x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iliescu si Nastase sau dragoste cu nabadai

Iliescu si Nastase sau dragoste cu nabadai

08 Iul 2004   •   00:00

Din 1990 si pana in 2000, relatiile dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu nu au fost marcate de tensiuni fatise, existenta unor disensiuni aparand doar pe canale neoficiale si pe care cei doi le respingeau oficial de fiecare data. Dupa 2000 insa, Nastase si Iliescu s-au contrat prin declaratii pe fata, disensiunile dintre ei atingand apogeul in 2002 si 2003.

GABRIELA ANTONIU

Revolutia din decembrie 1989 l-a prins pe Adrian Nastase cercetator la Institutul de Cercetari Juridice si pe Ion Iliescu director al Editurii Tehnice. Cei doi s-au intalnit in 1990, in Frontul Salvarii Nationale (FSN). Iliescu era presedinte FSN, iar Nastase membru, devenind in iunie 1990 deputat. Din 1990 si pana in 1996, cat Iliescu a fost presedinte al Romaniei, Adrian Nastase a fost pe rand ministru de Externe (1990-1992), presedinte al Camerei Deputatilor (1992-1996) si numit presedinte executiv al PDSR (1993-1997). Cand in 1996 Iliescu a pierdut alegerile prezidentiale si a redevenit presedinte si senator al PDSR, Nastase a fost lider al grupului parlamentar al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor. In 1997, Nastase a devenit prim-vicepresedinte PDSR, secondandu-l pe Iliescu. In decembrie 2000, cand Ion Iliescu s-a reintors la Cotroceni, Nastase a preluat sefia Executivului, ca prim-ministru, si presedintia interimara PDSR (PSD). In ianuarie 2001, Nastase a fost ales presedintele PDSR, iar in iunie, cand a avut loc fuziunea PDSR-PSDR, el a fost reales lider al noii formatiuni rezultate: PSD.

Daca pana in 2000, conflictele dintre Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase apareau in presa doar pe canale neoficiale, ei negand de fiecare data ca nu s-ar intelege, dupa alegerile din acest an, cei doi si-au dat arama pe fata, contrandu-se oficial pe diverse teme. Mai mult, conflictul dintre palatele Cotroceni si Victoriei au capatat o noua dimensiune: echivocul in privinta succesiunii atat la tronul PSD, cat si la Palatul Cotroceni. Va prelua Ion Iliescu sefia PSD, iar Nastase va intra in cursa pentru Cotroceni? Va antrena Iliescu un alt lider al PSD pentru a deveni presedintele Romaniei, spre disperarea lui Nastase? Aparent, sunt intrebari fara raspuns. Singura certitudine este ca, adeseori, cat ai clipi, deciziile omului politic in plina ascensiune - Adrian Nastase - au fost spulberate doar de o singura fraza rostita de Ion Iliescu.

2000: Zvonuri privind ruperea PSD

FEBRUARIE. In presa centrala apare un articol potrivit caruia Adrian Nastase ar intentiona sa plece din PDSR cu un grup de sustinatori. Vicepresedintele PDSR, Ioan Mircea Pascu, respinge aceste informatii, aratand ca Nastase "nu va renunta la un tanc pentru o bicicleta". El spus totodata ca articolul in cauza face parte dintr-o "campanie de dezinformare creata impotriva PDSR".

MAI. Este in plina desfasurare scandalul Costea privind tiparirea unor afise pentru campania prezidentiala din 1996 a lui Ion Iliescu. Neoficial, circulau informatii ca s-ar fi discutat indepartarea lui Iliescu din partid din cauza acestui scandal. Prim-vicepresedintele Adrian Nastase iese si declara, dupa o sedinta a conducerii PDSR‚ ca Ion Iliescu ramane candidatul partidului la alegerile prezidentiale.

IULIE. Incep discutiile privind persoana care va ocupa postul de premier daca PDSR va castiga alegerile. Cum se vehicula numele lui Adrian Nastase, presedintele PDSR, Ion Iliescu precizeaza ca propunerea aceasta nu reprezinta singura solutie a partidului, existand si variantele "b si c". Dupa ce liderul PDSR a lansat in fata participantilor la Comitetul Director propunerea ca prim-vicepresedintele PDSR sa fie viitorul premier, Adrian Nastase a raspuns ca acest lucru este "o decizie simbolica, care arata unitatea partidului".

