x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hayssam va sta dupa gratii 29 de zile

Hayssam va sta dupa gratii 29 de zile

07 Apr 2005   •   00:00

Omar Hayssam este implicat in rapirea jurnalistilor romani in Irak. Sirianul a fost arestat aseara pentru 29 de zile, dupa ce judecatorii au deliberat timp de aproape o ora.



  • de MIRUNA PASA, ION ALEXANDRU

  • ARESTAT. Omul de afaceri Omar Hayssam este implicat in rapirea ziaristilor romani
    Haos la Tribunalul Bucuresti. Trupele speciale l-au tinut ore-n sir pe sirianul Omar Hayssam intr-o duba, parcata la coltul cladirii instantei, in asteptarea unui semnal. Nimeni nu stia sa dea o explicatie logica la ceea ce se intampla. Mai ciudat este ca nici dosarul lui Omar Hayssam nu plecase de la Parchet la Tribunal. "Probabil se asteapta o confirmare. Sigur se intampla ceva important. Nimeni nu spune nimic", a spus Viorel Spanu, aparatorul omului de afaceri. Raspunsul a venit la ora 17:00, cand Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a comunicat oficial ca: "In urma masurilor specifice de monitorizare a activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam, au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak".

    Dupa cinci ore de stat in duba Politiei, Hayssam a fost bagat in sala de judecata in jurul orei 18:10. Instanta a audiat partile mai bine de o ora, dupa care s-a retras pentru deliberari. Si acestea au durat aproape o ora. Judecatorii au decis ca Omar Hayssam sa fie arestat pe o perioada de 29 de zile pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Un alt motiv al aresta-rii ar fi si posibila influenta pe care Omar ar avea-o asupra unor martori, printre care si Mihai Nasture, cumnatul lui Omar Hayssam. Este insa pentru prima data cand autoritatile admit oficial ca Omar Hayssam este implicat in rapirea celor trei ziaristi dar este arestat pe motive de infractiune economica. Avocatii au facut recurs impotriva acestei decizii, care urmeaza sa se judece la sfarsitul acestei saptamani la Curtea de Apel Bucuresti. In instanta, Omar Hayssam si-a sustinut nevinovatia. Prezenta la Tribunalul Bucuresti, sotia sirianului, Adela Omar, a refuzat sa stea de vorba cu presa.

    CONTROL MEDICAL. Anchetatorii nu au reusit sa-l audieze pe sirian in cursul noptii de marti spre miercuri. "Procurorii au incercat sa-i puna intrebari, insa Omar Hayssam a acuzat o stare de rau si a precizat ca este foarte tulburat, motiv pentru care nu poate raspunde la nici una dintre intrebarile anchetatorilor", a precizat Viorel Spanu.

    Din declaratia avocatului reiese ca anchetatorii au chemat imediat o echipa de medici, printre care si un psihiatru, care l-au dus pe Omar Hayssam la Clinica Ministerului Administratiei si Internelor, unde, in jurul orei 2:00, a fost consultat. "Nu este vorba despre o expertiza medicala care sa ateste sau nu daca Omar Hayssam poate sau nu suporta regimul detentiei, ci doar despre analize care sa confirme sau sa infirme existenta tulburarilor pe care le-a acuzat in timpul audierilor". Dupa ce a fost consultat, Omar Hayssam a parasit sediul Clinicii incadrat de luptatori si a fost transportat in arestul Directiei de Cercetari Penale.

    NICI O VORBA DESPRE RAPIRE. Surse judiciare au precizat ca, dupa retinerea sa, Omar Hayssam a fost dus intr-o directie necunoscuta. Sursele citate au lasat sa se inteleaga ca acesta nu a fost audiat la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Avocatul Viorel Spanu a spus ca, in timpul audierilor, Omar Hayssam nu a dat nici un fel de declaratie cu privire la rapirea ziaristilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian si nici in legatura cu partenerul sau de afaceri Mohamed Munaf.

    INSELACIUNE. Hayssam este cercetat intr-un dosar impreuna cu alti cetateni arabi si romani in anul 2001. Investigatiile au fost demarate in anul 2001, iar in anul 2003, dosarul a ajuns la Parchet General. In acest moment cercertarile sunt efectuate de catre procurorii Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Terorism.

    Surse judiciare au precizat, insa, ca Hayssam este acuzat de fapte de inselaciune in niste afaceri cu autocamioane Volvo cumparate in leasing, acestea constituind un cu totul alt dosar decat cel in care este implicata si societatea Manhattan. In fapt, au fost importate 22 de autocamioane care nu au fost platite, sustin surse judiciare. Retinerea sirianului are insa legatura cu o ancheta complexa privind spalarea de bani de catre retele de cetateni arabi care ar fi obtinut astfel sume importante, bani care ar fi ajuns in conturile unor celule teroriste.

    ANCHETAT. Prejudiciul estimat de oamenii legii in dosarul de inselaciune cu autocamioane Volvo se ridica la peste 1,8 milioane de euro. De remarcat este ca, timp de doi ani cat a stat dosarul pe masa procurorilor, Omar Hayssam s-a plimbat nestingherit in libertate si si-a continuat afacerile.

