x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Legile natalității: Cum vor aleșii și guvernanții să crească populația României

Legile natalității: Cum vor aleșii și guvernanții să crească populația României

de Monica Cosac    |    12 Iun 2023   •   07:15
Legile natalității: Cum vor aleșii și guvernanții să crească populația României

Parlamentarii și guvernanții se întrec în inițiative legislative prin care vor să îi determine pe români să facă mai mulți copii. Indemnizații lunare pentru familiile cu mai mult de doi copii, stimularea construcției de creșe și grădinițe în parteneriat public-privat și acordarea unei mese calde tuturor elevilor din învățământul de stat este rețeta pentru creșterea natalității, propusă de un grup de deputați PNL, într-un proiect de lege înregistrat la Parlament.

Tot în sprijinul familiilor cu mulți copii vine și proiectul de hotărâre pus în dezbatere, la finalul săptămânii trecute, de Ministerul Familiei. Potrivit acestuia, părinții care au în întreținere cel puțin trei copii vor primi Cardul Familiei Numeroase, card cu care vor putea obține reduceri la cumpărături în magazine, locuri pentru distracție, transport, restaurante sau librării. Cardul pentru reduceri este doar una dintre cele 10 propuneri legislative pe care le pregătește Ministerul Familiei pentru susținerea familiilor și creșterea natalității. 

 

Inițiativa legislativă „privind stimularea creşterii natalităţii, sprijinirea copilului şi familiilor în România”, pusă săptămâna trecută pe masa senatorilor de un grup de 35 de deputați liberali, conține trei propuneri care, potrivit inițiatorilor, au rolul de a stopa declinul demografic al țării. 

„Criza demografică este una dintre cele mai severe provocări pe termen mediu și lung cu care se confruntă țara noastră. Pe acest fond, piața forței de muncă și sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate în viitor. Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus între cele două recensăminte din 2011 și 2021 cu 1,1 milioane de locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de 1 an au înregistrat o scădere de 18%; copiii mai mici de 5 ani - o scădere de 8,4%, iar copiii mai mici de 10 ani - o scădere de 5,7%”, spun aceștia în expunerea de motive a proiectului de lege, precizând că scăderea constantă a populației în ultimii ani are consecințe negative pe toate planurile.

În perioada 1990-2021, „populația României a pierdut 4,16 milioane de locuitori, respectiv 17,9%, acest lucru fiind dramatic și necesitând reacții imediate”, precizează autorii proiectului de lege. 

 

Este nevoie de adoptarea unor măsuri urgente pentru stabilizarea demografică a României, deoarece în intervalul următor va ieși la pensie generația „decrețeilor”, spun parlamentarii. 

Încă două salarii minime, lunar, celor cu 5 copii

Astfel, prima dintre cele trei măsuri propuse este acordarea unei indemnizații lunare - neimpozabilă și nesupusă executării silite - părinților care au în îngrijire trei sau mai mulți copii cu vârste de până la 18 ani. Sumele propuse vor fi calculate în funcție de salariul minim net: 

  • echivalentul unui salariu minim pe economie pentru trei copii;

  • 1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;

  • două salarii minime nete pentru cinci copii;

  • 2,5 salarii minime nete pentru șase sau mai mulți copii.

Ajutorul financiar ar urma să fie acordat tuturor românilor cu domiciliul în țară, care îndeplinesc criteriile legate de numărul de copii, cu condiția ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora, iar copiii să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani.

Mai multe creșe și grădinițe și „masă caldă” pentru toți elevii

Cea de-a doua măsură propusă vizează construirea și modernizarea creșelor și grădinițelor în sistem public-privat, pentru că unul dintre motivele pentru care familiile tinere amână decizia de a avea copii este lipsa creșelor în apropiere. Pentru suplinirea deficitului, proiectul prevede posibilitatea concesionării terenurilor aferente pe o perioadă de 49 de ani, scutirea de impozit pe o perioadă de cinci ani a firmelor implicate în aceste parteneriate cu autoritățile locale și asigurarea utilităților de la bugetele locale.

O a treia măsură este extinderea programului-pilot „O masă caldă la școală”, care în prezent cuprinde 450 de unități de învățământ, la toate școlile din țară. Inițiatorii au stabilit și un grafic în acest sens, astfel încât toți elevii să aibă asigurată masa caldă începând din anul școlar 2035-2036. 

Cardul Familiei Numeroase va ajunge la peste 200.000 de familii

La finalul săptămânii trecute, pe site-ul Ministerului Familiei a fost pus și proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului Național Anual Cardul Familiilor Numeroase din România.

„Cardul Familiei Numeroase este conceput ca fiind un instrument nefinanciar de suport al familiei, fiind un element de identificare al familiilor numeroase şi compensează o parte din cheltuielile familiale prin reduceri de preț acordate de instituții publice şi private. Beneficiarii/Beneficiarul vor/va primi reduceri în diverse domenii, cum ar fi: cultură, educație, sport, recreere, sănătate, alimentație, transport, îmbrăcăminte și încălțăminte, papetărie, produse de igienă, servicii”, se arată în referatul care însoțește propunerea. 

Practic, chiar din 2023 vor fi emise anual maximum 226.400 de astfel de carduri, care vor ajunge la „Părinții/Părintele cu cel puțin 3 copii aflaţi în întreţinerea acestora/acestuia şi care conviețuiesc”.

10 propuneri legislative, pregătite de Ministerul Familiei

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat încă din luna martie că  pregătește un set de propuneri legislative menit să încurajeze cuplurile să facă mai mulți copii.

Pe lângă cardul de reduceri pentru familiile numeroase, pachetul de măsuri guvernamentale cuprinde și: 

 -  reducerea TVA la 5% pentru produsele destinate creșterii copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă); 

  • vouchere de 1.500 de lei pe lună pentru after-school, creșă sau grădiniță, pentru familiile cu venituri de maximum două salarii medii nete pe economie;

  •  vouchere „Materna” în valoare de 2.500 de lei pentru achitarea consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate; 

  • reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase; 

  • asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an, în cazul mamelor care se întorc la job din concediul de creștere a copilului;

  • program flexibil de muncă pentru părinți;

  • voucher de 1.500 de lei pentru tratamente stomatologice la copii;

  • sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate ș.a

  • Concurs Național de Proiecte Pentru Familie.

×