in timp ce autoritatile franceze s-au tot batut cu pumnii in piept ca situatia se afla sub control.

    In ultimele doua zile, violentele s-au intensificat atat la periferia Parisului, cat si in restul tarii. In noaptea de sambata spre duminica, au fost inregistrate confruntari violente si la Evreux, in vest, unde un centru comercial a fost avariat, iar manifestanti cu cagule si bate de baseball au intrat in conflict cu politistii, incidentele soldandu-se cu raniti in ambele tabere.

    ×
    Subiecte în articol: eveniment