OCTOMBRIE. Ion Iliescu declara ca Adrian Nastase va fi prim-ministru, in cazul in care PDSR castiga alegerile generale din noiembrie.

DECEMBRIE. Ion Iliescu castiga un nou mandat la Cotroceni si, dupa o sedinta a Biroului Executiv Central al PDSR, preda "stafeta" prim-vicepresedintelui Adrian Nastase. Iliescu a tinut sa precizeze ca intotdeauna comunicarea sa in plan uman cu Adrian Nastase a fost buna si ca aceasta nu a avut "fisuri", in ciuda speculatiilor aparute privind existenta a doua aripi in PDSR.

SICANE

"Propunerea ca Adrian Nastase sa fie viitorul prim-ministru in cazul in care PDSR ar castiga alegerile nu reprezinta singura solutie. Am dat doar un exemplu. Avem si variantele b si c" - Ion Iliescu, presedintele PDSR

2001: Linistea de dinaintea furtunii

In anul 2001 nu au fost prea multe incrancenari de cele doua parti. Cele doua "palate", Cotroceni si Victoria, si-au vazut fiecare de treaba lui. Daca ne gandim insa ca anul 2001 a fost premergator celui in care au izbucnit scandaluri din ce in ce mai des, il putem caracteriza drept "linistea de dinaintea furtunii". In acest an primele pagini au fost tinute de o serie de scandaluri internationale, Bulgaria cerand sa intre singura in cursa pentru integrarea in UE, pentru ca nu vrea sa care dupa ea si Romania. Au urmat apoi atentatele teroriste de la 11 septembrie din New York. Pe langa acestea, cele cateva evenimente interne s-au dovedit aproape inofensive. Presedintele Iliescu s-a preocupat mai ales de initierea unui acord de cooperare intre partidele politice pe diferite teme economico-sociale sau pe probleme privind politica externa a Romaniei. El s-a oferit sa medieze un dialog intre partidul de guvernamant si opozitie. A venit apoi cererea de retrocedare a Complexului Peles, revendicat de regele Mihai, cu care Iliescu nu a fost de acord initial. Speriat de "inflatia" de cereri privind retrocedarile, Nastase a cerut functionarilor implicati in procese de revendicare sa evite plata despagubirilor celor care nu-si pot primi proprietatile inapoi. (Dana Piciu)

2002 - varful acutizarii tensiunilor presedinte-premier sau cine pe cine domina in luarea deciziilor

FEBRUARIE. Intr-o intalnire cu reprezentantii presei straine acreditati la Bucuresti, Ion Iliescu recunoaste ca Adrian Nastase este arogant: "Relatiile mele cu premierul sunt relatii normale; eu, de altfel, nu am motive sa am resentimente fata de Adrian Nastase. (...) Omul, si el, invata. Si oamenii, care au o anumita nota de aroganta, pana la urma, cum se spune, viata ii invata sa se alinieze.... Asta i se poate reprosa: o anumita aroganta!". Nastase nu a vrut sa comenteze afirmatia lui Iliescu. In schimb, a doua zi, secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, i-a cerut lui Iliescu sa-si justifice declaratiile: "Problema este ca presedintele si-a exprimat o parere personala legata de o alta persoana, de caracterul altei persoane. E dreptul lui sa aiba pareri, dar sa poata sa si le justifice".

In sedinta din 5 februarie a Biroului Executiv al PSD Adrian Nastase propune modificarea din temelii a Constitutiei in sensul schimbarii formei de guvernamant. Presedintele tarii ar trebui ales prin votul Parlamentului si nu ca pana acum, prin votul direct al cetatenilor. Astfel, institutia prezidentiala ar fi subordonata Parlamentului si, implicit, puterea premierului ar creste. Timp de o saptamana, Iliescu n-a vrut sa comenteze propunerea si, intr-un final, a spus ca nu e de acord cu ea: "Eu dau dreptate populatiei care vrea sa-si aleaga presedintele. Eu cred ca e un lucru castigat dupa Revolutie si e sentimentul pe care-l are cetateanul ca poate sa se pronunte asupra instantei supreme in stat. Eu cred in feeling-ul popular".

