x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Galceava medicilor

Galceava medicilor

08 Mai 2005   •   00:00

Directia de Sanatate Publica Timis incearca sa tina sub control epidemiile din satele banatene inundate. Cu toate acestea, medicii din zona nu sunt multumiti de modul cum se gestioneaza situatia.



  • de ADRIAN MOGOS

  • PERICOL. Epidemiile dermatologice bat la usa din cauza cadavrelor de animale din apa si a pesticidelor folosite in agricultura
    Directia de Sanatate Publica Timis a hotarat infiintarea a doua centre de permanenta la Peciu Nou si la Uivar. Primul ar trebui sa acopere localitatile Peciu Nou, Giulvaz, Dinias, Foeni, Cruceni, Parta si Sag, iar cel de-al doilea, Uivar, Checea, Cenei, Carpinis si Beragsau Mare. Ideea infiintarii acestor centre i-a speriat pe medicii din zona. Aceasta pentru ca dispozitia nr. 74/29.04.2005 a DSP Timis, semnata de Horia Vermesan, directorul executiv al institutiei, prin care s-a decis infiintarea acestor centre este, din punctul de vedere al medicilor, neclara. Sefii DSP Timis au stabilit ca acele doua centre vor avea un program de activitate permanent pentru a putea face fata cererilor pacientilor. Medicii din zona urmeaza sa lucreze si pe principiul garzilor din spitale, orarul deplasarilor in teren urmand a se face in afara orelor de program. Cu toate acestea, dispozitia DSP a creat un talmes-balmes in randul medicilor din cauza neclaritatii prevederilor acestei decizii. Mai mult, la Foeni, cei doi medici din localitate au inceput sa-i acuze pe cei care au atributii sa-i ajute sau chiar reciproc.

    INTERPRETARE. Mariana Cauca este medic de familie in Foeni. Apele nu i-au ocolit nici ei casa. Nu a plecat din sat de cand au inceput inundatiile. Cabinetul medical a fost mutat in cladirea Primariei. Pana acum, doctorita Cauca nu s-a plans de colaborarea cu DSP Timis care a fost buna. Momentan nu exista lipsuri in ceea ce priveste medicamentele sau vaccinurile. Numai ea a vaccinat aproape 900 de oameni. Totul s-a schimbat la 6 mai, cand a primit vestea infiintarii centrelor de permanenta: "Am fost socata. Eu apar trecuta la Cruceni, iar celalalt medic de aici este trecut la Foeni. Aici m-am nascut, aici traiesc. El face naveta de la Timisoara si nici inainte ca digul sa se rupa nu venea decat de trei ori pe saptamana. De cand a inceput dezastrul, vaccineaza preferential si vine aici numai cand stie ca vin inspectii. Ultima data a ajuns impreuna cu cei de la Casa de Asigurari. A venit bucuros ca vom lua mai mult la salariu. Pai, mie de salariu imi pasa, cand am pierdut aproape tot? Noi am depus un juramant care n-are legatura cu banii!" In opinia Marianei Cauca, aceste centre, asa cum au fost ele descrise in dispozitia data, sunt inutile pentru ca va fi dificil ca batranii sau cei greu transportabili sa fie dusi la aceste centre.

    REPLICA. In Foeni, daca intrebi unde il poti gasi pe doctor, ti se raspunde ca "veterinarul umbla pe aici, ca este ocupat". Abia dupa ce se lamuresc despre cine este vorba, satenii iti spun ca medicul "e ala mic si carunt". Medicul Tudor Noru face naveta la Foeni de la Timisoara ca medic de familie. Nu a vrut sa faca parte din centrul de permanenta pentru ca este "un tip dinamic", asa cum se autocaracterizeaza. Legat de absenta lui din Foeni, atat inainte, cat si dupa inundatii, medicul Noru se apara: este imposibil ca fiecare cetatean sa aiba medic legat la poarta cu lantul: "Daca am lipsit, am lipsit pentru ca a trebuit sa dau de urma unei batrane sinistrate tocmai in Timisoara, unde se mutase la ceva neam de-al ei". Centrul de permanenta este in opinia medicului un "hei-rupism" pentru a se arata lumii ca se face ceva, ca se schimba lucrurile. Acuzele colegei de breasla nu-l impresioneaza, mai important fiind faptul ca cei care ar trebui sa ia decizii bune nu fac acest lucru: "Legatura cu mai-marii medicinii din Timisoara se face si acum, cu tractoare invechite si ruginite care raman pe drumuri unul dupa altul. Nimeni nu s-a gandit sa asigure un mijloc eficient de colaborare. Normal era ca totul sa vina de sus in jos, toate ideile".

