x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special I se roagă şi ţăranul, şi decanul

I se roagă şi ţăranul, şi decanul

de Cristinel C. Popa    |    10 Noi 2007   •   00:00
I se roagă şi ţăranul, şi decanul

In Iaşi sunt două biserici cu hramul Sfăntului Mare Mucenic Mina. Una este situată in apropiere de Palatul Culturii, adăpostind şi o icoană făcătoare de minuni a Sfăntului, adusă aici in anul 1886. Cealaltă biserică cu hramul Sfăntul Mina este situată in cartierul Păcurari.



In Iaşi sunt două biserici cu hramul Sfăntului Mare Mucenic Mina. Una este situată in apropiere de Palatul Culturii, adăpostind şi o icoană făcătoare de minuni a Sfăntului, adusă aici in anul 1886. Cealaltă biserică cu hramul Sfăntul Mina este situată in cartierul Păcurari. Cea din urmă, pănă la 1945 a fost lăsată complet in paragină, fiind folosită chiar şi ca adăpost pentru animale. La 1 iunie 1945 a fost cedată Arhiepiscopiei Iaşilor de către credincioşii luterani pentru cei ortodocşi, care au renovat biserica in intregime. Şi de atunci este a lor. I-au dat hramul Sfăntului Mare Mucenic Mina.

La ambele lăcaşuri de cult vin oameni sărmani şi cu tot felul de probleme să se roage ca Dumnezeu, pentru rugăciunile mucenicului său Mina, să ii ajute. Părintele Vasile Nechita spune că de hram, la 11 noiembrie, adevăratul căştig il reprezintă faptele de caritate, bucuria rugăciunii şi puterea credinţei dobăndite de enoriaşi şi pelerini prin răvnă şi evlavie.


SMERENIE. O dimineaţă cu suliţe de ger la inceput de noiembrie. Briza răcoroasă ce zgărie Bahluiul adaugă un obraz de ceaţă lăcaşului potihnit cu folos in grijile dimineţii. La poarta bisericii bate o bătrănă. A sosit cu rata de dimineaţă tocmai din Ciorteşti, să se roage. Va depune şi un acatist, numai să-i vină inapoi animalele pierdute. Grijile şi nevoile ii mijesc dintre riduri, de sub broboada poleită. Caută cu ochi tulburi figura blăndă a părintelui. După ce lăcaşul şi-a deschis porţile, a căzut in genunchi lăngă icoana Sfăntului Mucenic Mina şi, intr-un gest de smerenie, pare că nici nu mai suflă. Rugăciunea lungă e cel mai preţuit dar pentru sănătate şi pentru ca lucrurile să inceapă să se indrepte.


OILE RÃ...TÃ...CITE. Biserica in interiorul căreia se află icoana făcătoare de minuni a Sfăntului Mucenic Mina, al cărui hram il poartă lăcaşul, impreună cu cel al Sfăntului Andrei, este in imediata apropiere a fostei Curţi Domneşti ieşene, la un pas de Mitropolie şi de Palatul Culturii. Bătrăna a venit de la gară pe jos. Ar fi ajuns şi in genunchi, numai să i se "intoarne" oile rătăcite. Soţul i-a murit in iulie, iar păstorii nu-i mai recunosc proprietatea asupra tuturor animalelor. "Am dus la stănă 20 de oi şi ei zic că nu-s decăt 18", spune Nica Amăriucăi, bătrăna de 75 de ani. Trage speranţă că o vor ajuta rugăminţile "la sfănt". "Am zis să fac oleacă de pomelnic, să recunoască, să mi le dea. De la noi din sat vin mulţi, şi la toţi li s-a rezolvat necazul. Aşa a fost şi cu o nepoată de-a mea, căreia tatăl nu-i făcuse act de moştenire. S-a imbolnăvit cu inima de supărare, a venit aici şi s-a rugat. Imediat s-a insănătoşit şi părintele său i-a acordat atenţia cuvenită", povesteşte bătrăna.


ACATIST. Maria Olaru a sosit a doua la biserică. Are 65 de ani şi este din Plugari. Ţine in mănă un acatist la fel ca pe un dar. Il citeşte şoptit. "Gheorghe, Maria, Lucica se roagă la Dumnezeu şi Maica Domnului şi la icoana Sfăntului Mina pentru sănătate, spor in casă şi pentru alungarea duhurilor rele şi pentru duşmanii ştiuţi şi neştiuţi şi pentru ridicarea lui Gheorghe (soţul său - n. r.) din patul bolii." Mai an, Maria a avut un proces cu un vecin pentru nişte salcămi tăiaţi de pe "hatul" familiei sale. "In preajma sărbătorii Sfăntului Mina m-am rugat 40 de zile şi am căştigat procesul. Ni s-a dat dreptate cu ajutorul lui Dumnezeu. Sfăntul Mucenic Mina are mari puteri, mai ales pentru sănătate." O femeie din Iazu Vechi s-a rugat şi ea, iar fiul său, care se certa mereu cu nevasta, a găsit pacea in casă.


