x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Furati de comunisti, batjocoriti de APPAPS

Furati de comunisti, batjocoriti de APPAPS

13 Mai 2004   •   00:00

SC Mopan SA Bistrita nu e o simpla firma de stat falimentara. Numai valoarea terenurilor pe care se afla cladirile din patrimoniul Mopan depaseste cu mult valoarea cu care a cumparat-o staff-ul PSD din Bistrita. Bineinteles, nimeni nu a tinut cont de faptul ca terenul pe care este construita moara fabricii este revendicat.

ADRIANA MURESAN

Privatizarea celei mai mari fabrici de paine din Bistrita, SC Mopan SA, ar fi putut fi considerata, la prima vedere, o afacere de succes a actualei guvernari PSD. Conform unui comunicat al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului - APAPS s-a reusit vanzarea, la a sasea incercare, a pachetului majoritar de actiuni de la Mopan Bistrita. Societatea Cent Product SRL Bistrita a achizitionat pachetul majoritar de actiuni - 78,01% - detinut de APAPS la societatea Mopan Bistrita, valoarea totala a tranzactiei fiind de peste 3,92 miliarde de lei. Aceasta a fost a sasea lansare la privatizare a societatii bistritene in ultimii doi ani. La licitatia cu strigare pentru achizitionarea actiunilor Mopan a participat si CIPT Partener SRL Bistrita. Obiectul principal de activitate al Mopan il reprezinta fabricarea si comercializarea produselor de morarit si panificatie, zaharoase si fainoase, achizitii de cereale si comercializarea produselor agroalimentare. Aceasta este partea oficiala a intamplarii, care a facut ca fabrica de paine cea mai importanta din judet sa ajunga in mainile unor indivizi care vroiau sa o cumpere aproape pe nimic. Lucru care le-a si reusit.

Cine e SC Cent Product SRL

Societatea Cent Product SRL Bistrita este o societate cu raspundere limitata, infiintata la 16 mai 2003, cu aproape o luna inainte de licitatia organizata de APAPS. Conform datelor furnizate de Oficiul Registrului Comertului, capitalul subscris al firmei este de 2.222.220 de lei, integral varsat. Exista un numar de 20 de parti sociale, iar valoarea unei parti sociale este de 111.111 lei. Activitatea principala, conform Codului CAEN, este de „comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun", dar are si domenii secundare de activitate.

Cei care si-au impartit partile sociale in functie de aportul la capitalul firmei au fost Nicula Petre, fostul director general al Mopan Bistrita, care detine 3 parti sociale, avand 15% din beneficii sau pierderi. O contributie similara avea Doru Ciocan, functionar in cadrul firmei de termoficare a Bistritei, SC Proditerm SA. Aceleasi cote ii reveneau fostului director al APAPS Bistrita, Ignat Ezechil, implicat in mai multe scandaluri legate de privatizari dubioase. Tot 15% detinea si Cristian Georgiu, fiul viceprimarului Ioan Georgiu (PSD), el insusi membru al organizatiei de tineret a PSD, fost lider al organizatiei municipale.

Ceva mai multa greutate aveau partile sociale apartinand lui Marius Bor, presedintele organizatiei de tineret a PSD Bistrita-Nasaud, cu 20%, respectiv 4 parti sociale, si lui Contantin Uta, un apropiat al PSD. Constantin Uta detine, impreuna cu sotia, si firma CIPT Partener, adica cea care s-a prezentat la licitatia de la APAPS in postura de concurent al Cent Product.

Fabrica vanduta prin mica publicitate

Cei sase asociati ai firmei care a cumparat Mopan SA spun in stanga si-n dreapta ca nu mai au de-a face cu aceasta societate. Este adevarat, imediat dupa ce au intrat in posesia Mopan, pe care au cumparat-o cu 3,9 miliarde de lei, administratorii Cent Product au vandut-o familiei Calman, recunoscuta in oras pentru activitatile de camatarie, posesoarea Agentiei Imobiliare Eurocasa.

Pentru ca afacerile sunt afaceri, agentia a anuntat la rubricile de mica publicitate ale unor ziare locale ca intentioneaza sa vanda active ale Mopan, inclusiv moara, situata pe Strada Libertatii din Bistrita.

Expropriati in 1970

Terenul pe care se afla moara apartine de drept familiei Craciunescu, fiind mostenit de Jarmila Craciunescu de la parintii sai. Este vorba despre un teren in suprafata totala de 7.492 mp, pe care a fost candva gradina familiei Weprik Francisc si Vlasta, parintii doamnei Craciunescu. Intr-o notificare cuprinsa in dosarul executional nr. 816 din 2001, inaintat spre executare la Prefectura Bistrita-Nasaud la data de 24 septembrie 2001, familia Craciunescu a revendicat terenul repectiv si a cerut plata despagubirilor banesti in baza Legii 10 din 2001, publicata in Monitorul Oficial cu nr. 75/14.02.2001, pentru toata aceasta suprafata. In anul 1970, terenul a fost impartit de Sfatul Popular al orasului in doua parcele separate, una purtand CF nr. 4.877 si alta CF 2.878. Parcela cu nr. 4.877 a fost expropriata in baza Decretului nr. 374 din 3 august 1970 al RSR in favoarea Statului Roman si in administrarea Intreprinderii de Industrie Locala Bistrita. Exproprierea a fost executata fara nici o despagubirie in natura sau prin echivalent la valoarea circulatiei, desi decretul amintit prevedea acest lucru. Nici in instantele de judecata carora familia Craciunescu s-a adresat dupa 1989, Primaria Bistrita nu a putut face dovada ca autoritatile ar fi achitat contravaloarea terenului expropriat fara consimtamantul proprietarilor de fapt si de drept. A doua parcela, avand CF 2.678, a ramas gradina in proprietatea familiei Craciunescu, dobandita cu titlu de mosenire de la parintii doamnei. Dupa anul 1970, intreaga suprafata a gradinii de 7.492 mp a fost ocupata abuziv de actuala SC Mopan SA. Pe toata aceasta suprafata au fost edificate constructiile apartinand firmei.

Un proces lung de 10 ani

Pentru a clarifica situatia juridica a terenului, familia Craciunescu s-a adresat instantei si in anul 1992 a obtinut sentinta civila cu nr. 1.251 a Judecatoriei Bistrita, prin care se reconstituie dreptul de proprietate asupra suprafetei de 4.494 mp, suprafata de teren neexpropriata. Sentinta insa nu a fost executata.

„Din motive necunoscute, acest lucru nu s-a intamplat nici pana astazi, desi au trecut de atunci mai mult de 10 ani", ne-a declarat Jarmila Craciunescu.

In timp ce potentatii PSD Bitrita-Nasaud se ocupau cu tranzactii peste tranzactii, care le-au adus pofituri insemnate, familia Craciunescu inca mai asteapta sa li se faca dreptate. Persoane in varsta, respectabile ca si statut social, cei doi soti ne-au declarat ca au fost purtati pe drumuri intre Bistrita si Hunedoara de peste 40 de ori, cu toate ca varsta si sanatatea nu le mai permit „luxul" calatoriilor.

„Sunt scarbit si imi dau seama ca nimeni nu are interesul sa ne despagubeasca, desi e o problema de principiu si de morala"
Mircea Craciunescu.
×