x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ilie, vulturul-profet

Ilie, vulturul-profet

de Tudor Cires    |    21 Iul 2012   •   18:41
Ilie, vulturul-profet

Ilie, unul dintre cei mai enigmatici profeti ai Vechiului Testament, are o poveste aparte. Viata sa pamanteana s-a scurs intr-o perioada dintre cele mai marcante ale istoriei religiilor. Secolul al IX-lea i.Hr. ingramadise, in Regatul lui Israel, nenumarate culte religioase idolatre si senzuale incurajate de puternicul Ahab, casatorit cu fanatica printesa feniciana Jezabel. Numele evreiesc al lui Ilie – Eliyyahou – inseamna "Yahve este Dumnezeul meu". Ne dam seama ca profetul era aparatorul monoteismului. In Cartea Regilor din Vechiul Testament, Ilie vine in fata lui Ahab si ii anunta o seceta de trei ani, ca pedeapsa pentru ereziile din regat; aici incepe sirul profetiilor, care vor culmina cu anuntul venirii lui Mesia.

In misiunile primite de la Yahve, profetul foloseste apa si mai ales focul, pentru a-si invinge adversarii – profetii mincinosi ai lui Baal. Calatoria si asceza lui in desert il apropie de modelul Sf. Ioan Botezatorul si ii subliniaza latura umana care l-a facut popular. E celebra scena descrisa in Vechiul Testament cand, rapus de sete si de arsita, in timpul noviciatului ca profet, Ilie isi doreste moartea. E o scena ce poate fi pusa in oglinda cu cea in care Iisus isi da suflarea, pe cruce; doar ca, in al doilea caz, nu mai e vorba despre un sacrificiu individual, ca la Ilie, ci despre o jertfa pentru rascumpararea pacatelor omului. Chiar si asa, profetul are o multime de trasaturi comune cu Iisus Hristos. Vindecarile facute, epifaniile si predictiile sale il situeaza intre cele mai atragatoare personaje biblice intrate, cum stim, prin istoriile apocrife, in constiinta crestinilor, pana in zilele noastre.

Vorbeam, in numarul trecut, despre aparitiile misterioase din teatrul medieval cu tema religioasa. Despre "Deus ex Machina". Remarcam ca nu doar aparitiile, ci si disparitiile misterioase aveau un suport biblic. In cazul nostru, ne gandim la "disparitia" profetului Ilie, ridicat la cer, cum scrie Noul Testament, cu un car tras de cai de foc, intr-un turbion de nori, cu pocnete ca de bici si fulgere naprasnice. Sa fie, oare, acest tablou repetitia dinaintea episodului inaltarii la cer a Mantuitorului? Anunta fulgerele acelea lumina Invierii? Norul e-acelasi care-l aduce pe Iisus in fata apostolilor? Desigur, ar trebui adaugat ca, multa vreme, s-a crezut ca profetul Ilie se va intoarce pe pamant pentru a-si incheia socotelile cu necredinciosii. Dar chiar si un asemenea deznodamant nu s-ar regasi intr-o fireasca continuitate biblica ("... si iarasi o sa vina") in Noul Testament?

Calator singuratic si zburator fara motor, profetul Ilie patroneaza aripile aviatiei romanesti. Drumurile avioanelor pe cer poarta, de aceea, binecuvantarea sa, cum binecuvantate sunt drumurile pasarilor calatoare. O poveste adevarata spune ca, la Buzau, in anii ’40, un vultur traia printre oameni, aproape de Gara. Acestia il strigau: "Ilie"!...

×