x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iisus copil

Iisus copil

de Tudor Cires    |    07 Apr 2012   •   21:00
Iisus copil

O sculptura din secolul al XVIII-lea apartinand lui Bernini il infatiseaza pe Iisus Hristos copil, jucandu-se cu un cui. Basorelieful se gaseste la Muzeul Luvru, dar, in multimea de capodopere de-acolo, pe care n-ajungem niciodata sa le privim indeajuns, el trece neobservat.

Cine s-ar gandi ca acel copil e tocmai Iisus, cata vreme alaturi de el n-o regasim pe Fecioara Maria, asa cum ne-am obisnuit? Si cine si-ar imagina ca Iisus se joaca tocmai cu un cui? (Va marturisesc, cand l-am vazut prima data nu remarcasem semnatura, nici titlul lucrarii. Doar cuiul, in mainile copilului. Am trecut mai departe, dar un gand nu-mi dadea pace: De ce sa sculpteze cineva un copil cu un cui in mana? Doar daca nu cumva asta inseamna ceva? Totul avea rost doar daca acel copil era Iisus, iar acel cui reprezenta o prevestire a mortii sale, batut in cuie, pe cruce. M-am intors in locul in care vazusem basorelieful de marmura. Si, da, era Iisus, copil, capodopera lui Bernini. L-am privit indelung...)

Bernini l-a infatisat ca pe un prunc privind cu puritate obiectul din fier care-i va marca, peste vreme, martiriul. E-atata adancime in acest dialog fara cuvinte, incat imaginatia ne-o ia razna si vrem, parca, sa-l vedem pe Iisus-copil asa cum era.
Vi-l inchipuiti cumva genul care iese sa se joace cu prietenii ori, dimpotriva, il vedeti meditand la planul de salvare a lumii? Biblia nu ne da prea multe detalii, dar o seama de scrieri apocrife ar putea sa ne ajute in a ni-l imagina pe Mantuitor la varsta frageda. Putem fi siguri ca, in toti anii copilariei, Maria a fost impreuna cu el, veghind ca nimic rau sa nu i se intample. Apoi, Iisus s-a jucat, de buna seama, cu copiii vecinilor, iar Iosif, tatal sau, l-a incurajat, trecand, deseori, peste protectia din scurt a Mariei.

In timpul celor doi ani cat s-au aflat la Alexandria, in Egipt, Iisus si parintii sai au dus o viata normala, tinand pentru ei secretul copilului. Dupa moartea lui Irod, familia s-a reintors in Palestina, la Nazareth, unde, la varsta de 3 ani, Iisus si-a gasit noi prieteni de joaca. Concomitent, il urmareste pe Iosif lucrand in atelierul sau de tamplarie si intelege, pentru prima data, la ce serveste... un cui!

La 4 ani cunoaste viata unei ferme, unde se retrage cu Maria, de teama unei epidemii, iar la 5 ani incepe sa scrie si sa citeasca, punand si primele intrebari despre cum vin oamenii pe lume. Primeste raspunsuri de la Iosif, care, potrivit obiceiului evreiesc, devine, acum, raspunzator de educatia baiatului. La 6 ani scrie, deja, in aramaica, in greaca, iar mai tarziu, in evreieste, constatand cu surprindere ca stie mai multe lucruri decat parintii sai. Deprinde obiceiurile de cult evreiesti, participa la primul sau Paste si, la 7 ani, intra la scoala de pe langa sinagoga din Nazareth.

Cand implineste 13 ani este considerat adolescent si are certitudinea ca se afla pe pamant cu o misiune speciala: de a-i lumina pe oameni si de a li-l releva pe Dumnezeu. Si-asa ajunge la Ierusalim, tot de un Paste (care, la evrei, comemoreaza fuga din Egipt pe timpul lui Moise), impreuna cu parintii sai. Desprinzandu-se de ei, provoaca uluire in confruntarea de natura teologica cu preotii sinagogii. Din acel moment, lumea afla de prezenta Fiului lui Dumnezeu pe pamant, intrand intr-una dintre cele mai fantastice schimbari ale sale.

×
Subiecte în articol: special