Statistici încurajatoare în ceea ce priveşte numărul furturilor, poliţişti mai îndrăzneţi cu arma scoasă din teacă, care pun pe fugă infractorul, nu oricum, ci sub ploaia de gloanţe. Cu toate acestea, hoţii dau lovitura mai abitir ca niciodată, rareori existând zile în care să nu aflăm de vreo spargere sau vreun furt. Au scăzut furturile din bănci, oficii poştale, infracţiunile de furt din autovehicule, furturile din buzunare, poşete, genţi. Din statistica Poliţiei Române pe 2010 – oficial ne merge bine! Ceea ce vedem şi trăim zi de zi pe plaiurile noastre pare să demonstreze exact contrariul. Hoţii sunt mai activi, mai inventivi şi mai în elementul lor ca niciodată, dând de înţeles că uniforma poliţiştilor nu ar fi vreo oprelişte pentru a-şi duce la bun sfârşit "acţiunile". La rândul lor, oamenii legii se declară hotărâţi să schimbe strategia şi să facă apuse vremurile în care infractorul fenta legea chiar sub nasul poliţiştilor. Primul pas: să folosească mai des arma din dotare, atunci când situaţia o impune. Exemplul concret: săptămâna trecută. Una plină de adrenalină, atât de o parte, cât şi de cealaltă a baricadei. Urmăriri ca în filme şi împuşcături în plină stradă. După evenimentele de acest gen – în care este vorba despre viaţa, rănirea sau moartea unui om, fie el jupân sau hoţ, apar întotdeauna întrebări şi reacţii. Exces de zel din partea poliţiştilor sau un drept legal de a apăra cetăţeanul şi siguranţa lui în faţa celor care încalcă legea?
Îndemnul de a pune mâna pe armă vine de ani buni chiar dinspre Cotroceni. "Să pună mai repede mâna pe arme", spunea preşedintele Traian Băsescu în 2009, la festivitatea de absolvire de la Academia de Poliţie, atunci când a fost întrebat cum ar cataloga activitatea poliţiştilor. "Să fie mai duri cu infractorii şi să nu se teamă să facă uz de armă atunci când este cazul", era îndemnul preşedintelui pentru caschete. Prezent şi el alături de preşedinte, Dan Nica, pe atunci ministru de Interne, explica faptul că există o oarecare teamă a poliţistului român în a folosi armamentul din dotare din cauza problemelor de procedură care trebuie urmate după incident.
Cum anul 2010 şi începutul lui 2011 au stat sub semnul schimbărilor de la Interne, Poliţie şi Jandarmerie, Liviu Popa, actualul şef al Poliţiei Române, a promis de la început o evaluare şi o reorganizare a Poliţiei în vederea eficientizării activităţii omului legii. Mai exact, o mai mare fermitate din partea uniformei. "Dincolo de dreptul legal pe care îl are poliţistul în a folosi arma din dotare atunci când este cazul, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută reprezintă un exemplu de fermitate din partea celui care trebuie să apere drepturile cetăţenilor în faţa infractorilor", a declarat pentru Jurnalul Naţional Liviu Popa, şeful IGPR.
Atenţie! "Stai, stai că trag!", au strigat oamenii legii înainte de a apăsa pe trăgaci. Obişnuiţi probabil cu astfel de scenarii, hoţii şi-au văzut de ale lor. Şi... au încasat-o! S-a întâmplat miercurea trecută, în jurul orei 15:00, în comuna Afumaţi. Un bărbat a fost împuşcat în ceafă de un poliţist care l-a prins în flagrant în timp ce fura dintr-o dubiţă pe DN 2. Bărbatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Floreasca în comă profundă, medicii neputând extrage glonţul. Investigaţiile privind împrejurările în care bărbatul a fost împuşcat în ceafă de poliţist au fost demarate de Parchetul Tribunalului Bucureşti, dar ancheta a fost preluată ulterior de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condusă de procurorul-şef Marius Iacob. Acesta a spus că ancheta de la Afumaţi vizează două aspecte, respectiv modul în care poliţiştii au folosit armamentul din dotare pentru a-i opri pe cei cinci suspecţi şi circumstanţele în care suspecţii au comis furtul, iar apoi au fugit de poliţişti.