    PERSEVERENTA. Doctorita din Foeni continua vaccinarile

    AUTORITATILE. Dana Hurja, purtatorul de cuvant al DSP Timis, a declarat ca aceste centre exista pentru a se putea controla eficient activitatea medicilor si modul in care vaccinurile si medicamentele sunt administrate. "Ideea pentru care s-a dat aceasta dispozitie. Se vrea un program organizat, astfel incat cei care au nevoie de ingrijiri medicale sa nu trebuiasca sa umble dintr-un loc in altul. Medicii ar trebui sa aiba si ei putina imaginatie. Nu ii pune nimeni sa plece din locurile lor", a mai precizat Dana Hurja. Totodata, DSP Timis urmareste si o supreveghere stricta a locuitorilor din satele distruse de ape. Multe familii si-au parasit casele atunci cand apele au inceput sa se reverse, iar acum, la o luna de la dezastru, au hotarat sa se intoarca pentru a vedea ce mai pot salva sau ce a mai ramas din gospodarii. Aceste deplasari trebuie supravegheate intrucat exista riscul izbucnirii unor epidemii, mai ales dermatologice. Satenii din Foeni nu inteleg lipsa de interes a autoritatilor fata de necazurile lor. Nu toti au fost sa se vaccineze. Problema lor nu este acum sanatatea, ci dezinteresul celor care ar putea sa-i ajute. "Deputatul nostru, al sarbilor, Gvozdenovici, a venit, s-a uitat. Ne-am saturat de promisiuni", spune Stanislav Vuici. "La noi, aici pe insula (n.r. - la Biserica Sarbeasca din Foeni) n-a venit nimeni, in afara de episcop. Apa e mare, are doi, trei metri. Nici prefectul n-a venit, s-a uitat prin sat si a plecat pe la Deta ca sa nu se ude", zice un alt localnic care doarme in biserica.

    RISCURI

    "Epidemiologic, pana acum s-a reusit tinerea in frau a unor epidemii. Dar oamenii se intorc, pentru ca apele au inceput sa se retraga. Acum exista riscul unor infectii dermatologice, mai ales cand vremea se va incalzi" - Mariana Cauca, medic in Foeni

    SPERANTA

    "Bolnavii cronici sunt cei mai afectati. Acesti oameni au ramas fara acte, fara carnetul de asigurat si asteapta in zadar ca sa le rezolve cineva problema" - Tudor Noru, medic in Foeni

    APEL PENTRU UN MOTOR DE BARCA
    Barca cu care Victor Putz, voluntarul din Timisoara, a salvat, in ultimele saptamani, mii de animale din zonele inundate nu mai functioneaza, de vineri. Motorul (de 35 de cai putere), vechi de 25 de ani, a cedat in timp ce tragea un ponton pe care se afla o turma de 40 de oi. Cei care detin un astfel de motor si nu mai au nevoie de el sau pot ajuta la repararea vechiului motor sunt rugati sa sune la redactia Jurnalului National - tel. 021.318.20.37, interior 224. Victor Putz s-a aflat in ultimele saptamani in zonele inundate. El i-a scos pe oameni din case, i-a ajutat sa-si salveze animalele si bunurile. Sinistratii au nevoie de aceasta barca!

    ×
    Subiecte în articol: eveniment centre foeni