x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Imparatul hectarelor

Imparatul hectarelor

de Iulia Barbu    |    11 Noi 2006   •   00:00
Imparatul hectarelor

Gigi Becali nu a primit nici un metru de teren in zo-na de nord a Capitalei. El a cumparat in vara drep-turile litigioase pentru 27 de hectare. Actiunea de retrocedare s-a mutat in instanta. Cu toate acestea, latifundiarul a mai achizitionat inca 15 hectare in Ba-neasa, pentru care sustine ca a dat 15 milioane de euro.

Gigi Becali se declara in urma cu cateva luni proprietarul Fermei Baneasa, aflata in zona de nord a Capitalei. Lucrurile treneaza de ceva timp, actiunea dintre Becali si institutiile statului mutandu-se in justitie. Chiar daca nu a obtinut inca nici un metru de teren, latifundiarul a mai cumparat inca 15 hectare in zona Baneasa.

Pentru a intra cat mai repede in posesia celor 27 de hectare situate intr-una dintre cele mai scumpe zone ale Bucurestiului, Becali a dat in judecata atat Primaria Sectorului 1, cat si Agentia Domeniilor Statului (ADS). Chemarea in judecata formulata pentru cele doua institutii a fost intentata pe obligatia "de-a face". Mai mult decat atat, Becali solicita Primariei Sectorului 1 "executarea de indata a inmanarii titlului de proprietate pe terenul in suprafata de 27 de hectare sub sanctiunea condamnarii la daune in cuantum de 10.000 RON pentru fiecare zi de intarziere". Pana una-alta, ADS-ul a castigat procesul cu Gigi Becali, motivand pentru inceput "lipsa calitatii procesuale active a reclamantului", nefiind indeplinite conditiile de valabilitate ale cesiunii.

NOI VREM PAMANT! "Am pierdut procesul cu ADS-ul pe procedura, nu pe fond. Nu este adevarat ca am luat teapa. S-a scris la un moment dat ca am pierdut 5 milioane de euro. Eu nu pierd niciodata. Eu astept si doi ani, nu conteaza, dar tot trebuie sa imi dea terenul", a confirmat Becali. Latifundiarul nu s-a oprit aici. El a mai ada-ugat ca a mai cumparat 15 hectare de teren tot in zona de nord a Bucurestiului. "Am luat inca 15 hectare de teren, si acestea sunt tot pe vechiul amplasament. Am cumparat drepturi litigioase de la vechii proprietari. Am mai dat 15 milioane de euro. Daca faci un calcul, vezi ca pana acum eu am bagat 20 de milioane pentru pamantul din zona aia. Si daca pierd, pierd banii mei, ca se poate intampla si asta", a explicat Becali.

REVERSUL MEDALIEI. Initial, Becali a afirmat ca cele 27 de hectare achizitionate in vara, in numele unor drepturi litigioase, se gasesc in curtea Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa. "Chiliman trebuie sa inteleaga un lucru. Daca zice ca nu e acolo, trebuie sa imi dea Ferma Baneasa. Nu stiu, trebuie sa o localizeze el. Daca zice ca nu a facut bine expertul, eu ii spun: tu esti expertul, da-mi 27 de hectare, Ferma Baneasa, unde este, localizeaz-o tu si da-mi-o. Pe mine nu ma intereseaza, mie trebuie sa imi dea Ferma Baneasa cu 27 de hectare", afirma la acea vreme afaceristul. Becali a incheiat un contract de cesiune de drepturi cu Radu Miclescu. Acesta a declarat ca a mostenit 27 de hectare de teren "situate pe raza administrativa a Sectorului 1, teren situat la granita localitatilor Voluntari si Baneasa". Patru expertize tehnice semnate de Ioan Neagoe au venit in completarea spuselor lui Miclescu. Astfel, 12,24 de hectare se gasesc pe Soseaua Bucuresti - Ploiesti, impreuna cu alte 9,14 hectare. Mai apoi, 2,21 de hectare s-ar situa pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad. Acestora li se adauga inca 3,65 de hectare, in compensatie, pe acelasi amplasament. Din toate aceste cifre, mai exact hectare de teren cu suprafete imbietoare, unul singur se gaseste pe vechiul amplasament, cel de 12 hectare. Aceasta bucata de pamant a fost plasata de expertul lui Becali in curtea Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa. Nici celelalte 15 hectare nu s-au lasat mai prejos. Expertul a apreciat ca acestea s-ar situa pe terenul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor. Pe de alta parte, conducerea Institutului pentru Protectia Plantelor Bucuresti a afirmat ca nu pot exista proprietari pentru terenul unitatii pe care o conduce. "Aici se gaseau grajdurile regale si alte constructii care serveau administratiei necesare. Nu are cine sa vina si sa imi ceara mie terenul, nu are cum sa dovedeasca ca a avut aici, din moment ce ele au apartinut casei regale", sustine Horia Iliescu, directorul Institutului.