27 MARTIE. Adrian Nastase: "Cred ca este posibil ca eu si Guvernul sa ne retragem in cazul unei decizii nefavorabile la Summit-ul NATO de la Praga. Este o chestiune de barbatie si de loialitate. Este posibil si este firesc ca Guvernul si eu sa stim sa ne asumam o responsabilitate".

3 APRILIE. Iliescu: "Anuntul facut de Nastase trebuie privit ca o figura de stil. Raspunderea Guvernului si a primului ministru nu se limiteaza la un singur obiectiv. Nu as putea sa il fortez sa nu-si prezinte demisia".

23 AUGUST. Adrian Nastase, intr-un interviu acordat cotidianului Romania libera: "Ca simplu cetatean, cred ca Ion Iliescu ar trebui sa mai aiba dreptul sa candideze pentru inca un mandat. Din toate sondajele de opinie rezulta ca multi il vor ca presedinte al Romaniei".

27 AUGUST. Ion Iliescu, la Constanta: "Nu cred ca se va schimba cadrul constitutional pentru ca nu e bine. Iar eu n-am de gand sa particip la asa ceva. (...) Eu nu mai sunt candidat. Am fost si raman adeptul limitarii mandatelor. (...) Eu nici n-am de gand sa mai continuu. Mi-am facut datoria, mi-o voi face pana la capat in acest mandat si cred ca e bine sa se primeneasca culoarul. Ce se intampla daca eu maine dispar, fizic vorbind?! Trebuie plecat de la premisa ca Iliescu nu mai exista in calitate de candidat in 2004. (...) Cred ca e datoria mea sa las culoar liber acestei competitii. Imi pare rau pentru Nastase, dar eu nu voi mai candida, indiferent de formula. Sprijinul meu e alta treaba. Vom vedea".

6 SEPTEMBRIE. Adrian Nastase, la Parlament: "Discutati direct cu Executivul si sa nu mai utilizati vechiul sistem. Adica sunati un director din Ministerul de Externe, care-l suna pe un adjunct al ministrului, care-l suna pe ministru, care-l anunta pe premier".

6 SEPTEMBRIE. Ion Iliescu, la Cotroceni: "Sa va amintesc un lucru esential! Dumneavoastra sunteti mandatati de seful statului. (...) Va rog sa nu va uitati statutul pe care-l aveti! Si nu ezitati sa informati seful statului cu problemele majore. (...) Aici nu e vorba de competitia intre institutiile statului! Asta e o lipsa de cultura politica a unora care vor sa introduca (...) interese cu totul obscure. (...) Sunteti reprezentantii institutiei celei mai proeminente, care exprima mandatul popular: seful statului. (...) Eu vreau sa fiu informat cu toate problemele!".

26 SEPTEMBRIE. Ion Iliescu: "Eu nu cred ca parlamentarii vor sa apara in fata opiniei publice ca oameni care vor sa-si ascunda activitatile. Si voi cere personal acest lucru (n.r. - declararea averilor), cand legea va veni la promulgare. Vor sa faca afaceri, foarte bine. Vor sa se consacre politicii, sa paraseasca afacerile".

27 SEPTEMBRIE. Adrian Nastase: "Declararea averilor este o problema discutabila. (...) Ar trebui mai degraba sa vorbim despre averea tarii. Cat despre cei care au obtinut averi ilicit, ei vor fi sanctionati prin instrumente financiare. Nu prin vanatoare de vrajitoare putem rezolva aceasta problema pe termen lung. Nu sunt de acord cu executia catorva capete pe stadioane".

28 SEPTEMBRIE. Consilierul prezidential Ioan Talpes sare in apararea lui William Kurt Treptow, acuzat de pedofilie si cu care era prieten, spunand s-ar putea sa ne aflam in fata unui caz in care arestarea nu a fost probata cu documente.

