x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

de Sînziana Stancu    |    27 Iun 2011   •   12:33
Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

Primul test despre produsul viitorului ce va hrani populatia palnetei, din ce in ce mai numeroasa, ar putea fi facut in cel mult un an, afirma cercetatorii olandezi care lucreaza de zor in eprubeta la inmultirea celulelor stem ale bovinelor si transformarea lor in celebra chiftea hipercalorica, criticata mai ales din cauza obezitatii de care este acuzata ca o provoaca. Dar olandezii nu se lasa intimidati de asemenea critici si sunt convinsi ca vor face o inventie buna si de succes, la fel cum este si hamburgerul "traditional', argumentand ca populatia globului "va exploda' in curand si nu vom mai putea creste suficiente animale pentru a hrani toate gurile. In plus, daca experimentul lor va reusi, acesta va deschide calea inmultirii carnii si a altor animale de carne, ca oaia, porcul sau pasarile.


Initiatorul si coordonatorul proiectului produsului denumit "carne in vitro' este profesorul de fiziologie Mark Post, de la Universitatea Maastricht. "nu vad nici o alta posibilitate pe care sa ne putem baza pe septelul traditional in urmatoarele decenii', afirma Post, citat de publicatia britanica Daily Mail. El explica in continuare care este procesul obtinerii bucatelelor tocate de carne din celulele stem :
1. Se preleveaza un esantion de celule stem de la o vaca sanatoasa;

2. Se extrag 10.000 de celule stem din esantion;

3. In conditii de laborator, aceste celule de divid si rezulta astfel milioane de celule, care cresc intr-un recipient special (ca o farfurie mica);

4. Celulele musculare "tinere' care se formeaza sunt crescute "sub tensiune', pe un dispozitiv gen "shela', care le intinde ca sa se formeze astfel fibrele musculare;

5. Dupa ce au crescut, fibrele musculare astfel rezultate sunt tocate si transformate in ... hamburgeri.

Cercetatorii olandezi "recidiveaza' acum cu carnea de vita. In 2009, specialistii de la aceeasi universitate, au produs, prin aceeasi metoda, carne de porc. In cazul acestui produs, ei au recunoscut ca i-a lipsit savoarea "originalului', iar culoarea carnii "in vitro' batea mai degraba spre gri si avea textura calamarului. Nici americanii nu s-au lasat mai prejos si au produs intr-un laborator din new York fileuri de peste, folosind celule stem prelevate din tesut muscular de caras. Cercetatorii promit ca vor perfectiona si gustul carnii "de cultura', astfel incat acesta sa semene cat mai fidel cu cel al carnii naturale.

Specialistii estimeaza ca, la nivel mondial, consumul de carne se va dubla in pana in 2050, din cauza inmultirii populatiei. Olanda este deja liderul mondial al productiei de carne artificiala, iar guvernul olandez a investit in cercetare in acest scop aproximativ 2 milioane de euro. Cercetatorii olandezi care fac acum testul hamburgerului prevad ca acest produs va face revolutie in industria alimentara si va fi cel care va rezolva problema hranei.

La randul lor, cercetatorii de la Universitatea Utrecht au calculat ca din zece celule stem ar putea rezulta aproximativ 50.000 de tone de carne in numai doua luni, iar un studiu realizat de specilistii de la Oxford arata ca procesul de producere a carnii in laborator necesita un consum de energie de 30% pana la 60% de ori mai redus decat cel traditional, care implica in primul rand cresterea animalelor. De asemenea, suprafata de teren afectata cresterii animalelor va scadea cu 98%, iar emisiile de gaze cu efect de sera vor fi cu pana la 95% mai reduse decat in cazul fermelor conventionale.

×