Noaptea se-aud impuscaturi. Eventual si cate-un fasait sinistru de racheta. Pica alandala, doar cat sa dezmorteasca santinela si sa-si ridice ochii. Afganistanul e infernul pe pamant.
Ingramaditi in Kabul, in blocuri de beton sfrijit printre crapaturile de pamant rosu, afganii poarta-n picioare, cat e ziua de lunga, praful razboiului.A avea o arma in mana este pentru bietii oameni, in proportie, zice-se, de 80 la suta analfabeti, un fapt banal.
Barbosii au pe-acasa pusti si pistoale, mine si aruncatoare precum polonicele si lingurile de pe vetrele noastre. Normal, in asa desfrau al prafului de pusca, baietandrii de 10 ani se joaca de-a razboiul. Pacpac suna la fel si-n pastuna, si-n araba, iar pistoalele de jucarie sunt purtate cu mare cinste la cingatoare. De cand au pierit talibanii de la conducere, puzderia de forte internationale s-a napustit sa ii reinvete pe afgani sa rada altfel decat amenintator. Joaca multelor cete de copilandri a devenit o prioritate pentru specialistii armatelor din coalitie.
Fara pusti de plastic
Armele de jucarie pot fi, la o adica, arme adevarate, iar simpla zbenguiala se poate transforma in masacru.
Expertii in operatiuni psihologice, precum capitanul Adrian, au pornit o campanie de inlocuire a puscoacelor de plastic cu mingi, papusi, masinute. Prin afise inventate cu stiinta se incearca simbolistic sa-i convinga pe micuti sa renunte la obiceiurile lor, preluate din halucinantele patanii ale parintilor.
Cand patruleaza prin Kabul, locotenentul Laurian Minea si subordonatii sai din plutonul de politie militara se uita cu bagare de seama la tot pasul. Acasa, la Cluj, nu-si inchipuia ca sorbitul cafelei in "living-room"-ul din "Dracula Romanian Military Police Camp" poate sa insemne siguranta.
Curati, cu dinamita intru Allah
Cale de o ora cu transportorul prin imprejurimile Kandaharului, locotenentul Tudor Vasilescu, medicul infanteristilor din Focsani, s-a gandit ce medicamente i-ar trebui pentru a-l vindeca pe un afgan. Acesta avea o infectie destul de grava la picior. Nu l-a gasit acasa. In satele pe unde trec, infanteristilor le este dat sa vada ceva ce nu s-ar fi gandit niciodata. Casele de pamant lipit stau intr-o rana, cat sa fenteze soarele dogoritor. Satenii abia au ce manca, iar mizeria data si de abundenta colbului aramiu uimeste. Regula de baza pe care o invata militarul ajuns in baza de la Kandahar este ca orice afgan curat, spalat si bine ingrijit e suspect. Si aceasta pentru ca, de obicei, curatenia e caracteristica unui fanatic ce are pe sub straie brau de trotil. Cand se-arunca in aer, Allah il primeste in brate doar cu barba pieptanata.
In bataia lansatorului de rachete
Zona Kandaharului este chiar locul in care molahul Omar, seful talibanilor, isi avea fieful. In continuare, atmosfera este fierbinte. Se banuieste ca ar putea bantui mai multe organizatii teroriste.
De pilda, umbra lui Masood Azhar, cel care a infiintat in anul 2000 o grupare fundamentalista numita "Jaish-e-Mohammed" (Armata lui Mohammed), aliata a talibanilor, care opereaza, cu predilectie, la granita cu India. Aceasta organizatie a revendicat asasinarea jurnalistului Dan Pearl. In actiunile lor, teroristii "Jaishe-Mohammed" folosesc unitati mici de gherila, rapesc si deturneaza. Sunt un pericol mai ales pentru elicoptere, teroristii fiind inarmati cu rachete portabile "Stinger".
Mine in locuri neasteptate Iarna afgana inca nu s-a terminat. Razele soarelui doar prevestesc, deocamdata, caldurile infernale. Noaptea e frig si este nevoie chiar de soba pentru ca militarii sa nu degere in corturile in care stau. Sunt sase-sapte in fiecare "unitate locativa".
Locotenentul Sorin Soana s-a trezit la ora 2:00 Zulu pregatit pentru misiune. Ora Zulu este ora tuturor bazelor militare americane si inseamna patru ore si jumatate in plus fata de ora internationala.
Cumva programul este peste mana: "Desteptarea" la 2:00, iar "Stingerea" la 18:00.
Dupa micul dejun, TABurile Batalionului 280 Infanterie din Focsani se pun in miscare. "Drumurile serpuitoare neamenajate care se "ntretaie labirintic si apoi se pierd "n nisip facand inutile hartile, minele ce pot fi prin cele mai neasteptate locuri si localnicii care te privesc suspiciosi si cu oarecare teama (TAB-urile noastre le aduc aminte de cele rusesti) si de la care nu stii la ce sa te astepti sunt principalele pericole care pot aparea pe timpul misiunilor "n afara bazei", trece in revista ofiterul neajunsurile locale.
Priviri rugatoare si triste
"Fata de monotona paza, misiunile din afara bazei constituie sarea si piperul, dar si stresul este pe masura. Misiunea Village team ("echipa satului") prin care se "mpart ajutoare "n diverse localitati sau se acorda asistenta medicala este urmatoarea pe scala ascendenta a posibilelor pericole datorita multitudinii de localnici cu care se intra "n contact, unii dintre ei nu tocmai prietenosi. Cei mai dificili de controlat sunt copiii, nu atat prin galagia si forfota continua, ci prin privirile rugatoare si triste si mana "ntinsa sugestiv ", isi povesteste locotenentul Sorin Soana impresiile din "cursele" facute in desert. Cand blindatele ajung inapoi in baza, ai crede ca militarilor le este oferit timp liber pe paine. "Timpul liber e o notiune relativa "n teatrul de operatii, pentru ca militarii sunt la datorie 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana. Fiecare zi e o continua luni. Se termina o misiune si trebuie pregatita urmatoarea", lamureste ofiterul situatia.
Drapel decorat cu "Virtutea Militara"
La Kandahar, vrancenii au stat la coada sa se pozeze cu ministrul Ioan Mircea Pascu, seful Armatei, generalul Mihail Popescu si senatorul Sergiu Nicolaescu. Din Romania, demnitarii le-au adus infanteristilor drapelul de lupta al unitatii, care a si fost decorat cu "Virtutea Militara". Totodata, infanteristii au mai primit si o icoana pentru bisericuta ridicata in baza.
Prezenta romaneasca
- 405 luptatori din Batalionul 280 Infanterie din Focsani isi au baza la Kandahar, in fostul fief al molahului Omar, seful talibanilor
- un detasament format din 25 de militari sunt destinati misiunii ANA TRAINING, care consta in sprijinul prin instructori pentru constituirea noii armate afgane
- un pluton de politie militara din Cluj-Napoca actioneaza in Kabul in cadrul ISAF, avand de indeplinit misiuni de culegere de informatii, indrumarea si monitorizarea circulatiei, protectia si paza demnitarilor civili si militari
- romanilor din Afganistan li se vor adauga, dupa cum spune ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, inca alti 40 de militari, care vor avea misiuni, foarte probabil, in zona capitalei Kabul