x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hayssam către Yassin: "Spuneai că «profesorul» este foarte supărat şi că te ameninţă şi-ţi spune că ne va închide şi că nu vom mai vedea soarele?"

Hayssam către Yassin: "Spuneai că «profesorul» este foarte supărat şi că te ameninţă şi-ţi spune că ne va închide şi că nu vom mai vedea soarele?"

30 Oct 2009   •   00:00
Gardianul publică o a doua scrisoare adresată de Omar Hayssam doctorului Mohammad Yassim în luna septembrie 2005. Conform sursei citate, această scrisoare nu a ajuns la destinatar fiind interceptată şi  depusă la dosarul de urmărire penală.

La şase luni de la arestare, Hayssam îşi pierde cumpătul şi îl imploră pe Yassin să livreze scrisorile "profesorului". Hayssam bănuieşte că Yassin l-a trădat şi îl întreabă dacă "profesorul" nu îl mai protejează. Omar îl întreabă pe Yassin care este motivul dorinţei sale de a părăsi România şi dacă aceasta decizie este luată la iniţiativa "profesorului".

"Mi-ai spus ca: «profesorului» nu-i mai pasa de tine (nu-ti mai acorda atentie) si ca relatia nu mai este precum a fost. De ce? Cred ca nu-mi spui nu este corect si ca nu-mi spui adevarul. Inseamna ca m-ai abandonat? Sa insemne ca «profesorul» m-a abandonat? Si ca promisiunile sale numai sunt valabile? Sa insemne ca voi fi o victima si voi ramane in inchisoare? De ce nu duci scrisorile mele «profesorului»? De ce nu esti sincer cu mine?"

"Procurorul imi cere sa dau o declaratie completa, anume declaratie (a tradus cuvantul in romana, dar l-a scris in limba araba). Nu stiu ce sa fac, nu stiu ce sa spun. Te rog sa indrepti lucrul repede, te rog. Nu vreau sa apar ca tradator pentru ca nu sunt tradator si tu stii si esti convins de faptul ca nu sunt un tradator si nu vreau ca «profesorul» sa se supere sau sa fie afectat. Vreau ca el sa stie ca sunt fidel si de incredere, precum mi-ai cerut sa fiu."

"[...] te rog sa vorbesti cu el cat poti de repede pentru a stabili o intalnire cu el si aceasta intalnire va fi benefica tuturor si trebuie sa spun ce s-a intamplat intre noi si ce mi-ai spus la intalnirile noastre ca sa stiu cum voi proceda pentru ca tu stii ca daca va ajunge ce mi-ai spus si mi-ai spus mie avocatilor (?!!! - s-a exprimat gresit in limba araba) va fi o mare problema si va ajunge la mass-media. Trebuie sa stiu ce trebuie sa fac. [...] Doresc sa stiu daca promisiunile «profesorului» mai sunt valabile sau nu. Te rog. Nu vreau sa fiu o victima fara vina. Nu vreau sa fiu o victima. Am tacut pana acum si am crezut in promisiuni pentru ca nu se poate deloc. Ce vina am? Ce vina au copiii mei? Tu stii cuantumul pierderilor pe care le-am suferit pana acum. Cum le voi recupera? Tu mi-ai spus sa nu ma tem pentru ca vom recupera tot. Cand? Si cum? "

"Daca ai nevoie de orice de la mine, eu sunt pregatit sa-ti dau ce vrei sau sa-ti las ce vrei in schimbul ca tu sa fii sincer si sa nu ma abandonezi devenind o victima fara vina pentru ca am fost sincer atat cu tine, cat si cu «profesorul» si asa voi ramane pana in ultima clipa in care voi putea. De aceea, daca te intreaba «profesorul» ce discutii au avut loc si ce intamplari au avut loc intre noi, te rog sa-i spui tot fara omisiuni (?) (cuvantul nu este clar pe aceasta copie xerox) si sa fii sincer. Te rog, inca o data, sa te misti repede si sa vorbesti cu «profesorul» pentru a sti ce trebuie sa fac si cum va trebui sa fie declaratia mea pentru ca tu stii si ai la cunostinta de tot si stii ca nu merit deloc ce mi se intampla si ca n-am nici o vina si ca suport toate acestea, de asemenea si familia mea, datorita promisiunilor tale si a promisiunilor facute de «profesor»"


"Sper ca lucrurile sa se finalizeze conform cu promisiunilor pe care mi le-ai facut atat tu, cat si «profesorul» si toate lucrurile sa fie bine pentru toata lumea si sper ca «profesorul» sa fie linistit, fericit, sa fie bine si sa fie multumit de noi toti si sunt exact intotdeauna si voi fi ca-n gandurile sale bune precum i-am spus dansului in persoana, dar precum ti-am spus si tie."

"Sper sa nu fii tu tradatorul si a intervenit in sens neconstructiv intre mine si «profesor». Sper sa nu fii tu persoana care m-a descris ca fiind tradator si m-a facut sa cad in aceasta problema.
Iti aduci aminte cand ma sunai si-mi spuneai ca «profesorul» este foarte suparat si ca te ameninta si-ti spune ca ne va inchide si ca nu vom mai vedea soarele? De ce ma includeai pe mine cu tine in aceste amenintari cand ma sunai pe telefon? Si de ce mi-ai spus altceva cand ne-am intalnit la Academia de Politie cand te-ai reintors din IRAK? De ce nu spui toate aceste adevaruri? Doresti sa le spun eu avocatilor sau sa le spun la instanta? Stii ce inseamna asta? Va fi o problema mare si se va supara foarte mult «profesorul» si va avea foarte mult de suferit."


Citiţi textul integral al scrisorii pe www.gardianul.ro

×
Subiecte în articol: special