Condamnat la 10 ani de inchisoare pentru trafic de droguri, intr-un dosar cu semne de intrebare, Radu Mezea face greva foamei de 28 de zile.
La doar 27 de ani, zilele lui Radu Mezea atarna greu intre peretii reci ai Penitenciarului de Maxima Siguranta Arad. Si-a citit de sute de ori sentinta care il condamna la 10 ani de inchisoare. El a fost acuzat de trafic si consum de droguri de mare risc. Radu sustine ca este nevinovat si de 28 de zile se hraneste cu glucoza si cu apa. A slabit opt kilograme.
Povestea lui Radu a inceput in luna martie a anului 2002. La acea vreme, baiatul era DJ la un club din Arad, orasul natal. Tocmai absolvise Facultatea de Istorie si Jurnalistica. A ales sa faca muzica pentru ca dintotdeauna i-a placut. La
5 martie, Radu este chemat la Politia Municipiului Arad pentru "o formalitate". Parintii lui Radu au aflat abia seara ca fiul lor a fost ridicat impreuna cu alti tineri si dusi la CZC-COA Timisoara (Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog).
|
VISE. Radu Mezea, pe vremea cand era doar
un tanar care iubea muzica
|
DIN MARTOR INCULPAT. A doua zi, parintii au plecat la Timisoara. Acolo li s-a spus ca fiul lor este retinut pentru o simpla declaratie. Desi erau insotiti de avocat, acestuia nu i s-a permis sa intre la baiat decat la 24 de ore de la retinere. In tot acest timp, declaratiile si-au urmat cursul. Alaturi de Radu au mai fost retinuti inca 16 tineri. 13 au fost eliberati a doua zi. In schimb, Radu si alti trei tineri au ramas in arestul Politiei. Atunci au aflat si parintii ca fiul lor a devenit suspect pentru trafic si consum de droguri. Pana la sfarsitul lunii aprilie, tanarul din Arad a ramas in arestul Politiei Timisoara. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a pornit actiunea penala impotriva celor patru tineri retinuti la 5 martie.
CONDAMNAT PENTRU TRAFIC. Radu povesteste ca in seara retinerii i s-au dat trei sanse pentru a fi eliberat. Anchetatorii voiau sa stie cine se ocupa de traficul de droguri. Tanarul a recunoscut ca a consumat ocazional droguri, dar sustine ca nu a comercializat stupefiante. "Procurorul stia ca eu nu sunt vinovat. A cerut sa dau declaratii despre alte persoane. Nu era datoria mea sa fac acest lucru, nu era meseria mea, nu mi-a permis educatia", sustine Radu. Avocatul Pasca Viorel, care l-a reprezentat pe Radu, afirma: "Este adevarat ca, in cursul urmaririi penale, pentru ca asa i-a spus procurorul ca e mai bine sa recunoasca, el ar fi recunoscut si ca a consumat o data sau de doua ori droguri. Ce pot sa spun cu certitudine este ca Radu nu facea parte din grupul celor patru persoane care se ocupau cu aprovizionarea pietei". Dupa o luna de arest, petrecuta in Timisoara, baiatul a fost transferat la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Arad. Capul de acuzare pentru Radu: savarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc si consum de droguri, prevazute de Legea 143/2000, privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, publicata in Monitorul Oficial. Antal Norbert Cristian este singurul, dintre cei patru tineri retinuti, care a fost prins in flagrant cu 99,80 grame de canabis. Antal a confirmat ulterior ca este consumator de stupefiante. Mai mult, el a recunoscut comercializarea drogurilor pe care le aducea din Ungaria.
"PEDEAPSA DE 10 ANI ESTE DIABOLICA". Dupa un an de la arestare se pronunta sentinta Tribunalului Arad. Radu Mezea a primit trei ani de inchisoare. Dintre cei patru, pedeapsa tanarului din Arad a fost cea mai mica. Radu Mezea sustine ca anchetatorii l-au avertizat atunci ca ii vor da 10 ani de inchisoare. "Procurorul mi-a promis ca, daca imi pun ambitia cu el, imi da 10 ani", povesteste baiatul. Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a cerut anularea sentintei date de Tribunalul Arad pe motiv ca pedepsele sunt prea blande. Curtea de Apel Timisoara s-a pronuntat in ianuarie 2004 - Radu Mezea este condamnat la 10 ani de inchisoare. Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut pedeapsa. Avocatul Dan Ioan, care l-a reprezentat pe Radu la Bucuresti, a declarat ca "pedeapsa de 10 ani este de-a dreptul diabolica. Pentru dovezile care existau la dosar, pedeapsa de trei ani era mai mult decat satisfacatoare".
DROGURI-FANTOMA. Acuzarea lui Radu Mezea s-a bazat pe o singura declaratie. Cea a unui alt inculpat. Antal Norbert a afirmat ca Radu i-a cerut in februarie 2002 10 pastile de Ecstasy pentru consum propriu.