MÃ...RTURII. Preotul Vasile Nechita, care este parohul bisericii de 22 de ani, spune că, de fapt, minunile făcute de Sfăntul Mina sunt nenumărate, numai că acestea reprezintă "o normalitate". "Pentru un om cu o viaţă chinuită, agitată, care se loveşte numai de anormalităţi, intrarea in normalitate, ajungerea la un echilibru şi eliberarea sunt o minune", spune părintele. Parohul mai spune că Sfăntul Mina a fost de-a lungul timpului o adevărată oază de bucurie şi adevăr pentru mulţi oameni, nu numai ortodocşi. "Au venit aici şi evrei, mai ales inainte de a pleca din ţară, in perioada interbelică. Şi au venit şi foarte mulţi armeni." El povesteşte că mărturii despre biserică apar din 1795. "Cred că e făcută pe temelia alteia, pentru că in 1766 un puternic incendiu a afectat Iaşiul. In 1986 a fost parţial refăcută, iar in 1989 a inceput consolidarea sa. In 1996 s-a terminat totul, inclusiv pictura, şi tot atunci am primit un dar nepreţuit, vizita moaştelor Sfăntului Andrei." Mai mult, lăcaşul adăposteşte şi icoana Sfăntului Mina, despre care se crede că ar fi fost adusă in Iaşi la mijlocul secolului al XVII-lea, de la Constantinopol. Iar faptul că biserica reprezintă o adevărată bogăţie a captitalei Moldovei o dovedeşte şi vorba Patriarhului Daniel, care a spus odinioară că aceasta se află pe platoul de aur al oraşului. Acest loc este cunoscut de altfel de toţi pelerinii, care, in timpul sărbătorilor Iaşului, găsesc acolo un loc de adăpost peste noapte, hrană spirituală şi trupească. In rest, vin credincioşi din familii arondate, peste 1.000 la număr, dar şi oameni de la mare distanţă. "Majoritatea sunt in vărstă şi vin să se roage pentru sănătate, dar sosesc şi tineri, mai ales in preajma examenelor. Au ajuns aici şi olimpici, şi sportivi, ba chiar şi unii care aveau testul pentru şcoala de şoferi, pentru că in apropiere este o astfel de instituţie", a spus preotul. Asta nu inseamnă insă că Biserica Sfăntul Mina din Iaşi nu este cunoscută şi de credincioşi aflaţi la sute de kilometri depărtare, la Iaşi ajungănd oameni din multe oraşe ale ţării: Timişoara, Constanţa, Tărgu-Mureş, Sibiu, Buzău, Bucureşti şi chiar din străinătate.


SÃ...RBÃ...TOARE. Insă, deşi zilnic vin credincioşi să se roage, momentul cel mai aşteptat este hramul bisericii, la 11 noiembrie. Atunci nu doar biserica, ci şi curtea ei sunt pline cu sute de oameni. Există deja căteva tradiţii respectate in fiecare an: pe lăngă slujbe, cei mai avuţi fac daruri celor mai nevoiaşi, iar toţi oamenii sunt poftiţi la hram, să guste sărmăluţe şi să bea un pahar cu vin. Şi mai este o tradiţie: pelerinajul la duhovnici, iniţiat acum 15 ani, pe care mulţi il aşteaptă cu bucurie.

"Atunci se merge in locurile unde au trăit mari duhovnici, părintele Cleopa, Paisie şi Ilarion Argatu, apoi se trece pe la azilul de bătrăni de la Bogdăneşti (Suceava), unde ducem măncare, haine şi banii pe care ii putem strănge de la credincioşi. Oamenii se ajută intre ei - cei sănătoşi pe cei bolnavi, cei instăriţi pe cei nevoiaşi sau singuri. Şi nu doar cu bani, ci şi cu rugăciuni, care au făcut de multe ori ca unii aflaţi in stare gravă, copii operaţi pe inimă, cardiaci cu by-pass, să se vindece", ne-a mai spus părintele Vasile Nechita, parohul Bisericii Sfăntul Apostol Andrei şi Sfăntul Mina din Iaşi.


PREGÃ...TIRI. Aşa cum stă bine romănilor, credincioşii s-au şi apucat să pregătească hramul bisericii lor. Unii fac curăţenie şi ordine in sfăntul lăcaş, alţii străng bucate şi bani pentru ajutorarea celor săraci, iar gospodinele se intrec in bucate. Pănă la ziua cea mare mai este puţin, iar bucuria creşte cu fiecare clipă scursă. Atunci ieşenii ii vor găzdui pe cei sosiţi de la mare distanţă, pentru a merge cu toţii la Biserica Sfăntul Mina, să se roage impreună.


EVLAVIE. "Sfăntul Mina e socotit ocrotitorul celor sărmani, nu al celor săraci, ci al celor cu necazuri. Este un sfănt al adevărului, care ii face pe oameni plini de recunoştinţă. Acesta e darul Sfăntului Mina, de a te face optimist, de a te determina să crezi in lucrurile cinstite şi curate. Şi tocmai de aceea la biserica noastră vin oameni de tot felul, de la unii care se roagă să căştige la Loto şi pănă la profesori universitari. Este o doamnă, decan al unei facultăţi ieşene, care soseşte aici in fiecare dimineaţă, inainte de ora 7:00, pentru a asista la slujbă", a adăugat preotul Vasile Nechita, parohul Bisericii cu hramurile "Sfănt Mina" şi "Sfăntul Andrei" din Iaşi.


Un lăcaş de la luterani

Biserica Sfăntul Mina din cartierul ieşean Păcurari a aparţinut căndva credincioşilor luterani. Edificiul a suferit mai multe stricăciuni şi incendii, iar după 1900, o dată cu scăderea comunităţii luterane, a intrat in paragină. După primul razboi mondial, lăcaşul a fost infrumuseţat de Johann Gheorghe Martin şi soţia sa, Hermina.
Â
Â

×