În vederea realizării noului stadion din Brașov se va trece la demolarea clădirilor existente și construirea altora în jurul suprafeței de joc existente. Terenul de fotbal se va păstra, iar pentru o vizibilitate mult mai crescută față de situația actuală, clădirile noi vor fi realizate mult mai aproape de teren.
Arena actuală se va demola
La nivelul municipiului Brașov infrastructura pentru practicarea sportului de masă (inclusiv fotbal) este deficitară, mai ales având în vedere că în Zona Metropolitană Brașov sunt înregistrate un număr de 313 asociații și cluburi (în creștere cu 26% față de 2015), se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern pregătită de Ministerul Dezvoltării pentru aprobarea investiției. Din acestea, un număr de 230 de cluburi și asociații sportive activează în municipiul Brașov, inclusiv de fotbal. Actualul stadion, cu o capacitate de 8.800 de locuri, fiind cel mai mare stadion al municipiului Brașov. Potrivit expertizelor tehnice realizate de municipalitate, la toate clădirile care compun arena s-au constatat deficiențe majore ale structurii de rezistență și degradări vizibile, impunându-se demolarea integrală a acestora și realizarea unor construcții noi, la standardele și normativele în vigoare.
Printre cluburile de fotbal ce pot beneficia de acest proiect se numără CSM Corona Brașov, SR Municipal, ACS Kids Tâmpa, ACS Colțea 1920 Brașov, ACS Steagul Roșu Brașov, Asociația Județeană de Fotbal Brașov, clubul sportiv școlar CSS Brașovia, precum și loturile naționale de fotbal ale României, la diferite categorii de vârstă, care desfășoară meciuri sau antrenamente.
Ce stadioane noi vor apărea
Pe lângă cele 11 stadioane construite până în prezent, CNI va mai construi, în perioada următoare, opt stadioane, pentru care se vor aloca bani de la bugetul de stat, inclusiv cel de la Brașov.
- În luna martie a acestui an Guvernul a aprobat construirea unei arene multifuncționale, al cărei beneficiar va fi Clubul Sportiv Dinamo București. Arena stadionului va avea 25.059 de locuri. Prin proiect, se prevede și realizarea unui spațiu expozițional, care va găzdui evenimente culturale, expoziții temporare, precum și o expoziție permanentă în care vor fi expuse trofeele clubului, dar și a unui heliport în vederea aterizării aeronavelor SMURD, cu acces către Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Durata de execuție este de 25 luni, iar valoarea totală a investiției este estimată la suma de 854,57 de milioane de lei.
- În luna septembrie a acestui an Executivul a aprobat construirea Stadionului Gheorghe Hagi în municipiul Constanţa, cu o capacitate de 18.000 de locuri. Valoarea contractului este de peste 490 de milioane de lei şi are o durată de proiectare şi execuţie de 28 de luni.
- Tot în septembrie a fost aprobată construirea Stadionului Nicolae Dobrin în Piteşti, judeţul Argeş care va avea capacitatea de 15.200 de locuri. Pe lângă stadion, va fi realizat şi Centrul de copii şi juniori FC Argeş şi vor fi construite spaţii de antrenament pentru sporturi conexe, precum lupte, box, judo, karate, spaţii de birouri, de parcare, comerciale şi de expunere. Valoarea contractului este de circa 372 de milioane de lei, cu o durată de proiectare şi execuţie de 43 de luni.
- În luna august Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire Complex Sportiv - Obiectiv 1, municipiul Oradea”. Complexul este alcătuit din 5 obiective de investiție, care se vor realiza etapizat. Primul obiectiv este stadionul de fotbal, cu o capacitate de 16.291 de locuri. Durata de execuție a obiectivului este de 24 de luni, iar valoarea investiției este de 472,91 de milioane de lei.
- Și la Hunedoara se va construi un stadion nou, care va purta numele fostului fotbalist Mișa Klein. Contractul pentru construcția unui nou stadion în Hunedoara a fost scos la licitație publică în vara anului 2023, iar pentru mai multe luni licitația a fost suspendată. El va avea o capacitate de 10.100 de locuri și are un cost estimat de 200 de milioane de lei.
- În septembrie 2023 a început construcția unui nou stadion în Târgoviște. El va avea o capacitate de 12.012 locuri și un cost de circa 250 de milioane de lei. Arena va îndeplini toate condițiile necesare pentru a găzdui partide de fotbal din prima ligă, din competițiile europene, meciuri ale naționalei, dar și festivaluri și concerte.
- În noiembrie 2023 au fost aprobați indicatorii pentru Stadionul Timișoara. Stadionul are o valoare avizată de 836,9 milioane de lei (45 de milioane de euro), va dispune de 30.000 de locuri în tribune și va putea găzdui și alte tipuri de evenimente, non-sportive, de tipul spectacolelor sau concertelor.
Arena Națională, încasări de un milion de euro în 2023
Primarul general al municipiului București, Nicușor Dan, a declarat la sfârșitul anului trecut că Arena Națională, cel mai mare stadion din țară cu o capacitate de peste 55.000 de locuri, a generat încasări de aproximativ un milion de euro din cele 39 de evenimente organizate în cursul anului 2023. Aceste evenimente au inclus 27 de meciuri de fotbal, majoritatea ale echipei de FCSB în calitate de gazdă, și alte evenimente notabile, precum cele două concerte ale trupelor Depeche Mode și Guns N’ Roses.