Casa lui Radu Mezea a fost perchezitionata la inceputul lunii martie. Politia nu a gasit nimic. Dovada sta procesul-verbal incheiat in urma perchezitiei. Traficul de droguri presupune insa existenta obiectului material. Gheorghita Mateut, doctor in Drept Penal la Universitatea Babes Bolyai, sustine: "Nu poate fi analizata existenta infractiunii in absenta obiectului material. Fara obiectul material nu se pot stabili particularitatile calitative ale substantei. Or, daca nu s-a gasit obiectul material asupra celui in cauza ori nu s-a facut dovada ca acesta a avut acces la particularitatile calitative ale substantei, cum sa incadrezi asta dintr-o data in droguri de mare risc?". Un alt aspect care a atras atentia magistratilor este un pachet, care continea 10 pastile de Ecstasy si pe care acelasi Norbert spune ca i l-a lasat lui Radu. Acesta povesteste ca intr-una din serile de la club l-a rugat pe Radu sa dea pachetelul unui alt tanar. Acum, Radu sustine ca a primit cutiuta, dar ca nu a stiut de existenta pastilelor. Mezea povesteste insa ca in seara anchetei, sub presiunea organelor de cercetare, a afirmat ca stia ce se afla in pachet si ca el doar l-a inmanat lui Orban Paul. Chiar daca, in fata instantei, el si-a sustinut nevinovatia, afirmand ca nu a stiut nici un moment ca pachetelul continea stupefiante, magistratii au luat in considerare declaratia pe care tanarul a
dat-o in seara arestarii: "Prin declaratia din dosarul de urmarire penala, inculpatul Mezea Radu precizeaza: «Antal Norbert a trecut pe la clubul la care lucram si mi-a lasat o cutiuta ce continea 10 pastille de Ecstasy pe care trebuia sa i-o dau lui Orban Paul»". Avocatul tanarului din Arad afirma ca "el nu facea parte din grupul respectiv, nu a avut activitati de plecare in Ungaria, nu a avut activitati de desfacere catre mai multe persoane, o singura data a transmis de la un alt inculpat catre un alt inculpat un pachet in care el spunea ca nu cunostea ce este. Antal nu spune ca el stia, spune doar ca i-a lasat pachetul sa-l transmita altuia. In pachet erau vreo 10 pastile de Ecstasy, deci nu era o cantitate mare". Radu a cerut insa, in repetate randuri, sa i se ia probe de sange, care sunt obligatorii intr-o sentinta bazata pe consum de droguri de mare risc. In cazul lui, nu s-au luat probe de sange. "Aceasta este o alta deficienta majora, pentru ca daca este acuzat de consum, atunci o analiza de sange nu mai este facultativa, ci obligatorie. De fapt, Legea 143/2000 prevede expres ca este absolut obligatorie obtinerea probelor biologice", explica Mateut Gheorghita, doctor in Procedura Penala.
"EXAGERAREA JUSTITIEI". Asupra lui Radu Mezea nu s-au gasit droguri. Desi a fost acuzat pentru 20 de pastile de Ecstasy, ele nu au fost gasite niciodata. Nu i s-au luat probe de sange. Singura proba impotriva lui este marturia celuilalt inculpat, Antal Norbert. Radu Mezea nu a avut antecedente penale, a avut caracterizari pozitive de la profesorii din facultate. Aradul s-a mobilizat pentru Radu. Mama baiatului strange semnaturi pentru fiul ei. "Vreau sa-mi salvez copilul din groapa in care a cazut nevinovat", spune femeia. A adresat un memoriu Ministerului Justitiei. Avocatul lui Radu a afirmat: "Acest tanar este victima unei exagerari a Justitiei, care, atunci cand prinde cate un nenorocit din asta, il arde de nu se vede". Radu Mezea a ispasit trei ani de inchisoare. A trecut si prin Jilava. Are doar 27 de ani si a imbatranit. Regimul de detentie si-a lasat amprenta asupra lui.
FARA RECURS IN ANULARE
|
Singura sansa a lui Radu Mezea este gratierea personala. Asta, pentru ca, prin Legea nr. 577/2004, a fost eliminat recursul in anulare, care era singura cale de atac extraordinara. Recursul in anulare a fost eliminat din sistemul nostru judiciar, ca un raspuns la un imperativ al Consiliului Europei. Recursul de anulare era o cale de atac care nu era conferita partilor, ci numai procurorului general. Astfel, noi astazi nu mai avem o cale de atac extraordinara care sa aiba efectul de casare a unei hotarari definitive si irevocabile. Chestiunea este inedita pentru dreptul nostru, pentru ca, de fapt, Consiliul Europei nu a pretins Romaniei sa elimine pur si simplu aceasta cale de atac, ci sa o ajusteze, astfel incat ea sa fie compatibila cu normele europene. Adica sa existe niste conditii stricte, sa nu se poata redeschide oricand o cauza in care a fost data o hotarare definitiva si irevocabila; si mai ales sa fie accesibila partilor.
|
DURITATE
|
Judecatorul Ion Dinca, fostul presedinte al Tribunalului Timis, este cel care a dat sentinta de 10 ani in cazul Radu Mezea. Este cunoscut drept unul dintre cei mai buni profesionisti ai Justitiei banatene. Mai mult, de-a lungul timpului, magistratul a intrat in atentia opiniei publice si datorita unor sentinte judecatoresti extrem de dure, cu ani grei de inchisoare, in special pentru fapte de evaziune fiscala, contrabanda, trafic de droguri, viol etc. (Tiberiu Kiss)
|