In seara zilei de 23 ianuarie o mare parte dintre protestatarii stransi la Kilometru 0, din Piata Universitatii, se gandeau sa plece spre casa. La un moment dat in multime si-a facut aparitia locotenentul Alexandru Gheorghe din cadrul Flotilei 71 Aeriene Campia Turzii. Vazandu-l imbracat in uniforma militara, ofiterii acoperiti infiltrati in randul protestatarilor au incercat sa il scoata rapid din multime. Au sarit imediat pe el, imprastiind tot felul de zvonuri. Ba ca este un sustinator al presedintelui Traian Basescu, ba ca a fost trimis de ministrul Gabriel Oprea. Zvonistica a circulat repede, pana intr-acolo incat oamenii au crezut ca armata este pregatita sa intervina ca la Revolutie. Speriat de reactia multimii, locotenentul s-a blocat si s-a lasat condus de valurile de oameni. Revolutionarii prezenti la manifestatie au intervenit si l-au scos pe tanarul locotenent de 27 de ani din ghearele acoperitilor. Descurajati de puhoiul de oameni, reporteri si cameramani care au fost atrasi de baia de multime, ofiterii s-au retras. Dar nu cu mana goala. I-au smuls manifestul din mana, pe care incerca sa il citeasca in fata camerelor de filmat.
"Armata e cu noi"
In timp ce era incojurat de revolutionari, reporterii ii adresau zeci de intrebari. Nu stia la care sa raspunda mai repede. Intr-un final, locotenentul Alexandru Gheorghe a declarat ca a ales sa se alature manifestantilor din Piata Universitatii din respect pentru tara si oamenii care au avut curajul sa iasa in strada. "Am venit aici din acelasi motiv pentru care oamenii sunt aici. Raed Arafat este pentru mine un erou. Ceea ce fac eu nu e un protest, e o luare de atitudine. Vreau sa arat ca mai exista patrioti care sunt dispusi sa riste totul pentru tara", si-a inceput discursul locotenentul. Multimea nu-l credea. Oamenii inca il banuiau de interese meschine, care ar fi avut rolul sa arunce in derizoriu manifestatia din Bucuresti. Pentru a castiga increderea si respectul oamenilor, locotenentul si-a scos din buzunarul de la piept legitimatia de serviciu. Bucurosi, revolutionarii il ridicau in slavi. Atunci, locotenentul a plasat. "Am venit ca om, ca ofiter si ca un bun crestin. Reprezint un grup de ofiteri din Armata Romana, care m-au ales pe mine sa le prezint nemultumirile. Colegii mei nu au curajul sa vorbeasca. Ei au familii, credite, obligatii. In piata exista ofiteri sub acoperire care au incercat o diversiune. Oamenii din popor m-au incercuit si m-au aparat pentru a nu se da o alta interpretare gestului meu." La auzul vestii, multimea de protestatari a inceput sa strige in fata camerelor de filmat: "Armata e cu noi".
"Nu sunt dezertor"
Un revolutionar a tinut sa precizeze ca locotenentul a venit insotit de mama sa. Intr-adevar, langa grupul de protestatari se afla o femeie care-i tinea haina, pe care o purtase peste uniforma militara.
Intrebat despre consecintele pe care le atrage prezenta sa in uniforma militara printre protestatarii din Capitala, tanarul locotenent a declarat ca este constient ca vor exista urmari, insa este dispus sa si le asume in intregime.
"Aveam voie sa merg pana la Sibiu. Faptul ca am ajuns pana la Bucuresti imi asum. Sunt total apolitic, am participat la un miting spontan, care se desfasoara de 10 zile incoace in toata Romania", a mai declarat locotenentul, care a tinut sa precizeze raspicat ca a venit din proprie initiativa, uitand de doleante ofiterilor pe care a spus ca ii reprezenta.
In schimb, multimea de oameni care i-au ascultat povestea in Piata Universitatii au spus ca vor recurge la acte de violenta in cazul in care superiorii locotenentului vor lua masuri draconice impotriva acestuia. "In cazul in care il vor aresta o sa dam foc la Piata, nu o sa mai tinem cont de nimic. E un tanar militar care nu a facut nici un rau. De ce sa-l aresteze, pentru ca nu a sustinut puterea?", spuneau protestatarii, in timp ce se regrupau langa statuia din fata Teatrului National.
Un raport ignorat
Inca de la jumatatea anului trecut, locotenentul Alexandru Gheorghe adresa superiorilor un raport, care avea sa ramana fara raspuns. Asta-toamna, el a postat raportul pe site-urile militarilor rezervisti. Demersul sau este, asadar, public de multa vreme.
Sefului Statului Major General
Raportez:
In baza art. 2 din SG1/2007 "Instructiuni privind evidenta si solutionarea petitiilor in Ministerul Apararii Nationale, precum si desfasurarea activitatii de primire la raport sau in audienta", inaintez petitie in speranta ca dumneavoastra, ca si comandant militar suprem al Armatei si deci ultima speranta ce mai poate rezona la cuvinte precum onoare si demnitate militara, devotament pentru tara si patriotism, veti lua masurile ce se impun, in vederea corectarii reale si imediate a unei situatii de-a dreptul absurde, lipsita de orice logica constructiva pentru Armata si totodata jignitoare din toate punctele mele de vedere, pentru calitatea de ofiter. Situatia la care fac referire, pe care o deplang si o dezaprob in acelasi timp, este legata de existenta si eficienta filierei indirecte de formare a ofiterilor in activitate. Aceasta pura demagogie, destructiva din toate punctele de vedere pentru sistemul militar romanesc, sustine pe scurt ca, in timp ce ofiterilor care s-au format pe filiera directa, singura corecta de altfel, le-au fost necesari un numar de ani de pregatire specifica ce variaza intre patru si opt, altora le sunt necesare pentru pregatire doar trei pana la sase luni. Iar demagogia nu se opreste aici.
