x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul taie, ca să dea la servicii. Mari instituții de stat, fără bani de salarii. Plățile se fac din rezerva pentru urgențe

Guvernul taie, ca să dea la servicii. Mari instituții de stat, fără bani de salarii. Plățile se fac din rezerva pentru urgențe

de Ion Alexandru    |    31 Oct 2023   •   08:00
Guvernul taie, ca să dea la servicii. Mari instituții de stat, fără bani de salarii. Plățile se fac din rezerva pentru urgențe

Situația tensionată de la nivel internațional a abătut atenția opiniei publice de la o serie de mișcări pe care Guvernul României le-a făcut, în ultima săptămână, în privința unor alocări bugetare suplimentare pentru o serie de instituții. Patru astfel de hotărâri de guvern au fost adoptate în ședința Executivului din data de 27 octombrie, când, din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, au fost scoase 91,1 milioane de lei.

SPP este unul dintre beneficiarii acestor bani, iar alocarea suplimentară are drept scop „asigurarea necesarului de finanțare de la bugetul de stat pentru plata unor drepturi de natură salarială”. Alți bani au plecat către Serviciul de Informații Externe, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Parchetul General.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1021 din 27 octombrie 2023, Cabinetul Ciolacu a aprobat suplimentarea bugetului pe anul 2023 al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), instituție care se ocupă cu paza demnitarilor, cu 30 de milioane de lei, din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la Capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, Titlul „cheltuieli de personal”.

Conform acestui HG, suma de 30 de milioane de lei reprezintă „credite de angajament și credite bugetare, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat pentru plata drepturilor salariale”. SPP va răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale, a sumelor alocate, iar sumele rămase neutilizate se vor restitui la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului până la finalul anului 2023.

Actul administrativ mai precizează că se autorizează Ministerul Finanțelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, mențiunile corespunzătoare în structura bugetului de stat și în volumul și în structura bugetului Serviciului de Protecție și Pază pe anul 2023.

 

Parchetul General și Ministerul Mediului primesc, de asemenea, bani în plus

 

Interesant este că, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, unde s-a aflat în consultare publică, proiectul acestei hotărâri de guvern, nu se regăsește Nota de Fundamentare, pentru a înțelege de unde a apărut „gaura” de 30 de milioane în bugetul SPP, la capitolul „drepturi salariale”. Asta, în condițiile în care, în aceeași manieră, Guvernul a suplimentat, din aceeași sursă, bugetele altor trei instituții, dar pentru care au fost publicate notele de fundamentare.

Astfel, prin HG 1014/2023, a fost suplimentat din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului bugetul Ministerului Public, cu suma de 15.700.000 de ei credite de angajament și credite bugetare, sumă destinată angajării și achitării plăților restante înregistrate în execuția anului 2023 privind plata ajutorului public judiciar, precum și finanțării cheltuielilor de această natură până la finalul anului 2023. În Nota de Fundamentare se arată că trebuie plătite onorariile avocaților din oficiu în faza de urmărire penală, fiind vorba atât despre plățile restante, cât și despre plățile necesare până la sfârșitul anului.

Apoi, prin HG 1018/2023, a fost suplimentat, din Fondul de Rezervă al Guvernului, bugetul Ministerului Mediului cu 45 de milioane de lei, pentru plata unor drepturi de natură salarială. În Nota de Fundamentare se arată că, între 2017 și 2023, mai mulți angajați ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au obținut hotărâri judecătorești definitive privind recalcularea retroactivă a drepturilor salariale. Valoarea totală a acestor obligații se ridică la 70 de milioane de lei, însă, „având în vedere contextul macroeconomic, ANAM a solicitat alocarea sumei de 45 de milioane de lei”.

 

Și SIE a încasat 400.000 de lei

 

O altă instituție care beneficiază de suplimentarea bugetului este Serviciul de Informații Externe (SIE). Prin HG 1020/2023, Executivul a alocat, din Fondul de Rezervă bugetară, suma de 400.000 de lei pentru plata unor drepturi de natură socială.

În Nota de Fundamentare se precizează că, „având în vedere evoluția execuției bugetare pe anul 2023, la nivelul SIE se constată necesitatea asigurării fondurilor pentru achitarea unor obligații de plată a căror amânare ar contribui la afectarea drepturilor pentru anumite categorii de beneficiari”, cum ar fi drepturile sociale finanțate la Capitolul „Asigurări și Asistență Socială”. „Ținând cont că drepturile în cauză se achită în prima jumătate a fiecărei luni, pentru îndeplinirea în termenul prevăzut de regulamentele în vigoare a tuturor operațiunilor privind distribuirea creditelor bugetare și repartizarea acestora, este necesară urgentarea demersurilor de a asigura fondurile aferente pentru lunile noiembrie și decembrie”, se arată în acest document.

 

Mai multe proiecte de HG, care vizează suplimentarea cu 1,8 miliarde de lei, se află în așteptare

 

Se află, la acest moment, în pregătire, mai multe hotărâri de guvern care vizează suplimentarea de la Fondul de Rezervă a bugetelor mai multor instituții publice, a căror valoare cumulată depășește suma de 1,8 miliarde de lei. MAE cere 77 de milioane de lei, la care se adaugă încă 7,56 milioane de lei pentru plata obligațiilor ce decurg din angajamentele legale, respectiv în vederea plății unei tranșe aferente contribuției anuale a României la un program european. 

MAI cere 395 de milioane de lei pentru plata unor drepturi de natură salarială și 560 de milioane de lei pentru plata unor drepturi de natură socială. Ministerul Justiției cere, pentru Autoritatea Națională a Penitenciarelor, suplimentarea bugetului cu aproape 400 de milioane de lei.

De asemenea, Societatea Română de Televiziune solicită suplimentarea bugetului cu 295 de milioane de lei, iar Camera Deputaților vrea de la Fondul de Rezervă 26 de milioane de lei pentru achitarea unor drepturi de delegare a personalului, în vederea acordării sumelor forfetare. Secretariatul General al Guvernului vrea suplimentarea bugetului cu 333,31 de milioane de lei, iar SRI solicită 6.250.000 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: guvern buget spp suplimentat fond rezerva