x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Garda de Mediu, aruncată în aer

Garda de Mediu, aruncată în aer

de Dorian Cobuz    |    26 Feb 2008   •   00:00
Garda de Mediu, aruncată în aer

HAOS ● Reorganizarea lui Popa, dată "la gunoi" de către Senat
Haosul în care se scaldă Garda de Mediu în ultimul timp ia forme dramatice, după ce Parlamentul a respins legiferarea reorganizării pusă la cale de comisarul general Marius Octavian Popa.


HAOS ● Reorganizarea lui Popa, dată "la gunoi" de către Senat
Haosul în care se scaldă Garda de Mediu în ultimul timp ia forme dramatice, după ce Parlamentul a respins legiferarea reorganizării pusă la cale de comisarul general Marius Octavian Popa.


Printr-o hotărâre de Guvern, Garda de Mediu a fost "reorganizată" în structuri judeţene, iar comisarii riscau să fie daţi afară pentru a face loc pe statul de plată personalului administrativ necesar funcţionării după noua organigramă. Ba mai mult, comisarii-şefi deveniseră ţinta unui proces cu o evidentă nuanţă politică, ce nu mai avea nici o legătură cu activitatea profesională. Întreaga nebunie care a afectat substanţial activitatea instituţiei care are sarcina de a ne păzi mediul nu avea decât o singură explicaţie logică: o epurare politică, dublată de un interes exacerbat de control al bugetelor de achiziţii de la centru.


REVOLTå MOCNITÅ. Ca urmare a întregii situaţii, Garda de Mediu a concediat mai mult de 50 de oameni în ultimele 6 luni de zile şi tot atâţia angajaţi au fost obligaţi să opteze pentru transferuri către alte judeţe decât cele de reşedinţă, fără respectarea legislaţiei. În momentul de faţă, mai mulţi angajaţi l-au chemat în judecată pe comisarul general Marius Octavian Popa, iar DNA a primit patru denunţuri cu privire la manevrele făcute sau girate de acesta în fruntea Gărzii de Mediu. Mai multe memorii şi sesizări i-au fost adresate şi ministrului Mediului, Attila Korodi. O adevărată revoltă mocnită frământă Garda de Mediu, a cărei întreagă activitate a fost afectată de deciziile discreţionare ale comisarului general.


LA LOC COMANDA! Concret, angajaţii Gărzii de Mediu suferă acum de pe urma deja celebrei Hotărâri de Guvern 1224 din
1 noiembrie 2007, "de reorganizare" a instituţiei. Documentul a fost elaborat ca urmare a unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului (nr. 107/2007), care a permis toată această tevatură. Numai că Senatul a respins proiectul de lege de aprobare a OUG care ar fi legiferat toată tărăşenia.


Garda de Mediu riscă să intre într-un haos total, deoarece, prin respingerea de către Senat (cameră cu putere de decizie finală în acest caz – n.r.), hotărârea promovată de Octavian Marius Popa – la câteva luni după ce fusese numit ca urmare a strădaniilor Partidului Liberal – devine nulă. Concret, toată "reorganizarea" lui Popa a fost dată peste cap. Exceptând situaţia în care preşedintele Traian Băsescu ar întoarce la Senat proiectul de lege de aprobare a OUG 107/2007, Garda ar trebui să revină la structura de dinainte de marea "reformă" declanşată de Popa în toamna trecută.


Confirmări oficiale

Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din cadrul Senatului a respins proiectul lui Popa, invocând argumentele pe care le-aţi putut citi şi în "Jurnalul Naţional". "Acordarea de personalitate juridică judeţelor implică cheltuieli suplimentare, contrar prevederilor din nota de fundamentare", se arată în procesul-verbal al comisiei. Senatorii constată că se abandonează modelul european al administraţiei descentralizate la nivel regional, dar sunt atenţi şi la aspecte pragmatice, la fel de importante. "Prin schimbarea organigramei, Garda Naţională de Mediu va pierde certificarea ISO 9001, acordată în 2006 de TUV Turingen – Germania, pentru care s-au cheltuit 627.800 lei. Prin noua organizare, dispar persoanele juridice pentru care s-a acordat certificarea, iar aceasta se anulează. O nouă certificare ar putea dura ani de zile şi va costa foarte mult", descoperă senatorii României ceea ce presa scria de luni de zile. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 107/2007 a fost respins în Senat după ce a fost supus la vot în şedinţa din 20 februarie 2008. 32 de senatori au votat "împotrivă" şi doar 13 "pentru", astfel că, după promulgarea de către preşedintele Traian Băsescu, Garda de Mediu se va găsi într-o situaţie sensibilă: va trebui să se întoarcă la forma de organizare iniţială.


Activitate "gripată"

Activitatea Gărzii Naţionale de Mediu a fost una mult redusă în anul 2007 faţă de 2006. Pe plan general, se poate observa o diminuare de aproximativ 25 de procente la toţi indicatorii de performanţă, dar se poate constata şi o reducere substanţială la capitolul amenzi aplicate. Astfel, dacă în 2006, GNM a aplicat amenzi de peste 61 de miliarde de lei vechi, anul următor, cel în care conducerea a fost preluată de către Marius Octavian Popa, instituţia a "strâns" doar 32 de miliarde de lei vechi de la agenţii economici care nu respectă legislaţia de mediu. Rezultatele negative care demonstrează "griparea" activităţii se pot explica doar prin "reorganizarea" semnată de Popa, care a dus instituţia la un moment dat în incapacitatea de a aplica amenzi, pentru că noile formulare nu erau corect întocmite.

×
Subiecte în articol: special mediu popa garda garda mediu