x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul a reușit să blocheze Fondul Funciar

Guvernul a reușit să blocheze Fondul Funciar

de Diana Scarlat    |    14 Mai 2021   •   06:35
Guvernul a reușit să blocheze Fondul Funciar

Alianța de la guvernare își mai demonstrează încă o dată stângăcia, prin blocarea procesului legat de Fondul Funciar. Funcția de Secretar General al Prefecturii a fost introdusă în Codul administrativ în luna februarie, anul acesta, dar Guvernul a uitat să-i numească pe cei care ar trebui să semneze actele de proprietate. Astfel, de trei luni nu se mai emit certificate de proprietate, în niciun județ din țară, iar procesul legat de Fondul Funciar este totalmente blocat. Lipsa Secretarilor Generali din Prefecturi a blocat și procesul de cadastrare, pentru care România ar trebui să absoarbă fonduri europene.

 

Scandalurile interminabile legate de sinecuri pentru clientela partidelor care-și împart puterea se extinde și asupra prefecturilor, unde nu s-a terminat încă procesul de împărțire a funcțiilor de Secretar General. Această problemă aparent banală stă la baza unui blocaj major. Românii care au făcut tranzacții imobiliare în ultimele luni nu pot intra în posesia caselor sau a terenurilor, pentru că nu are cine să le semneze. Întârzierea numirii secretarilor generali din prefecturi afectează grav administrația locală. Conform statutului, cei care acum lipsesc, pentru că nu au fost numiți de Guvern, ar fi trebuit să asigure secretariatul comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, în calitate de secretar al comisiei județene. Problema nu este doar a celor care au tranzacționat proprietăți, ci și a multor români care și-au rezolvat anumite nereguli din actele de proprietate – frecvente în mediul rural, din cauza suprapunerii unor planuri cadastrale, în ultimii 30 de ani. 

 

Actele de proprietate mai așteaptă

Neavând certificate de proprietate, cei lăsați să aștepte nu-și pot plăti nici impozitele pe terenuri și clădiri, ceea ce afectează bugetele locale, în această perioadă, în care oricum sunt mari probleme legate de investiții, în sute de localități. „Aștept de un an decizia pentru corectarea actului de proprietate. Cineva a făcut o greșeală în documente și a trebuit să cer rectificare. După ce că m-au pus pe drumuri de nu mai știu câte ori, acum s-a rezolvat problema, dar nu pot să ridic certificatul de proprietate, pentru că nu are cine să-l semneze”, spune un proprietar de teren din județul Prahova. În situația lui sunt sute de români din toate localitățile din mediul rural. Nu este un caz singular. „Sunt astfel de probleme legate de erori din actele de proprietate. Noi le rezolvăm frecvent, după ce oamenii vin să ceară rectificarea. Mulți nici nu își dau seama că sunt probleme în actele lor de proprietate decât atunci când vor să vândă un teren, când vor să facă o succesiune sau când vor să facă un cadastru. De aceea sunt proceduri simplificate prin care se fac rectificările, apoi se emit certificatele de proprietate. Mai sunt și cazuri care se rezolvă în instanță”, explică un primar de comună din județul Dâmbovița. Funcționarii din prefecturi sunt, însă, optimiști, sperând că Executivul își va aminti, în scurt timp, de secretarii cărora le-au dat foarte multe atribuții. „Toate prefecturile au ridicat acest problemă. Nu s-au numit nicăieri, încă. Din acest motiv, tot procesul legat de fondul funciar este blocat. Sperăm să se rezolve cât mai curând. Soluția este să preia dreptul de semnătură șeful serviciului juridic”, explică reprezentantul unei prefecturi.

 

Atribuțiile sinecuriștilor de care a uitat coaliția

În februarie, Codul administrativ (OUG 57/2019) a fost modificat prin OUG 4/2021, care trece funcțiile de prefect și subprefect din categoria înalților funcționari publici în cea a funcțiilor de demnitate publică, dar adaugă și funcția de secretar general al instituției prefectului. Prin HG 66/2021, au fost stabilite atribuțiile secretarului general din prefecturi: va asigura stabilitatea funcţionării instituţiei prefectului, continuitatea conducerii şi va realiza legăturile funcţionale între compartimentele instituţiei prefectului; va sprijini activitatea prefectului în exercitarea atribuțiilor privind verificarea legalității actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local și ale primarului; va coordona structura/ structurile de specialitate prin care se realizează atribuțiile privind verificarea legalității actelor de către prefect; va elabora proiectul regulamentului de organizare și funcționare a instituției prefectului, pe care îl supune spre aprobare prefectului; va asigura transmiterea către persoanele interesate a ordinelor prefectului cu caracter individual; va monitoriza primirea, distribuirea corespondenței și va urmări soluționarea acesteia, în termenul legal. De asemenea, va elabora studii și rapoarte cu privire la aplicarea actelor normative în vigoare, pe care le prezintă prefectului și va asigura transmiterea ordinelor prefectului cu caracter normativ către ministerul care coordonează instituția prefectului și publicarea în monitorul oficial local al județului ori al municipiului București, precum și pe pagina de internet a instituției prefectului. Practic, toate aceste activități sunt acum blocate. Tot secretarul general al prefecturii trebuie să îndrume și secretarii generali ai unităților administrativ-teritoriale și ai subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor – deci nici primăriile nu funcționează, până la numirea secretarilor din prefecturi. 

 

Alte atribuții ale secretarilor care lipsesc

Aceiași secretari gestionează și urmăresc îndeplinirea măsurilor dispuse de către prefect cu privire la realizarea sarcinilor rezultate din actele normative în vigoare; urmăresc modul de realizare a fluxului de informare-documentare în domeniile de activitate specifice instituției prefectului; înaintează către prefect propunerile cu privire la organizarea și desfășurarea circuitului legal al lucrărilor, fac informarea documentară, primirea și soluționarea petițiilor, precum și arhivarea documentelor; aprobă eliberarea de extrase sau copii de pe acte din arhiva instituției prefectului, cu excepția celor care conțin informații clasificate; urmăresc îndeplinirea măsurilor dispuse de prefect; îndeplinesc și alte atribuții prevăzute de lege sau sarcini date de către prefect. 

 

Se pot pierde sume colosale

Întârzierea afectează și Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), cu termen de finalizare în 2023. Pentru înregistrarea gratuită a imobilelor și terenurilor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară s-au alocat sume uriașe: 900 de milioane de euro din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și 312 de milioane de euro fonduri europene, plus asigurarea părții de cofinanțare din partea unităților administrativ-teritoriale, adică peste 1,2 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: fondul funciar