...
In virtutea celor prezentate mai sus, cu permisiunea dumneavoastra, propun spre implementare urmatoarele masuri:
1. Stoparea imediata a selectiilor pentru formarea ofiterilor pe filiera indirecta, pana la crearea unui cadru legislativ corect pentru toti ofiterii Armatei Romane, care sa nu mai permita discriminarea vadita si incorecta din orice punct de vedere la adresa ofiterilor formati in Academiile Militare;
2. La elaborarea acestui cadru legislativ sa participe, prin grija sefilor categoriilor de forte din Armata Romana, ofiteri proveniti din filiera directa de formare, de la gradul de sublocotenent pana la inclusiv gradul de colonel, iar sefii de promotii din Academii sa fie calificati din oficiu pentru consultare in acest sens;
3. Inaintarea in grad a ofiterilor proveniti din filiera indirecta sa se faca in mod obligatoriu doar la gradul de sublocotenent, cu posibilitatea de a fi inaintati succesiv in grad doar pana la gradul de capitan, inclusiv, iar functiile ocupate de acestia sa fie egale cu gradul detinut;
4. Formarea ofiterilor pe filiera indirecta sa se desfasoare doar in armele adiacente/auxiliare armelor luptatoare, cum sunt cele din domeniu juridic, medical, financiar, audit etc. sau a altor specialitati cu rol de sprijin in desfasurarea activitatilor cu specific militar;
5. Suplimentarea considerabila a numarului de locuri alocate Academiilor Militare, astfel incat raportul dintre ofiteri proveniti din filiera directa si cei proveniti din filiera indirecta sa fie de 10 la 1;
6. Infiintarea la nivelul categoriilor de forte ale Armatei Romane a unor compartimente a caror activitate sa o reprezinte strangerea de pe teritoriu a sesizarilor cu privire la fapte de genul celor prezentate in aceasta petitie, pentru a avea o imagine de ansamblu cat mai realista cu privire la implicatiile negative ale fenomenului filierei indirecte;
7. Crearea unui plan de inlocuire anuala a ofiterilor proveniti din filiera indirecta si a caror contracte de patru ani expira, pe masura ce Academiile Militare definitiveaza pregatirea promotiilor de studenti militari pentru profesia de ofiter. Astfel, o data ce deficitul de ofiteri aflati la baza carierei militare se va reduce prin formarea de promotii academice intr-un numar consistent, necesitatea formarii ofiterilor pe filiera indirecta va scadea considerabil, precum si necesitatea mentinerii in sistem, dupa prima perioada aferenta contractului de patru ani.
Daca situatiile prezentate mai sus nu se vor analiza corespunzator intereselor Armatei Romane si implicit ale Statului Roman, iar solutiile propuse vor fi fara un fond concret, in conformitate cu legea 571/2004 privitoare la actul de avertizare publica, voi recurge la acest drept legal in nume personal pentru sensibilizarea opiniei publice cu referire la ceea ce se petrece cu adevarat in Armata Romana si cum se incearca astfel subminarea ultimei rezerve de calitate a acesteia, si anume resursa umana.
Val de simpatie pe bloguri si Facebook
Selectam doar cateva dintre comentariile ofiterilor rezervisti, care aplaudau punctul de vedere exprimat de locotenentul Alexandru Gheorghe. Pe Facebook, grupurile formate pe numele sau au primit peste 5.000 de like-uri.
"Domnule sublocotenent,
Prin faptul ca ai luat pozitie asupra dezmatului de a produce ofiteri pe banda rulanta, chiar iti meriti statutul pe care l-ai dobandit prin propriile eforturi.
"Marii" generali din armata actuala s-au predat la "inamic" cu arme si bagaje... nu-ti dau sfaturi, in schimb pot sa am onoarea sa te salut ca pe un prieten si camarad apropiat, chiar daca nu ne cunoastem".
col. (r) Dan Sutu
"Tot respectul si toata admiratia pentru acest tanar cadru al armatei!
Daca scoala militara romaneasca mai produce astfel de cadre, inseamna ca nu este totul pierdut!... Inseamna ca mafia portocalie sau de alte culori are de ce sa se teama.
Astfel de oameni trebuie promovati pe scara ierarhiei militare si nu slugarnicii sau lingusitorii care saruta mana comandantului, chiar daca acesta este un impostor s un neica nimeni".
Col. (r) Valeriu GONTESCU
"Domnule lt. Alexandru,
Din pacate, nu am apucat sa vad decat partea finala a interventiei dumneavoastra din aceasta seara, difuzata de postul de televiziune ANTENA 3. Toata stima si tot respectul pentru gestul dumneavoastra, gest care mai salveaza ceva din onoarea si demnitatea Armatei romane, grav stirbita de catre impostorul Oprea si complicii sai, in aceste timpuri de rastriste pentru militari!
Toata stima si tot respectul pentru parintii dumneavoastra si profesorii din institutiile militare de invatamant care v-au educat!
Cu toata stima si pretuirea".
Lt. col. (r) Dumitru RINCIOG