x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cele mai bune idei pentru agricultură vin de la traficanții de droguri

Cele mai bune idei pentru agricultură vin de la traficanții de droguri

de Diana Scarlat    |    04 Iun 2024   •   08:20
Cele mai bune idei pentru agricultură vin de la traficanții de droguri

Județul Dâmbovița este pe primele locuri la traficul de droguri și plantațiile de canabis, iar ideile pe care le pun în practică cei care s-au gândit să facă „afaceri de succes” în acest domeniu ar fi ideale pentru agricultori. După ce au fost găsite cele mai performante sere în care se cultiva canabis, la finalul anului trecut, în localitatea dâmbovițeană Răzvad, în aceste zile s-a mai destructurat o rețea de cultivatori și traficanți care a reușit să creeze o platformă de vânzări online, cu strategie de marketing și chiar un început de „brand”.

Cultura a fost descoperită la Pucioasa, în același județ, iar denumirea grupului care funcționa ca un magazin online - „Iarbă dulce” - a fost aleasă atât de bine, încât le-a ușurat și munca polițiștilor, fiind evident cu ce se ocupă „agricultorii”.

Atunci când locuitorii au văzut că „mișcă ceva” în clădirile fostei întreprinderi Vinalcool Pucioasa (Întreprinderea pentru producerea și industrializarea legumelor și fructelor) și toată lumea s-a bucurat, crezând că se va relua producția și se vor crea locuri de muncă în oraș. Dar „afacerea” avea să fie în cu totul alt domeniu. „Antreprenorul” s-a dovedit a fi cultivator de canabis și traficant de droguri.

Șapte „antreprenori de succes” din județul Dâmbovița au fost ridicați de mascați, duminică, pentru constituirea unui grup infracțional organizat care se ocupa cu traficul de droguri și cultivarea de canabis. Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Dâmbovița le-au urmărit activitatea din ianuarie 2022, descoperind că „afacerea” avea mai multe componente, inclusiv de marketing și vânzări online.

Grupul infracțional a fost organizat pe o structură de tip piramidal, coordonat de un lider care gestiona activitățile de cultivare, vânzare și transport de droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină) - conform unui comunicat al IGPR. 

Liderul a creat și o platformă de comunicare - grup online - denumit absolut relevant pentru polițiști, „Iarbă dulce”. Astfel, marfa ajungea mai repede la consumatori, prin vânzările online pe care le-ar putea lua ca model toți cei care vor să facă afaceri legale, dar nu au idei de „branding”, marketing și vânzări.

Legături între rețelele de traficanți

Liderul afacerii cu droguri a vândut, prin acest magazin online și cu ajutorul rețelei create, canabis și cocaină, iar din septembrie 2023 s-a apucat de cultivat canabis în clădirile fostei Întreprinderi pentru producerea și industrializarea legumelor și fructelor de la Vinalcool Pucioasa, pe care le-a folosit în loc de sere. Ideea de a transforma clădirile în spațiu de cultivare a canabisului i-a venit după ce polițiștii au descoperit alte culturi în sere speciale, acestea fiind mai vizibile. 

La începutul lunii octombrie 2023, un „agricultor” olandez a fost ridicat de mascați din localitatea Răzvad, în același județ, pentru o cultură similară, dar întreținută în sere. Polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița și procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Dâmbovița au descins la locul plantației tot într-o duminică, pe 8 octombrie, anul trecut, descoperind una dintre cele mai mari culturi de canabis din România, la acea vreme. 

Plantația de canabis de la Răzvad a fost înființată în primăvara anului trecut, într-o seră foarte bine amenajată, unde polițiștii au descoperit, pe 8 octombrie, 133 de plante de canabis, cu înălțimea cuprinsă între 2 și 3 metri, aproximativ 24 de kilograme de muguri de canabis, dar și un baton de hașiș de 100 de game, 12 comprimate ecstasy, 18 grame de „speed” (droguri de mare risc), precum și alte instrumente folosite la întreținerea culturii de canabis, conform DIICOT.

O întreprindere productivă

Dar cea de la Pucioasa, descoperită acum, e mult mai mare, cu peste 8.000 de plante. Surse din anchetă spun că există o legătură între rețeaua creată de olandez și cea destructurată duminica trecută, tot în județul Dâmbovița, iar cercetarea pentru cea de acum ar fi pornit chiar de la informațiile pe care polițiștii le-au primit în cadrul acelei anchete, pentru că rețeaua de traficanți și de consumatori din județ a schimbat sursa de procurare a canabisului. 

Anchetatorii au urmărit tranzacțiile, până la 1 iunie 2024. Cultivatorul de la Pucioasa a băgat plantele în clădirile fostei fabrici (mai multe corpuri) - „6 plantații de canabis indoor, formate din 8.797 de plante, în diverse stadii de dezvoltare, sădite în ghivece, instalații complexe de ventilare, încălzire și udare, pentru întreținerea culturilor, peste 600 de recipiente de diverse dimensiuni conținând substanțe de fertilizare, diverse cantități de fragmente vegetale, o presă destinată obținerii rezinei de canabis, utilaje pentru împachetat și vidat, stații de emisie-recepție și dispozitive anti-interceptare, pistoale și o pușcă tip air-soft, înscrisuri, sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă”, conform IGPR. 

