x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Icoana-minune, pricina de scandal

Icoana-minune, pricina de scandal

de Carmen Plesa    |    Daniela Cârlea Şontică    |    01 Aug 2005   •   00:00
Icoana-minune, pricina de scandal

Credinciosii care merg la Letca Noua, in Giurgiu, sa se roage la o icoana care plange sunt suparati din cauza declaratiilor unui profesor de la Facultatea de Teologie, care le-a ponegrit icoana si preotul in public.

Credinciosii care vin sa se roage la o icoana a Maicii Domnului de la biserica din Letca Noua - judetul Giurgiu - sunt suparati din cauza declaratiilor unui profesor de la Facultatea de Teologie din Bucuresti.

Strada prafuita pe care se afla biserica din Letca Noua - un satuc din Giurgiu - se trezeste brusc la viata vineri seara si duminica dimineata. Zeci de masini - si mai modeste, dar si din cele pe care le vezi in ultimele reclame auto - abia isi mai fac loc in fata bisericii. Oamenii bat si sute de kilometri ca sa se roage la icoana care plange, sa asculte slujba si sa ceara un sfat parintelui Nicolae Popa.

REVOLTA. De cateva zile, credinciosii sunt tare suparati insa. In urma cu cateva saptamani, in timpul unei emisiuni de televiziune, parintele-profesor Alexandru Stan, de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, s-a aratat sceptic in privinta puterii vindecatoare a icoanei care, de fapt, nici nu ar plange, si l-a "miruit" pe preotul de la Letca Noua cu cateva epitete deloc magulitoare. Printre altele, parintele Nicolae Popa a fost acuzat ca si-a facut multa publicitate pe seama icoanei care plange si ca a renovat biserica de la Letca Noua gratie banilor dati de credinciosii atrasi de icoana.

SUPARARE. A doua zi dupa emisiune, biserica de la Letca Noua s-a umplut de credinciosi veniti sa-l sprijine pe parintele Nicolae Popa. "Si eu si sotul meu venim de doi ani la aceasta biserica. Suntem din Bucuresti, n-avem masina, venim cu autobuzul. Am plans amandoi cand am vazut ce a putut acel profesor sa-i faca parintelui nostru care ne ajuta atat de mult. Il stiu pe parintele Popa de doi ani. Mai rar gasesti preot cu atata har si asa inima buna. De asta si batem si atata drum, ca sa-l ascultam", spune Alexandrina Anghel.

"Eu atat vreau sa-i spun profesorului ala care a aparut la televizor: degeaba ai atata scoala, daca nu ti-a dat Dumnezeu minte si suflet", se incrunta o alta credincioasa.

IMPACAT. Parintele Nicolae Popa nu vrea sa mai dea nici un fel de declaratii presei. "Lucrurile s-au linistit. Insa nu vreau sa mai fac declaratii, ca sa nu se spuna ca-mi fac publicitate. O sa le randuiasca Dumnezeu pe toate", spune, impacat, parohul de la Letca Noua.

Satenii si credinciosii care vin la Letca Noua de la sute de kilometri spun ca au dat, intr-adevar, bani, pentru renovarea bisericii, dar ca au primit facturi pentru fiecare banut. "Fiecare a dat cat a putut. A fost cineva mai bogat care a pus toate termopanele de la biserica. Altul a dat cinci milioane - cat a costat pictarea mainii unui sfant caruia ii purta numele, de exemplu. Toti au dat cu drag, mai ales ca sunt multi oameni care s-au vindecat aici, rugandu-se la icoana care plange", spune o sateanca.

SPERANTA. La icoana de la Letca Noua vin tarani, doctori, profesori. Aduc paine, ulei si dulciuri, pe care la dau de pomana, dar si hainele celor dragi. Se duc in spatele icoanei Maicii Domnului si ating un tricou, o rochita, o funda de par, de lemnul care plange.

"Una din doamnele care vin aici are o fetita de 12 ani. Cand a inceput sa vina la icoana, fetita nu vorbea deloc si abia mergea. Acum a inceput sa vorbeasca, ti-e mai mare drag de ea si merge binisor", spune mamaia Ioana, o obisnuita de-a bisericii, care bate drumul tocmai de la Ghimpati, ca sa asculte slujba.

"E un gest atat de urat sa tai aripile unui om care spera in ceva. Cum poate sa faca rau o icoana, cuiva? Vin la Letca Noua de ceva timp. N-am asteptat miracole de la icoana care plange. Insa slujbele de aici imi aduc liniste si ma fac sa ma simt bine", spune Rodica Lupu-Savei, mirata si ea pe declaratiile profesorului de la Teologie.

Icoana Maicii Domnului de la Letca Noua are aproximativ 200 de ani. Nimeni nu-si aminteste cum a ajuns in biserica. In urma cu aproape trei ani, din icoana au inceput sa izvorasca lacrimi si s-au inregistrat chiar cateva cazuri de vindecari miraculoase. In 2002, Patriarhia a confirmat minunea de la Letca Noua.

LINISTE
"E un gest atat de urat sa tai aripile unui om care spera in ceva. Cum poate sa faca rau o icoana, cuiva? Vin la Letca Noua de ceva timp. N-am asteptat miracole de la icoana care plange. Insa slujbele de aici imi aduc liniste si ma fac sa ma simt bine" - Rodica Lupu-Savei, credincioasa

NECAZ
"Si eu si sotul meu venim de doi ani la aceasta biserica. Suntem din Bucuresti, n-avem masina, venim cu autobuzul. Am plans amandoi cand am vazut ce a putut acel profesor sa-i faca parintelui nostru care ne ajuta atat de mult. Il stiu pe parinte de doi ani. Mai rar gasesti preot cu atata har si asa inima buna. De asta si batem si atata drum, ca sa-l ascultam" - Alexandrina Anghel, credincioasa

PICTURA DE TATARASCU
LA SFAT. Dupa slujba, credinciosii il roaga pe parinte sa-i sfatuiasca in legatura cu diferite probleme
Biserica din Letca Noua a fost construita in 1867 si pictata de Gheorghe Tatarascu. Din pacate, doar catapeteasma mai pastreaza cateva din icoanele originale. Prima restaurare a bisericiii a avut loc in 1918-1919, iar cea de-a doua s-a terminat in 2004.

In spatele bisericii se construieste un asezamant social care poarta numele de "Gradina Maicii Domnului". Daca la parter vor fi cazati pelerinii care vin seara la slujbe si nu au cu ce sa mai plece spre casele lor, la etaj se va organiza un adapost pentru copii mici care vor fi adusi din orfelinate. Copiii, care vor fi crescuti cu ajutorul asistentilor sociali, ar urma sa stea la Letca Noua pana vor fi mari. Potrivit preotului Nicolae Popa, banii pentru constructia adapostului vin din fondurile bisericii, dar si din sponsorizari ale credinciosilor.

Localitatea Letca Noua se afla in judetul Giurgiu, la 40 de kilometri de Bucuresti.
×