Ceva mai târziu, în aceeaşi zi, cam în jurul orei 22:00, acţiunea – cu protagonişti diferiţi – s-a mutat în cartierul bucureştean Militari, acolo unde poliţiştii au tras mai multe focuri de armă. Un echipaj al Secţiei 25 Poliţie a observat un autoturism înmatriculat în străinătate şi că, în momentul în care au mers pentru identificarea ocupanţilor autovehiculului, acesta a demarat în trombă şi a trecut pe roşu la mai multe semafoare. În noaptea de miercuri spre joi, urmează un al treilea episod: în comuna Mănăstirea din Călăraşi. Un tânăr a fost împuşcat în mână, după ce poliţiştii l-au prins în flagrant în timp ce fura, împreună cu alte două persoane, din casa unui localnic. Ei au tras iniţial un foc de avertisment şi apoi trei asupra suspecţilor. Oamenii legii nu pun de fiecare dată, cu aceeaşi îndrăzneală, mâna pe armamentul din dotare atunci când situaţia o impune.
În ceea ce priveşte Statutul poliţistului şi Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, poliţiştii pot face uz de pistoalele din dotare împotriva infractorilor oriunde, însă trebuie să respecte anumite limite. Legea prevede strict că "armele de foc se folosesc după somaţia: «Stai, stai că trag!». Dacă cel în cauză nu se supune, se somează prin tragerea focului de armă în sus, în plan vertical. (...) În cazul în care, după executarea somaţiei legale, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia".
Oamenii legii ştiu că, deşi statutul poliţistului le dă acest drept, după incident urmează ancheta de rigoare şi declaraţii peste declaraţii. "Cu cât se va folosi mai mult arma din dotare, cu atât infractorul se va opri din start la somaţia poliţistului şi va şti de frică. Dacă omul legii nu dă dovadă de fermitate, acest lucru va fi speculat de infractor. Pe de altă parte, poliţistul are şi el spaimele lui, acelea că legea nu îl protejează suficient, cât să-şi permită să folosească arma fără să se gândească că după va fi şi el anchetat de procuror – dacă a acţionat sau nu corect –, supus declaraţiilor. O altă problemă este perimetrul în care se întâmplă toată scena. Nu poţi să scoţi pistolul şi să tragi că, fără să vrei şi prins în vârtejul acţiunii, poţi să răneşti oameni nevinovaţi. Vă dau un exemplu. Cunosc un poliţist care a preferat să ia bătaie de la un hoţ tocmai că s-a temut să tragă, deoarece în zonă erau alţi cetăţeni, pe care ar fi putut să-i rănească", a declarat Vasile Lincu, şeful Pro Lex.
Oficial, ne merge bine!
Potrivit statisticilor Poliţiei Române, în anul 2010 au fost sesizate cu 3,79% mai multe furturi din societăţi comerciale şi cu 9,13% mai multe furturi din locuinţe. Totodată, au fost sesizate 63 de furturi din oficii poştale, unităţi CEC şi bănci, cu 35,71% mai puţine decât în anul 2009 şi 37 de fapte de furt de şi din case de bani, în scădere cu 57,47% faţă de anul precedent. A scăzut şi numărul furturilor din autovehicule, cu 15,71%, fiind sesizate 24.681 de fapte în 2010, comparativ cu 29.282 în anul 2009 (dintre care menţionăm o scădere cu 14,43% a furturilor de radiocasetofoane şi incinte audio). Creştere cu 69,61% s-a înregistrat la furturile de componente din exteriorul auto (oglinzi, ştergătoare, roţi etc.). Numărul infracţiunilor sesizate de furt de autovehicule a scăzut cu 7,98%, de la 4.839 în anul 2009 la 4.453 în 2010, totodată statistica relevând că au fost sesizate cu 9,68% mai puţine furturi de autoturisme din străinătate. Se observă o uşoară scădere, de -1,03%, şi la furturile din buzunare, poşete, genţi etc. faţă de anul precedent.