30 SEPTEMBRIE. Ion Iliescu: "Nu cred ca era cazul ca Ioan Talpes sa se pronunte in privinta lui Treptow. Nu stiu ce afirmatii a facut Talpes, dar, probabil, s-a referit la istoricul Treptow, asa cum l-a cunoscut, si nu si-a permis sa se refere la fondul problemei".

1 OCTOMBRIE. Adrian Nastase: "Nu as vrea sa comentez, pentru ca s-ar putea sa o fac si pe urma sa imi spuna domnul presedinte Ion Iliescu ca am comentat gresit".

12 OCTOMBRIE. Lucrarile Consiliului National al PSD din octombrie, inaintea Summit-ului NATO de la Praga, a provocat tensiuni din cauza excluderilor din partid a patru deputati: Dorel Zavoianu, Mihai Bar, Ioan Bancescu si Petre Naidin. Din acest motiv, in aceeasi seara, dupa sedinta, Ion Iliescu i-a invitat pe liderii PSD la Cotroceni. Nastase a preferat sa plece la meciul Romania - Norvegia: "Eu nu ma duc la Cotroceni, eu ma duc la meci".

NOIEMBRIE. Deputatii au gasit la casete un document anonim in care se arata ca ar exista "disensiuni" intre premierul Nastase si presedintele Iliescu si despre care se banuieste ca ar putea veni chiar dinspre PSD. Nastase este acuzat ca doreste sa scape de oamenii lui Iliescu prin alegeri anticipate. In document se mai sustine ca anticipatele trebuie respinse, iar premierul isi poate rezolva problemele prin convocarea unui Congres extraordinar al PSD care sa limpezeasca apele in partid. In anonima se mai arata ca unii dintre consilierii premierului doresc sa-l "dirijeze spre un rasunator esec".

Dupa invitarea Romaniei in NATO, premierul revine cu solutia anticipatelor, dar precizeaza ca ea nu poate sa fie acceptata decat daca este aprobata si acceptata de catre presedintele Ion Iliescu si de catre celelalte partide politice. "In primul rand, ce m-a suparat pe mine: aceasta graba. Ne pregateam pentru Praga. (...) N-am lasat sa se stearga bine momentul Praga si vizita presedintelui Bush, iarasi sa declansam aceste dispute. Mi se pare ca e neintelept si nepotrivit", a comentat Iliescu dupa.

DECEMBRIE. Premierul Adrian Nastase readuce in atentie ideea alegerilor anticipate, sugerand chiar ca, prin organizarea la termen a scrutinului electoral, in 2004, PSD risca sa ajunga din nou in opozitie. Presedintele Ion Iliescu considera insa ca lupta impotriva coruptiei este "o tema de maxima importanta, mai importanta chiar decat alegerile anticipate".

Intr-o discutie la Cotroceni pe tema alegerilor anticipate de doua ore si jumatate, intre Adrian Nastase si Ion Iliescu, seful statului iese invingator. Se decide ca nu se mai organizeaza anticipate in 2003, iar in ianuarie, si de comun acord cu liderii PSD, se va hotari o remaniere guvernamentala. Disensiunile nu s-au oprit aici, cei doi contrandu-se pe modul de realizare a remanierii. Cum se punea aceasta problema, Iliescu a declarat ca "il priveste" pe premierul Nastase daca vrea ca membrii Executivului sa-si dea demisia in bloc. La o zi distanta, Nastase anunta ca actualul Guvern nu va demisiona, ca nu va avea loc o remaniere si nici o schimbare a structurii guvernamentale, dar nu vor fi organizate nici alegeri anticipate.

La comemorarea eroilor Revolutiei din ’89, presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase s-au manifestat cu raceala unul fata de celalalt.

REFUZ

"Cred ca e datoria mea sa las culoar liber acestei competitii. Imi pare rau pentru Nastase, dar eu nu voi mai candida, indiferent de formula. Sprijinul meu e alta treaba. Vom vedea" - Ion Iliescu, presedintele Romaniei

TRECUT

"Fara sa stim ce se va intampla in viitor, Ion Iliescu reprezinta un reper in trecut, cel mai important, pentru partidul nostru. Nimeni nu poate fi primul in toate generatiile" - Adrian Nastase, liderul PSD.