    Anchetatorii sustin ca cele 22 de camioane au fost cumparate in leasing de la mai multe firme de profil din Germania si Austria. In dosar, alaturi de Omar Hayssam mai sunt cercetati alti patru cetateni arabi, printre care Adnan Khdib, Quasim Etta si... Mohamed Munaf. Al patrulea este fratele lui Omar Hayssam, Mohammed Omar. Societatile de leasing care au expediat aceste camioane si care au fost prejudiciate cu 1,8 milioane de euro sunt Avim Leasing, AG Viena, AFIM RO si Volvo Track. Toate camioanele au fost importate din Germania, la negocierea contractelor fiind prezent si Mohamed Munaf. Dupa achizitionarea acestora, camioanele au luat drumul Siriei si Egiptului, fara a fi platite.

    MARTURISIRE-SOC
    Fratele lui Omar Hayssam, arestat la Bagdad de fortele Coalitiei, a marturisit ca impreuna cu omul de afaceri siriano-roman a pus la cale rapirea jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian, a relatat ieri seara corespondentul Antenei 1 la Bagdad, Mile Carpenisan, citand surse din cadrul ministerului de Interne irakian. Fratele lui Hayssam a fost retinut la Bagdad marti, simultan cu arestarea lui Omar la Bucuresti si cu retinerea altor membri ai retelei acestuia din Romania si din Irak. Ieri seara, a anuntat corespondentul Antenei 1, arestarile continuau la Bagdad, "operatiunea este in desfasurare" fiind sloganul zilei din partea oficialilor care investigheaza cazul rapirii ziaristilor romani. Acestia nu au confirmat ca cei trei romani ar fi fost recuperati din mainile rapitorilor, insa, surse bine informate din randul autoritatilor, citate de Carpenisan, au aratat ca Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian se aflau inca de ieri-dimineata intr-una dintre cladirile din interiorul asa-numitei Zone Verzi, aria de maxima securitate din Bagdad unde isi desfasoara activitatea fortele Coalitiei.

    SUSPECTATI. Jurnalistii si-ar fi petrecut astfel ziua dand explicatii investigatorilor americani si britanici care cercetau ieri si posibila implicare chiar a celor rapiti in orchestrarea sechestrarii lor. Sursele citate de corespondentul Antenei 1 nu excludeau posibilitatea implicarii unuia dintre jurnalisti sau a mai multora in propria rapire. Procedura americanilor este aceea de a-si face un tablou complet asupra a ceea ce s-a intamplat inainte de a-i lasa pe cei trei sa revina in tara. Cat despre conditiile intoarcerii lor, ele nu vor fi facute publice decat in momentul in care ar fi aproape de tara. Ora plecarii de la Bagdad si culoarul de zbor vor fi tinute secrete, americanii putand sa puna la dispozitie o nava militara a Coalitiei care sa-i aduca la Bucuresti. Cea care va anunta recuperarea lor va fi cu siguranta Administratia Prezidentiala.

    LEGATURA CU DISPARITIA ZIARISTILOR
    Marti seara, la Palatul Cotroceni, purtatorul de cuvant a Presedintiei, Adriana Saftoiu, a anuntat intr-o conferinta de presa ce a durat doar 30 de secunde, faptul ca Omar Hayssam a fost retinut de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

    "Mentionam ca alte actiuni conexe se deruleaza la Bucuresti si la Bagdad. Orice alte informatii suplimentare in acest moment pericliteaza actiunea de recuperare a jurnalistilor romani rapiti", a spus Adriana Saftoiu, care a adaugat ca grupul operativ actioneaza in continuare pentru salvarea celor trei jurnalisti. Anuntul facut public de la Palatul Cotroceni este cel putin neobisnuit, avand in vedere faptul ca procurorii sustin ca retinerea lui Omar Hayssam a fost facuta din cauza implicarii acestuia in fapte de inselaciune. Parchetul instantei supreme a expediat doar un comunicat sec: "Cetateanul roman Omar Hayssam a fost retinut astazi, 05.05.2005, de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind cercetat pentru comiterea unor fapte prevazute de legea penala. Datorita complexitatii si problematicii cauzei, in acest moment nu putem furniza informatii suplimentare". Cateva ore mai tarziu, Adriana Saftoiu a precizat ca Omar Hayssam a fost retinut in cazul rapirii jurnalistilor din Irak.

