x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Graficaturi de Mălăele

Graficaturi de Mălăele

de Eliza Dumitrescu    |    23 Sep 2007   •   00:00
Graficaturi de Mălăele

In cadrul intim al pizzeriei "Cuptorul cu Lemne", din Bulevardul Pache Protopopescu, indrăgitul actor Horaţiu Mălăele şi-a vernisat o nouă expoziţie de desene.

In cadrul intim al pizzeriei "Cuptorul cu Lemne", din Bulevardul Pache Protopopescu, indrăgitul actor Horaţiu Mălăele şi-a vernisat o nouă expoziţie de desene.

De la 13 şi 13 minute fix, dănd cu tifla ghinionului, admiratori, presă, colegi din breasla desenatorilor, actori au ţinut să fie alături de Mălăele intr-o ipostază a sa deloc inedită pentru cunoscători. Printre artiştii prezenţi i-am recunoscut pe Silviu Turculeţ, Costel Pătrăşcan, Mihai Stănescu, de data aceasta şi in ipostază de vorbitor, pe profesorul şi artistul vizual Ion Truică.

"Graficatura" este o colecţie de autoportrete, de portrete şi de nuduri din vasta sa colecţie de lucrări. Pictorul şi caricaturistul Horaţiu Mălăele a expus de-a lungul timpului peste 3.000 de caricaturi in 36 de expoziţii naţionale şi internaţionale.

Pe artist il inspiră in principiu orice fizionomie. Şi consideră că orice chip reflectă interiorul sufletesc al omului: "Conform vorbei romăneşti «ce ţi-e scris in frunte ţi-e pus», sunt convins că lăuntrul omului i se desluşeşte pe faţă". De aceea, consideră Mălăele că "e foarte greu să ii faci unui om o caricatură după poze, pentru că de obicei cănd omul face o poză se mai impopoţonează puţin, doreşte să arate un pic altfel decăt este el in realitate, doreşte să impresioneze. Işi compune un chip care să transmită ceva anume celorlalţi, posterităţii. Şi nouă ne este foarte greu să ne recunoaştem in pozele pe care le facem pentru buletin". Pentru reuşită, "in momentul in care iţi propui să ii faci o caricatură unui individ sau un desen care să il reprezinte, trebuie să-l cunoşti foarte bine pentru că desenul trebuie să muşte ceva şi din interiorul lui. Şi din felul lui de a fi, nu numai dintr-o dominantă facială, ci şi din felul lui de a exista profund". Avănd din teatru practica jocului cu fizionomiile umane, artistul ştie să surprindă detaliile esenţiale, semnificative ale unui chip ori ale unui corp. I-ar plăcea să deseneze mai mult, iar in economia strictă a unei zile, desenează de căte ori are răgazul să o facă. "Sunt intr-o permanentă luptă cu acest mare duşman care este timpul. Mi-ar face mare plăcere să desenez mai mult, să scriu mai mult, să citesc mai mult. Mi-ar plăcea să mă joc mai mult. Dar fiecare işi organizează viaţa după cum poate şi după cum i-a dat-o bunul Dumnezeu." Mălăele se distanţează de pura caricatură, lucrările sale fiind la graniţa a mai multe genuri: "Nu sunt un caricaturist in sensul clasic al cuvăntului. Eu am făcut mereu desen. De aceea mi-am permis să construiesc acest barbarism care dă numele expoziţiei: «Graficatura». Este ceva la graniţa dintre grafică şi caricatură".

Despre actuala expoziţie, profesorul şi artistul Ion Truică apreciază că exprimă "o scormonire a sinelui". Criticul remarcă seria de autoportrete "in diferite ipostaze, de o mare expresivitate, dar şi desenele ce trădează un dialog cu obsesiile lui feminine. Multe desene ipostaziază o serie de femei voluptoase, in diferite atitudini, niciodată vulgare, care reuşesc să infrunte atăt privirea omului de rănd, căt şi a omului de artă". Se remarcă, de asemenea, aplecarea desenatorului spre a obţine "o expresivitate maximă avănd un fond de ironie şi autoironie in tot ceea ce desenează şi interpretează. Din punctul acesta de vedere se diferenţiază de foarte mulţi pentru că sunt puţini cei care au curajul autoironiei", subliniază Ion Truică.

"Face parte din categoria foarte rară a creatorilor complecşi. Grafica sa este o faţetă a unei personalităţi artistice extraordinare. Domnul Mălăele desenează cu o dezinvoltură extraordinară, este un maestru al liniilor, un portretist precis cu o faimă bine cunoscută in răndul oamenilor de artă şi cultură, dar şi petru publicul larg. A făcut portrete de referinţă: Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Moraru. Primele sale caricaturi foarte cunoscute au fost cele ale unor oameni politici"

Ion Truică - artist vizual, scenograf, profesor universitar

×
Subiecte în articol: eveniment mălăele