IRONIE

"Nu as vrea sa comentez, pentru ca s-ar putea sa o fac si pe urma sa imi spuna domnul presedinte Ion Iliescu ca am comentat gresit" - Adrian Nastase, liderul PSD

DEMISIE

"Anuntul lui Nastase trebuie privit ca o figura de stil. Raspunderea guvernului si a primului ministru nu se limiteaza la un singur obiectiv. Nu as putea sa il fortez sa nu-si prezinte demisia" - Ion Iliescu, presedintele Romaniei

2003: Scandalurile impozitarii, arogantei si oboselii premierului

Presedintele Iliescu a anuntat pentru prima data la inceputul lui februarie 2003 ca sustine impozitarea cu pana la 80% a salariilor mari, argumentand ca o astfel de initiativa nu ar deteriora conditiile de viata ale persoanelor din aceasta categorie. "Dincolo de mesajul catre populatie, care este pozitiv, si anume ca este bine sa ii impozitam pe bogati, din punct de vedere practic, lucrurile vor fi mult mai complicate. Eu am rezerve ca acest lucru poate sa duca la rezultate deoarece nu traim in Suedia, ci in Romania", a comentat Nastase.

Intrebat cum comenteaza faptul ca Adrian Nastase l-ar fi numit "superavocat al poporului", Ion Iliescu a raspuns: "Eu cred ca asta este misiunea sefului statului, sa fie avocatul poporului. Asa ca nu numai ca nu ma deranjeaza. Voi spune eu mai multe". Intr-o emisiune televizata, Iliescu revine: "Cred ca aici a gresit domnul Adrian Nastase, ca s-a lasat prins in asemenea jocuri". El a adaugat ca premierul trebuia sa fie "mai temperat", ca se putea chiar abtine de la comentariile pe care le-a facut. Iliescu a relatat ca cineva i-ar fi spus, cu privire la reactia premierului: "Diferenta dintre voi nu este varsta, ci conjugarea verbului "a avea"", iar demersul lui Adrian Nastase pare sa vina din partea unui om cu venituri mari.

SEMNE. Iliescu a mai apreciat ca premierul "manifesta si semne de oboseala, poate prea devreme", dar ca este normal, deoarece seful Executivului este un om "tracasat", deoarece se confrunta cu multe probleme. "Vreau sa va spun ca medicul meu de familie nu este domnul Iliescu, ci domnul Sorin Oprescu si sa va asigur ca, in masura in care am nevoie de vitamine, voi sti de unde sa le iau", a fost replica lui Adrian Nastase.

DE GANDIT. Referindu-se la pozitia lui Nastase in privinta organizarii unor alegeri anticipate in anul 2003, Iliescu a declarat: "Cred ca acolo s-a cam grabit cu aceasta chestiune si s-a lasat incantat de faptul ca nu a avut contraopinenti in cadrul Delegatiei Permanente. Si asta e un lucru care trebuie sa dea de gandit: de ce nu a avut contraopinenti. Deci, toti au fost de acord imediat si, in momentul in care Adrian Nastase nu a mai fost de acord, de asemenea au fost toti de acord si asta nu e bine".

DIFERENTE. Cum Nastase tocmai declarase ca intre el si seful statului sunt diferente de generatie, de abordare si de personalitate, el fiind "ceva mai arogant", Ion Iliescu a comentat: "Ei, asta a vrut sa fie putin in bascalie: ca eu i-am spus, si intre patru ochi, si in public, ca se manifesta cam arogant cateodata". Iliescu a precizat ca ironia este o calitate, adaugand ca uneori sunt probleme serioase, care "nu cu ironie se rezolva si nici cu bascalie, ci cu seriozitate".

REPROS

"Ei, asta a vrut sa fie putin in bascalie: ca eu i-am spus, si intre patru ochi si in public, ca se manifesta cam arogant cateodata" - Ion Iliescu, presedintele Romaniei

PRECIZARI

"Vreau sa va spun ca medicul meu de familie nu este domnul Iliescu, ci domnul Sorin Oprescu si sa va asigur ca, in masura in care am nevoie de vitamine, voi sti de unde sa le iau" - Adrian Nastase, liderul PSD
×