x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In drum spre stele

In drum spre stele

08 Sep 2004   •   00:00

EVENIMENT

Racheta Demonstrator 2B va fi lansata azi la Capul Midia. Aparatul are 300 kg si o lungime de 4 m. Lansarea-test premerge zborul primei rachete romanesti in spatiu.

Racheta care deschide cerul

Astazi, racheta-test Demonstrator 2B se va propulsa de la Capul Midia. La Marea Neagra, o echipa de tineri ingineri romani pregateste un test important in vederea trimiterii in spatiu a unei rachete cu om la bord.
ALEXANDRU RADESCU

Un teren nisipos de pe litoralul romanesc, nici ca se putea mai bine un alt loc pentru testarea sistemului de propulsie al unei reale "Rachete albe". Un proiect care indrazneste sa recupereze inapoierea tehnica intr-un domeniu in care am scris totusi tratate cu mult inaintea "mediatizarii primilor astronauti". La Capul Midia, astazi se va lansa Demonstrator 2B, un aparat nepilotat, inalt de patru metri si cantarind 300 de kilograme. Demonstatorul pregateste, de fapt, racheta Orizont, prima racheta romaneasca proiectata sa se inalte in spatiul cosmic, cu om la bord. Intregul proiect apartine ARCA (Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica), o asociatie non-guvernamentala care promoveaza proiecte aerospatiale si alte activitati legate de domeniul aerospatial civil.

Orizont masoara 14 metri si cantareste 7.000 de kilograme, nefiind inca finalizata. Cu aceasta ocazie se va califica pentru zbor primul motor monopropelant din lume, reutilizabil, construit din materiale compozite si care va folosi drept combustibil apa oxigenata sub 70%.

SUPERSTITII. ARCA noastra sta sub pavaza unei icoane care-l reprezinta pe Sf. Dumitru, un dar de la Manastirea Frasinei, judetul Valcea. Alegerea acestui sfant protector nu este intamplatoare, "sufletul" intregului proiect este inginerul Dumitru Popescu, un tanar in varsta de 27 de ani care, inainte de a se inscrie la "Aerospatial", a studiat Teologia la Sibiu.

"De cand era mic, toata camera era plina cu avioane si rachete. Nu mai tin minte cate i-am cumparat de-a lungul anilor, ca sa nu mai vorbesc de colectia de reviste "Modelism"", ne-a declarat mama lui Dumitru Popescu, prezenta la Navodari. "Acum i se indeplineste un vis. Al lui si al tuturor baietilor cu care munceste de ani de zile la aceste rachete". Dar visul zborurilor spatiale bate mult mai departe. "Aici, pe nisipul asta, cu toata saracia din tara asta, vrem sa aratam ca se poate!" - iata marturisirea de credinta a unui alt membru ARCA, Dragos Comanescu, de profesie inginer de aviatie. El se straduieste sa puna pe picioare o afacere undeva prin Pitesti, iar la proiect munceste din placere in timpul liber.
×
Subiecte în articol: eveniment