    MONITORIZARE. Legatura dintre retinerea siranului Omar Hayssam si criza ziaristilor luati ostatici in Irak este evidenta si prin prisma faptului ca este pentru prima data cand institutia prezidentiala se implica intr-o astfel de ancheta. Retelele arabe care actioneaza pe teritoriul Romaniei sunt foarte bine monitorizate de catre serviciile de informatii, iar grupuri organizate de criminalitate economico-financiara au fost cercetate, imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii. Una dintre retelele cele mai periculoase anihilate de autoritatile romane este cea patronata de un alt sirian, pe nume Omar Chama. Filiera acestuia este acuzata de infractiuni de criminalitate economica organizata, care a spalat in Romania nu mai putin de 70 de milioane de dolari in cursul anului 2002. Ulterior, o alta retea araba avand cartierul general la Craiova, cu stranse legaturi cu omul de afaceri Genica Boerica, a cazut in urma actiunilor desfasurate de autoritatile romane. Este foarte posibil ca aceste retele sa fi colaborat intr-un fel sau altul cu grupurile de firme ale lui Omar Hayssam sau ale asociatilor acestuia. Prejudiciile in aceste cazuri sunt mult mai mari decat cele 1,8 milioane de euro pentru care, oficial, Omar Hayssam a fost retinut marti seara, insa in nici unul dintre aceste cazuri Presedintia nu a luat vreo pozitie.

    INTERNARE
    Omul de afaceri Omar Hayssam a incercat in mai multe randuri sa se sinucida, potrivit consemnarilor facute in dosarul sau medical. El a fost intrernat in Spitalul de Neuropsihiatrie "Alexandru Obregia" de doua ori. Directorul acestui spital, Radu Mihailescu, a precizat pentru Jurnalul National ca sirianul a stat internat din data de 20 decembrie pana pe 29 decembrie 2004. Ulterior, el a revenit reinternandu-se intre 3 ianuarie si 28 martie 2005. Practic, in momentul in care sustine ca a fost sunat de rapitori, Omar Hayssam era internat in spital. "Este vorba despre tulburari afective. Noi, ca medici, nu putem aprecia daca acest diagnostic ii poate afecta discernamantul. Lipsa de discernamant se exprima in raport cu o anumita fapta si nu se manifesta permanent", ne-a declarat Radu Mihailescu.

    IN MAINILE AMERICANILOR
    Concomitent cu retinerea lui Omar Hayssam de procurorii romani, la Bagdad avea loc o descindere in randul retelei prin care acesta a pus la cale sechestrarea celor trei ziaristi de la Prima TV si Romania Libera. Administratia Prezidentiala anunta de altfel ca "actiuni conexe se deruleaza la Bucuresti si Bagdad si orice alte informatii ar periclita actiunea de recuperare a ziaristilor". Cotroceniul dadea insa o informatie importanta: arestarea sirianului e legata de rapirea ziaristilor, din moment ce anuntul a fost facut de catre Presedintie, nu de catre Parchet. Investigatorii americani si britanici au luat decizia interventiei in forta dupa ce au stabilit fara umbra de indoiala ca Omar Hayssam este autorul rapirii, in complicitate cu Mohamed Munaf. Acesta din urma este dat disparut, asa cum aratau si fotografiile aparute pe Reuters, el nemaiaflandu-se cu rapitorii ziaristilor romani. Fratele lui Omar Hayssam, rezident la Bagdad, a fost arestat, la fel si mai multi membri ai retelei. Surse diplomatice pe care Jurnalul National le-a citat inca din editiile sale de marti seara aratau ca actiunile intreprinse de investigatorii rapirii dovedesc ca ziaristii nu se mai aflau in pericol in acele momente, altfel nimeni nu ar fi luat asemenea masuri daca ei se mai aflau in captivitate si cu pistolul la tampla. La ora aceea, spun sursele citate, cei trei jurnalisti fusesera deja eliberati, de atunci aflandu-se in ancheta. Palatul Cotroceni a dezmintit insa zvonul recuperarii lor. Intre timp, la Bucuresti, actiunea Parchetului continua cu aducerea la audieri a inca trei oameni de afaceri de origine araba pentru infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale. Potrivit unor surse judiciare, noua persoane au fost ridicate in urma descinderilor realizate in cursul zilei de marti, in mai multe locatii, printre care si sediile unor firme apartinandu-i omului de afaceri sirian Omar Hayssan. (Oana Stancu)

    INCA O RAPIRE IN IRAK
    Un important general din cadrul Ministerului de Interne este cea mai recenta victima a gruparilor de rapitori din Irak. Membrii Ansar al-Sunna, grup ce are legaturi cu reteaua terorista Al-Qaeda, a anuntat, pe un site Internet, ca il are in custodie pe generalul Jalal Mohammad Salah. Informatia a fost confirmata si de surse din Ministerul de Interne, citate de AFP. Generalul, care detinea functia de sef al brigazii de blindate a ministerului, "a fost rapit marti dimineata, impreuna cu garzile sale de corp, din cartierul Mansur din vestul Bagdadului", informeaza sursa citata. Jalal Mohammad Salah este unul dintre cei mai importanti oficiali ai actualului regim irakian care cad in mainile rapitorilor. Situatia din Irak ramane extrem de tensionata, schimburile de focuri intre militarii coalitiei si gruparile rebele avand loc in fiecare zi. Ieri, in timpul unei confruntari la Mosul, in nordul Irakului, un cameraman al postului CBS a fost ranit de militari americani. Incidentul a avut loc intr-un cartier marginas, unde un terorist se pregatea sa duca la indeplinire un atentat sinucigas. (Irina Cristea)
    ×