Afacerea construită pe vechea structură a Vinalcool funcționa ca o întreprindere în toată regula, fără să dea de bănuit celor din jur, până la apariția unor elemente speciale pentru plantațiile de canabis.

Angajații și ventilatoarele i-au dat de gol

Afacerea a fost prosperă, în ultimele luni, iar firma avea și angajați - chiar dacă nu cu forme legale. Producția a fost foarte bine supravegheată de 4 muncitori care locuiau într-un corp de clădire din fosta fabrică, având zonă amenajată pentru cazarea personalului. Ca model de business în agricultură, ar fi ideal să li se ofere locuință celor care lucrează la plantații de roșii, varză, ardei sau castraveți, dar nimeni nu le pune la dispoziție aceste condiții de lucru muncitorilor.

Chiar acest aspect a fost cercetat de polițiștii care urmăresc rețelele de trafic de droguri din județul Dâmbovița, pe lângă dotările specifice în cazul plantațiilor de canabis. Pucioasa este un oraș mic, în care e greu de ascuns o astfel de activitate, mai ales când există muncitori angajați, pentru că funcționează foarte bine transmiterea de informații de la om la om, la fel ca în mediul rural.

Surse din anchetă spun că muncitorii care locuiau în casa cu plantațiile de canabis au devenit imediat suspecți pentru vecinii liderului rețelei și astfel au ajuns foarte ușor în atenția poliției.

În cazul „antreprenorului” olandez care cultiva canabis la Răzvad, aceleași elemente au ajutat anchetatorii. L-au dat de gol mai ales dotările pentru seră. 

Sera de la Răzvad era echipată după cele mai noi standarde, olandezul a cumpărat toate instrumentele necesare pentru stropire și întreținerea plantelor, dar suspiciunile au apărut atunci când a cumpărat un număr prea mare de ventilatoare, tocmai pentru că acestea se folosesc doar la plantațiile de canabis, nicidecum la roșii, castraveți sau lalele. Aceleași suspiciuni au apărut și atunci când liderul rețelei de la Pucioasa a început să aducă ventilatoare performante în fosta fabrică.

Au început să „curgă” rețelele

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dâmbovița a dispus arestarea preventivă a celor 7 persoane care au fost reținute duminică, pentru 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Ploiești, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița, Serviciului Criminalistic Dâmbovița și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. 

Dar cercetările continuă, spun surse din anchetă, pentru că acest grup infracțional organizat ar avea legătură cu alte grupări din județ și din alte zone ale țării, în traficul de droguri de mare risc. Rețelele descoperite în județ, în ultimele 8 luni, ar fi interconectate, iar polițiștii urmează să facă noi descinderi la traficanți și cultivatori, în următoarea perioadă.

La scurt timp după ce a fost prins cultivatorul olandez, cercetarea a dus către o rețea formată din 10 tineri care au fost prinși în flagrant delict, cu 20 de kilograme de canabis pe un câmp, având și pachete de cocaină asupra lor, iar după alte câteva zile, alți 3 tineri din județ, dintre care 2 minori, au fost prinși în flagrant delict, în aproximativ aceeași zonă, cu 6 kilograme de canabis. Un kg de canabis se vinde cu 4.000 de euro. Rețelele de traficanți ar fi avut legătură cu cea coordonată de cultivatorul olandez, dar și cu rețeaua descoperită acum la Pucioasa.

Se folosesc servicii de curierat

Conform surselor noastre, cele două plantații ar avea legătură și cu rețelele descoperite în luna martie a acestui an, când un tânăr din Dâmbovița a fost reținut de procurorii DIICOT, fiind prins cu 15,5 kilograme de cocaină și canabis în mașină și încă 14 kilograme de rezină de canabis (drog de risc) acasă, unde s-au făcut percheziții. În aceeași perioadă, o tânără din localitatea Ludești a fost prinsă în flagrant delict, cu 8 kilograme de cocaină. Aceasta transporta drogurile în rucsac, fără a stârni suspiciuni, deplasându-se cu taxiul, iar „marfa” o primea prin curier. 

De altfel, serviciile de curierat din România sunt frecvent folosite de traficanții de droguri și nu se poate interveni prin controale ale pachetelor, pentru că s-ar încălca legea care protejează secretul corespondenței. Singura posibilitate pentru polițiști rămâne depistarea rețelelor și flagrantul, la locul unde se cultivă plante sau unde se depozitează drogurile.

Alte metode folosite de rețelele de traficanți sunt deja cunoscute de anchetatori. De exemplu, folosirea minorilor pentru transportul pachetelor sau plasarea substanțelor în anumite locuri, de unde consumatorul le poate ridica fără a se întâlni cu traficantul, făcând plata în avans, cu ajutorul internetului. 

În afară de magazinul online „branduit” cu un nume absolut relevant, în afacerea de la Pucioasa, rețelele depistate în ultimele 8 luni în județul Dâmbovița erau formate din persoane care vindeau drogurile direct, pe stradă sau pe câmp, fără menajamente, polițiștii ajungând  la concluzia că aceștia aveau clienți stabili, persoane cunoscute. Mergând pe acest fir al anchetei, s-a ajuns foarte ușor la capii rețelelor și la sursele din care provenea „marfa”. 

Traficanții de droguri i-au ajutat pe polițiști să-i depisteze, atât prin mijloacele „online” de livrare - platforma „Iarbă dulce” -, cât și cu praticile „offline” - vânzarea în plină stradă sau pe câmp.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×