DRAGOSTE CU DE-A SILA. Acum, de undeva tot va trebui sa se deschida poarta unui teren cu dare de mana. Ca va fi de la Academia de Politie, de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, nu conteaza. Teren sa fie. Nu degeaba a cumparat drepturi litigioase in valoare de 5 milioane de euro. Astfel, pe harta Bucurestiului, Becali migreaza de la stanga la dreapta. Nordul Capitalei este cu atat mai vulnerabil, cu cat in zona se gasesc cel putin trei institute de cercetare care au in administrare 100 de hectare de teren. Lasate la voia intamplarii de statul roman, acestea sunt tinte vii ale afaceristilor imobiliari cu viziune. Acest lucru este dovedit si de faptul ca, recent, latifundiarul s-a mai imbogatit, deocamdata, ce-i drept, numai pe foaie, cu inca 15 hectare. In total, din cele 100 de hectare disponibile, Becali are acum 42 de hectare.

A DOUA TINTA. Sub lupa lui Becali se afla pare-se si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare. Potrivit cererii de chemare in judecata, Radu Miclescu, boierul de la care latifundiarul sustine ca a cumparat drepturile litigioase, ar fi avut teren intre Pomicola si Academia de Politie. "Terenul se afla in doua sole compacte aflate in zona Institutului de Cercetare si Mecanizare a Agriculturii si a actualei Academii de Politie «Alexandru Ioan Cuza»."

STRATEGIE. Din cele 100 de hectare detinute de Institutele de Cercetare din nordul Bucurestiului, latifundiarul sustine ca a cumparat 42, unele plasate chiar langa sediul Jandarmeriei

AFIRMATII
"Am luat inca 15 hectare de teren, si acestea sunt tot pe vechiul amplasament. Am cumparat drepturi litigioase de la vechii proprietari. Am mai dat 15 milioane de euro. Daca faci un calcul, vezi ca pana acum eu am bagat 20 de milioane pentru pamantul din zona aia"
Gigi Becali

FINUL LATIFUNDIARULUI ESTE SI MANDATARUL ACTELOR
Mai toate intampinarile pe care Gigi Becali le-a adresat institutiilor statului sunt semnate de Virgil Viorel Tudorache. Ca mandatar al lui Becali, Tudorache a depus cereri in numele lui Becali atat la ADS, cat si la Primaria Sectorului 1. Acesta este finul latifundiarului, care are si el o procura pe numele lui, tot pentru teren, tot din zona de nord a Capitalei. Tache Radu Maria Iolanda Elena a semnat o procura speciala prin care l-a imputernicit pe Tudorache Viorel Virgil "sa ma reprezinte cu depline puteri in fata tuturor institutiilor si organelor competente in vederea reconstituirii in baza Legii 18/1991 a dreptului de proprietate pentru terenul situat pe raza Sectorului 1 al municipiului Bucuresti, in suprafata de 25.670 de metri patrati". Tudorache este patronul firmei de paza si protectie VVT Security, care a asigurat cu ceva timp in urma paza pentru stadionul din Ghencea.

RASPUNS
Directia Arhive Nationale Istorice Centrale a raspuns unei cereri inaintate de Radu Miclescu, boierul care i-a vandut lui Becali drepturile litigioase: "In documentele referitoare la exproprierea proprietatilor conform Decretului 83/1949 figureaza Ing. I. Miclescu in comuna Darvani si Prundu, judetul Ilfov", ceea ce trimite terenul latifundiarului intr-o cu totul alta parte decat pe raza Capitalei. Un raspuns asemanator a venit si din partea Directiei de Impozite si Taxe Locale a Sectorului 1: "Urmare a cererii dvs. privind terenul agricol de 4+29 hectare si constructie situata in zona Baneasa, va comunicam faptul ca in arhiva institutiei noastre nu detinem date privind terenul sus-mentionat pe numele persoanei indicate de dvs".
×